2 évnél régebbi cikk

Életet mentett a füstérzékelő egy székesfehérvári panelházban
Életet mentett a füstérzékelő egy székesfehérvári panelházban

Tűzhelyen felejtették az ételt egy fehérvári panellakásban szombaton. Szerencsére nem történt tragédia.

Tűzhelyen felejtett étel miatt füsttel telítődött egy panellakás szombaton éjszaka Székesfehérváron. A József Attila utcai épületben a szomszédok kérték a tűzoltók segítségét, mert az egyik első emeleti lakásban hangosan sípolt egy füstérzékelő készülék. Az ablakokon leengedett redőnyökön át is látszott, hogy ég a villany, ám a kopogtatásra senki sem nyitott ajtót.

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói létrán közelítették meg az egyik ablakot, bemásztak a lakásba, amely ekkor már sűrű füsttel telítődött. A nappaliban egy embert találtak, őt kimentették a lakásból, majd a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. Az odaégett vacsorát a tűzoltók levették a tűzhelyről és átszellőztették a lakást.

Fejér megyében évente átlagosan 230 lakástűz keletkezik: tűzhelyen felejtett étel miatt minden hónapban riasztják a tűzoltókat.

Az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel összefüggő tűzesetek az időjárástól függetlenül, az év bármely időszakában előfordulhatnak. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére, a menekülésre, lehetőség nyílik a tűzoltók és - társasházak esetében - a szomszédok gyors értesítésére.

Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek.

Borítókép: youtube.com/BMOKF
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek