3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Művészkorzó a Belvárosban, műanyagmentes július a Jancsárkertben, Seveled - kertmozi, Velencei-tavi vásár a levendulásban és Ava
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Fehérvári program
Fehérvári programok a hétvégére: Művészkorzó a Belvárosban, műanyagmentes július a Jancsárkertben, Seveled - kertmozi, Velencei-tavi vásár a levendulásban és Ava

Mivel szerencsére még mindig kitart az igazi, nyári időjárás, ezért ezúttal is számos szabadtéri fehérvári és környéki programmal készültem nektek: többek között beülhettek belvárosi kertmoziba, ahol a Seveled című magyar vígjátékot nézhetitek meg, ellátogathattok a Velencei-tavi vásárba a levendulásban, bulizhattok a Fatal Error és a Kies buliján a Nyolcas Műhelyben, vagy beülhettek az Avára, amely a klasszikus mozik hosszú szünete után igazán üdítőleg hathat.

Színház: Élmény@Otthon - Régimódi történet
Mikor?: Július 3., péntek 19:00
Hol?: Vörösmarty Színház Facebook-oldalán

A Régimódi történet című előadás online vetítésével folytatódik a Vörösmarty Színház Élmény@Otthon-sorozata: Szabó Magda Régimódi történet című regénye feleleveníti saját családjának, elsősorban édesanyjának múltját. A történet az 1830-as évektől követi nyomon négy nemzedék életét, egy család történetét: tele fájdalommal, szeretettel, együttléttel, különválással.

Egy női történet, amelyben a kislányok süldő lányokká nőnek, szerelembe esnek, kiábrándulnak, férjhez mennek, anyává válnak. Olyan nők története ez, akiket arra rendelt az élet, hogy saját lábukra álljanak, és kezükbe vegyék sorsuk irányítását. Olyan anyáké, akik harcolnak egymással, a világgal, családjuk tagjaival, és minden erejükkel küzdenek a fennmaradásért. Hogy legyen, aki elmeséli majd a történetet…

 

Koncert: Fatal Error, Kies
Mikor?: Július 3., péntek 19:00
Hol?: Nyolcas Műhely

"Mindannyiunk számára a tavasz és a nyár eleje, valamint a fesztiválszezon elmaradt, emiatt is hatalmas öröm, hogy ismét útra kelhetünk, és újult energiával csaphatunk a húrok közé. Ezzel kicsit bepótoljuk az elmaradt közös tavaszi turnét is. Találkozzunk a Nyolcas Műhelyben július 3-án, és tomboljuk ki együtt a bennünk felgyülemlett energiát!" - áll a Nyolcas Műhely eseményének leírásában, és nem is foglalhatták volna jobban össze, úgyhogy egy igazán zúzós estére készüljetek, ahol a Fatal Error és a Kies szolgáltatja a talpalávalót. Ki ne hagyjátok!

 

Mozi: Autósmozi Soponyán
Mikor?: Július 3-4., péntek-szombat 19:30
Hol?: Soponya, régi focipálya

Mire gondolsz, ha azt hallod, hogy autósmozi? Amerikai, most már oldtimer autókra, amelyek között görkoris felszolgálólányok sasszéznak, a járgányokban pedig óriási, rózsaszín rágóbuborékot fújó csajszik belőtt, zselés hajú udvarlóikkal romantikáznak? Vagy éppen a Balaton-partra, a csendes, fülledt éjszakáival, a háttérben egy jó kis klasszikus filmmel? Na, most valami hasonló lesz Soponyán is, ugyanis a hétvégén a Drive-In autósmozit varázsol a településre, amely során pénteken a Mamma Mia! első felvonását, majd szombaton az Életrevalókat csíphetitek el.

 

Mozi: Kertmozi a Belvárosban - Seveled
Mikor?: Július 3., péntek 21:00
Hol?: Városháza díszudvarában

Pénteken második előadását tartja a város kertmozija: a filmek kedvelői Seveled című magyar romantikus vígjátékot láthatják a szabadtéri vetítésen, Orosz Dénes rendezésében és Ónodi Eszter, Pogány Judit, Tenki Réka és Mészáros Béla főszereplésével.

A Barátság mozi idén több helyszínen tervez kertmozit, az első kettő a Városháza díszudvarában lesz, a további, ennél nagyobb helyszíneket folyamatosan mérik fel a mozi munkatársai, akik az időjárás függvényében egészen októberig szeretnék működtetni a kertmozikat, amelyekben ingyenes és belépődíjas vetítések egyaránt lesznek.

A Seveled főhőse Gergő, a csajozógép filmkritikus, aki szeretne szívbeteg édesanyja kedvében járni, és a jó ügy érdekében hazudik egy nagyot. Csak egyetlen egyet: beviszi hozzá a kórházba a szomszédját, a nagyszájú ex-sztriptíztáncosnőt, akinek van egy nagy előnye: öt hónapos terhes. Az unokamániás anyuka boldogan látja, hogy a fia révbe ért, elbúcsúzik mindenkitől – és meggyógyul. Ettől kezdve Gergő és Saci kénytelen újabb és újabb hazugságokkal tartani a frontot.

 

Környezetvédelem: Műanyagmentes július a Jancsárkertben!
Mikor?: Július 4-25.
Hol?: Jancsárkert

A júliushoz már nem csak a forró nyári napokat társítjuk, hanem azt is, hogy műanyagmentes. Az egyre népszerűbb kezdeményezés lényege, hogy (legalább) egy hónapon át kerüljünk mindent, ami egyszer használatos műanyagból készül.

A műanyagmentes azt jelentené, hogy egyáltalán nem használunk műanyagot. Ezt elég nehéz lenne megoldani - hiszen ha csak körülnézünk a lakásban láthatjuk, hogy nagyon sok minden készül műanyagból. Itt elsősorban az eldobható műanyagok használatának csökkentéséről van szó, amiket átlagosan 2-12 percig használunk csupán, lebomlásuk pedig 500 évig is eltarthat.

Székesfehérváron a Jancsárkert termelői- és biopiacra kilátogatva kaphatunk információkat és sajátíthatjuk el a műanyagmentes vásárlás alapjait.

 

Vásár: 4. Velencei-tavi Zero Waste vásár - mini market a levendulásban
Mikor?: Július 4., szombat 10:00
Hol?: Gárdonyi Levendula Kézműves Műhely

Még tart a levendulaszüret a Gárdonyi Levendula Kézműves Műhelyben, melynek egyik kísérőprogramja a szombati vásár. Maga a levendulás is elkötelezett a hulladékmentes élet felé, és egyébként sem csoda, hogy a Velencei-tó közössége összefog; ezt az összefogást találjuk meg a zero waste vásáron, ahol a helyi hulladékmentes életmódért dolgozó közösség vár mindenkit.

Gyönyörködhetek tehát a látványban, vagy akár szedhettek is levendulát, miközben környezetbarát háztartási szerekkel ismerkedhettek meg, zero waste termékeket vásárolhattok, mint például kenyeres zsákot, szendvics csomagolót, hűtő sapkát, vagy éppen kozmetikai korongot, textil használati és ajándéktárgyakat, újrahasznosított farmerból készült mobiltokokot, neszesszereket, táskákat, bevásárló szatyrokat, asztali kosárkákat, de gyerekruhákat is találtok majd, mosható pelenkát, vagy éppen hordozókendőt.

Tulajdonképpen a mindennapokban használt termékeink hulladékmentes, környezetbarát alternatíváját találhatjuk meg egy-egy zero waste vásáron, ráadásul helyi készítőktől.

 

 

Kultúra: Művészkorzó
Mikor?: Július 4., szombat 16:00
Hol?: Belváros

Július 4-én, szombaton ismét lesz Művészkorzó Székesfehérváron. 16 órától a Városház téren III. Béla és Antiochiai Anna, a Vörösmarty Színház előtt II. István és II. (Vak) Béla óriásbábjaival találkozhatnak a járókelők. 17 órától a Városház téren az Alba Regia Vegyeskar műsorát hallhatja a közönség. 18 órától a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tart harcművészeti bemutatót a téren és a Fő utcán, majd 19 órától az Alba Regia Kürtkvartett koncertje zárja a programsorozatot a Zichy ligeti Zenepavilonban.

 

Kultúra: Vörösmarty Mihály - Csongor és Tünde az Együtt Company előadásában
Mikor?: Július 4., szombat 20:30
Hol?: Kápolnásnyék, Csajághy Laura Színpad

Csongor egy kozmikusan felnagyított nap alatt végigjárja a világot. Célja a boldogság megtalálása. A csodafánál megleli a boldogságot, Tündét, de Mirigy elszakítja őket egymástól. Ekkor Csongor elindul Tündérhon keresésére. Útközben sok próbát kell kiállnia...

 

Mozi: Ava
Mikor?: Július 2-től
Hol?: Cinema City Alba

Július 2-től hivatalosan is szabad a pálya a Cinema City mozijaiban, a nagy visszatérésre való tekintettel pedig rögtön olyan alkotással csábítják a közösségi filmnézés kedvelőit, amely igazán nagy nevekkel operál: az Ava című akció-krimiben olyan figurák tűnnek fel, mint Jessica Chastain, Colin Farrell vagy John Malkovich, és ez csak a jéghegy csúcsa.

Na, még mindig nem keltettem fel az érdeklődéseteket? Sebaj, akkor mutatom a történetet: miután egy kiemelkedő jelentőségű merénylet balul sül el, Ava, a világklasszis bérgyilkos hazatér, hogy megpróbálja helyrehozni a kapcsolatot a családjával. Szerencsétlenségére azonban a szervezete feje őt tűzte ki következő célpontul, hogy még véletlenül se vezethessenek hozzá a szálak. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek