3 évnél régebbi cikk

Júliustól újra oltják a fiúkat HPV ellen Fehérváron
Júliustól újra oltják a fiúkat HPV ellen Fehérváron

A fiúkat is veszélyezteti a HPV, Fehérváron négy éve oltják ingyen a 12 éves fiúkat ellene. Ezt legutóbb márciusban kezdték volna a városban, de a koronavírus miatt ez eltolódott. Júliusban már megkaphatják a vakcinát.

Nemcsak a méhnyakrák kialakulásáért tehető felelőssé a humánpapilloma vírus, hanem számos olyan tumorért is, amely a férfiakat is érinti. Székesfehérvár éppen ezért tette ingyenessé a fiúk számára is az oltást négy évvel ezelőtt.

"Egy több mint tíz éves programot folytat az önkormányzat, hiszen a HPV elleni védőoltás beadási programot 2009-ben kezdtük el a 12 éves lányoknál. Miután ez beépült a nemzeti oltóprogramba, az önkormányzat a 12 éves fiúk korosztályában végzi el az oltást és biztosítja a forrást." – összegezte Mészáros Attila alpolgármester.

Az oltásra mintegy 26 millió forintot fordít idén az önkormányzat. A járványhelyzet miatt márciusban nem történt meg az oltóanyagok beadása, de júliusban már megkaphatják a fiúk.

Östör Annamária egészségügyi tanácsnok azonban kiemelte: ezzel nem válthatók ki a szűrővizsgálatok. Székesfehérváron a lányok tekintetében rendkívül magas az átoltottsági szint, ugyanakkor a fiúk esetében is nagyon fontos a vakcina, hiszen a HPV nemcsak méhnyakrákot képes okozni.

"Néha egészen ártatlannak tűnő vírusokról is kiderül, hogy ha hosszútávon a szervezetben vannak, az problémát okoz. A HPV-t eredetileg a méhnyakrákkal hozták először összefüggésbe, de később a kutatások során kiderült, hogy akár szájüregi daganatokban is kimutatható a HPV jelenlétét ." – hangsúlyozta Dr. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ vezető főorvosa.

Idén több mint 300 fiút oltanak be Székesfehérváron. A vakcinával kapcsolatos igényeket korábban az iskolavédőnők mérték fel, ez alapján a körzeti orvosoknál kaphatják meg a fiúk a védőoltást. A vakcinát 12 éves korban ajánlott beadatni.

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek