3 évnél régebbi cikk

A kapu helyett a gyűrűt választotta az Alba Fehérvár fiatal tehetsége, Lukács Norbert
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika / Albakosár
A kapu helyett a gyűrűt választotta az Alba Fehérvár fiatal tehetsége, Lukács Norbert
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined

A világjárvány miatt kurtán-furcsán befejeződő hazai kosárlabda-bajnokság egyik üde színfoltja volt az Alba Fehérvár mindössze 19 esztendős játékosa, Lukács Norbert, aki a számok alapján a bajnokság legjobb fiataljának bizonyult.

Lukács Norbert jött, látott és meggyőzött. Meggyőzött szurkolót, szakembert, mindenkit arról milyen komoly potenciál is lakozik benne. Az Alba Fehérvár fiatal játékosa kiválóan élt a neki jutó lehetőséggel, edzői fontos szerepet szántak neki a szezon során, Norbi pedig a bajnokság legjobb fiatalja lett a számok alapján. A mindössze 19 esztendős játékos átlagosan 9.9 perc alatt 2.4 pont-, 1.9 lepattanó-, 0.6 gólpasszátlagot mondhatott magáénak, ami 4.6-os VAL-értéket (statisztikai értékelési módszer, amely figyelembe veszi a hasznos dolgokat pozitív előjellel és a hibákat negatív előjellel - szerk.) jelentett, mindezt úgy érte el, hogy eleinte még főleg védekezésben kapott szerepet.

Norbi igazán sportos családból származik, édesapja Fejér megye ismert és elismert labdarúgó kapusaként ismert, de édesanyja is szép sportolói múlttal rendelkezik. Innentől nem is volt kérdés, hogy az ifjabb Lukács életének is meghatározó része lesz a sport.

- Kezdetben a kosárlabda mellett én is fociztam, párhuzamosan jártam edzésekre, de aztán eljött az idő, úgy nagyjából általános iskola negyedik osztályában, amikor választanom kellett, mert a kettőt már nem lehetett egyszerre csinálni. Végül a kosár mellett döntöttem, oda egy kicsit jobban húzott a szívem

A 2019/2020-as, félbeszakított szezonra kevesen tekintenek vissza örömmel, Norbi számára mégis meghatározó emlék marad, hiszen bemutatkozhatott, majd meg is vethette lábát az Alba felnőtt csapatában.

- Ez a csonka szezon nekem meghatározó volt, hiszen bekerültem az Alba felnőttcsapatába, és az első pár meccs után már rendszeresen több-kevesebb játéklehetőséghez is jutottam. Ezek a játékpercek pedig nem arról szóltak, hogy a meccs végén állhattam be, amikor már mondjuk eldőlt a találkozó, hanem már az elejétől számított rám Jesus Ramirez és Arik Shivek.

Természetesen a következő szezonra nem is lehet más a cél, mint hogy tovább emelkedjenek ezek a játékpercek.

Az olyan fiatalokra mint én, elsősorban védekező feladatokat bíznak, az elvárás, hogy a védőmunkánk minél kevesebb hibával segítse a csapatot. Rám azonban támadásban is számítottak ebben a szezonban, ez nagyon jó érzés volt, és erősítette az önbizalmamat is. Nagyon sajnáltam, hogy így ért véget ez a szezon, senki sem gondolta, hogy egy világjárvány majd így kettévágja a bajnokságokat.

A felnőtt szezon mellett nekem nagy szívfájdalmam, hogy az U20-as pontvadászat is félbeszakadt, mert nagyon jó esélyünk volt a bajnoki címre, a szezon lefújása és az eredmények törlése miatt azonban ez már csak álom marad.

Amikor befejezettnek nyilvánították a bajnokságokat, egyénileg edzésben maradtunk, mindenki otthon készült, ahogy csak tudott. Én tudtam szerezni pár edzés felszerelést, így kondiztam, futottam, próbáltam kondiban maradni, de természetesen ez messze nem volt az igazi, az idény rajtjakor meg sem fordult a fejemben, hogy ez a 2019/2020-as szezon majd így fog befejeződni.

Érdekesség, hogy Norbi a felnőttcsapatban főleg a négyes poszton mutathatta meg magát, az igazi posztjának azonban a bedobó szerepkörét tartja, ugyanakkor itt, a kettes-hármas poszton kiváló játékosok álltak előtte a rangsorban.

- A szezon során főleg négyes játszottam, de bevallom őszintén, én kettes-hármas poszton érzem magam a legjobban. Egyenlőre a súlyom még nincs meg ahhoz, hogy a magas posztokon birkózzak a palánk alatt az ellenfél centereivel, de persze ettől függetlenül mindent megtettem, hogy a magasságom adta lehetőségeket kihasználva négyes poszton is a csapat segítségére legyek.

Ez a kettes-hármas poszt nekem egyébként már utánpótlásban is a kedvencem volt, a korosztályos csapatokban sokszor játszottam ezekben a szerepkörökben, de tény, már akkor is megfordultam a palánk alatt.

A bajnokság kényszerű zárása után Norbi most már csak előre tekint, és bízik abban, hogy a 2020/2021-es szezon gond nélkül elindulhat. Persze ez még messze van, de addig sem unatkozik az Alba fiatalja.

- Szerintem jó csapatunk lesz, ugyan ez minden kezdés előtt elhangzik, de most úgy érzem, a következő bajnokság sok szép sikert tartogat majd nekünk. A magyar mag szinte teljesen megvan, ráadásul erős és jó játékosok alkotják. A légiósok személye még nem ismert, de biztos vagyok benne, hogy a vezetőség kellő alapossággal választja ki a megfelelő embereket.

Szerintem minden esélyünk meglesz arra, hogy az első háromban ott legyünk.

Most június végéig edzeni fogunk, aztán lesz egy kis szünet, persze akkor sem állunk le, egyéni edzéstervvel készülünk, a csapatedzések pedig augusztusban indulnak. Én már nagyon várom ezt a pillanatot!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek