3 évnél régebbi cikk

Azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni úti felüljárón
Azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni úti felüljárón

A vizsgálatok megállapították, hogy a töltés állékonysága nem felel meg a megnövekedett forgalom okozta hatásoknak, a leszivárgó csapadékvíz folyamatosan rongálja az útalapot. A munkálatok már júliusban elkezdődnek.

Évek óta probléma volt a Balatoni úti és a Vásártéri úti felüljáróval. Az utóbbi felújítása már megvalósult. A Vásártéri úti felüljárón megerősítették a töltést, a tetejére új kopóréteg került. Szerda déltől az autósok előtt megnyitották, azonban továbbra is csak jobbra, kis ívben lehet kifordulni a Balatoni útra, a 3 és fél tonna feletti tehergépjárművek pedig nem használhatják.

A Balatoni úti felüljárót is lezárják a tervek szerint hosszabb időre, mivel a szakértői vélemény szerint, amely az eddigi vizsgálatokat lezárta, azonnali beavatkozásra van szükség.

A Balatoni út több mint 70 évvel ezelőtt épült felüljáró-szakaszán az elmúlt hónapokban két állapotfelmérés is készült. A vizsgálatok megállapították, hogy a töltés állékonysága nem felel meg a megnövekedett forgalom okozta hatásoknak, a leszivárgó csapadékvíz folyamatosan rongálja az útalapot. Emiatt a Balatoni út Horvát István utca és Borszéki utca közötti szakaszán azonnali beavatkozásra van szükség – derült ki a most elkészült geotechnikai vizsgálatok eredményéből.

Cser-Palkovics András elmondta, az önkormányzat – az idei évben a járványhelyzet miatt várható jelentős bevételkiesések ellenére is – haladéktalanul megindítja a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására, hogy a felújításra még a nyári időszakban sor kerülhessen.

„A beavatkozás miatt július és augusztus folyamán teljes útzár lesz a Balatoni út ezen szakaszán. Azért ezt a megoldást választottuk, mert így az amúgy is többszáz milliós beruházást ez valamennyivel olcsóbbá teszi, illetve a beavatkozás időtartamát is szűkíti. Nyáron talán könnyebb is ezt a mindig forgalmas útszakaszt kivenni a használatból, hiszen a járványhelyzet pontosan megmutatta, hogy Székesfehérváron szinte semmilyen közlekedési fennakadás nincs, ha szünetel az iskolába járás.”

A polgármester kiemelte, hogy a mai napon fogja aláírni azt a költségvetés-módosítást, amely mindegy 7,5 milliárd forinttal csökkenti a bevételi – és ezzel párhuzamosan a kiadási – oldalát is a februárban elfogadott költségvetésnek.

Ezen belül még mindig marad egy olyan tartaléka az önkormányzatnak, amelyet az olyan típusú vis maior helyzetek kezelésére tud fordítani, mint ami itt állt elő. Nem tudunk éveket várni, ezért ezt a forrást a módosított költségvetés tartalmazni fogja.

„A beavatkozás során az útburkolat egy kilométer hosszúságban új kopóréteget kap, vízelvezető szegély kerül kiépítésre. A járda korábbi burkolatát új aszfaltfelületre cserélik, és a szakemberek szerint szükséges a járda melletti fák kivágása is, hogy azok gyökérzete ne lazítsa tovább a töltés szerkezetét. Ide kisebb cserjéket ültetnek majd a tervek szerint.” – tette hozzá Mészáros Attila, aki kérte a környéken lakók és a Balatoni utat rendszeresen használók türelmét és megértését a felújítás idejére.

Az útszakasz terhelésének csillapítása érdekében a tehergépjárművek nem használhatják majd a Balatoni útnak ezt a részét.

Erre figyelmeztető közlekedési táblákat helyeznek ki. Az elmúlt napokban a Városgondnokság és az önkormányzat szakemberei összeállították a beruházás műszaki tartalmát.

A pályáztatást követően a tervek szerint a munkálatok júliusban kezdődnek és a szeptemberi tanévkezdésre elkészülnek.

Brájer Éva Maroshegy önkormányzati képviselője kiemelte, hatalmas átmenő forgalmat bonyolít a Balatoni út. „A maroshegyiek és az agglomerációban élők számára ez a felüljáró létfontosságú útvonal, akár gyalogos, akár autós szempontból.”

A képviselő elmondta, tisztában van vele, hogy a felújítás idején használt alternatív útvonalak is beavatkozást igényelnek, ezek felújítási ütemezéséről azonban a csökkenő helyi adóbevételek miatt később döntenek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek