3 évnél régebbi cikk

Mégsem kell elbontani a velencei óriáskereket, csak új helyre kerül
·Hírekóriáskerék·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Sasvári Csilla
Mégsem kell elbontani a velencei óriáskereket, csak új helyre kerül
·Hírekóriáskerék·Utolsó frissítés: undefined

Az üzemeltető közleménye szerint nyugvópontra jutott a velencei óriáskerék ügy.

Korábban megírtuk, hogy úgy állítottak fel az elmúlt hétvégén egy óriáskereket a Velence Korzón a működéshez szükséges kiszolgáló létesítményekkel együtt, hogy az egészről a velencei önkormányzat semmit sem tudott.

Szerdán délután bent járt a hivatalban a Velence Korzót üzemeltető GOMI Kft. tulajdonosa, az ügyvédjük és az üzemeltetési vezetőjük, valamint az óriáskereket üzemeltető férfi és a felesége. Bemutatták ugyan a papírokat, de a lemásolásukra a hivatal munkatársai nem kaptak lehetőséget. Kérték továbbá, hogy mutassák be a Velence Korzó és az óriáskereket üzemeltető cég közötti szerződést, ezt azonban nem tudták teljesíteni. 

Korábbi álláspont szerint le kellett volna bontani

Gerhard Ákos, Velence polgármestere korábban úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélésen át akarták adni az üzemeltetőnek a felszólítást, amiben az állt, hogy június 12-ig jogkövető magatartással ezt a helyzetet számolják fel. Ők nem akarták átvenni ezt a felszólítást, viszont az ülés jegyzőkönyvezésre került és felolvasták tanúk előtt a felszólítás szövegét, tehát tudomásuk van arról, hogy mit szerettek volna kérni, illetve email-ben és postán is elküldték.

Ahhoz, hogy ma Velencén valamilyen építmény felállítható legyen, meg kell felelnie a helyi építési szabályzatnak, kell hogy legyen engedélye a terület használatára vonatkozóan és birtokában legyen az összes szakhatósági engedély.

A város úgy nyilatkozott: nincs szerződéses kapcsolatban az óriáskerék üzemeltetőjével, vagyis a Velence Korzót üzemeltető céget szólították fel, hogy az üzemeltetése alatt lévő területen található építményt távolítsa el arról a helyről

"A helyi építési szabályzat értelmében az egész velencei szakaszon a tóparton, a partvédőtől 30 méteres távolságban nem lehet öt méternél magasabb építmény. Ez a terület egy feltöltött terület, tehát a talajszerkezete esetleg nem megfelelő egy ilyen építménynek; hiszen tíz éve ott még egy patak csörgedezett" – tette hozzá a velencei polgármester.

Az óriáskerék nem minősül építménynek

Az óriáskerékkel kapcsolatban a Velence Korzót üzemeltető cég is adott ki korábban közleményt, amelyben a következők szerepeltek:

  • Velence Korzó területét Velence Város Önkormányzata és a GOMI Kft. között hosszú távra létrejött üzemeltetési szerződés alapján a GOMI Kft. üzemelteti.
  • Az üzemeltető a szerződésben meghatározott jogait és kötelezettségeit, jogszabály követő magatartással, jogszerűen gyakorolja.
A cég szerint ez alapján a mobil óriáskerék telepítése – figyelemmel a fentiekben hivatkozott üzemeltetési szerződésre is - nem minősül építménynek, és minden szükséges engedéllyel rendelkezik.

A helyszínen pénteken sem utal semmi a bontásra:

Mégsem kell lebontani, csak költöztetni

Úgy tűnik, péntek estére nyugvópontra jutott az ügy. A Velence Korzó hivatalos Facebook-oldalára legalábbis felkerült az óriáskereket üzemeltető Diamond Wheel közleménye, amely szerint a kerék marad, csak másik helyre kell költöznie.

"Szeretnénk közölni, hogy minden engedélyünk megvolt és meg is van a jelenlegi területre is!
A mai napon sikerült Polgármester Úrral, Jegyző Asszonnyal, a Velence Korzó üzemeltetőjével, személyes tárgyalás keretén belül a helyszínen közös megegyezéssel dönteni arról, hogy az óriáskerék marad a Velencei tónál. Az új területet a mai nap egyeztettük közösen. A kijelölt terület Velence Korzó másik oldala.Tehát új területen nyit az óriáskerék. Holnap megkezdjük az átpakolást" - olvasható a közleményben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek