3 évnél régebbi cikk

Takaríts meg ivóvizet fél pár vagy lyukas zokniddal!
·Hírekműanyagmentes·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Takaríts meg ivóvizet fél pár vagy lyukas zokniddal!
·Hírekműanyagmentes·Utolsó frissítés: undefined

A műanyagmentes július utolsó szombatján is érdemes ellátogatni a Jancsárkertbe, ahol szemléletformáló standdal, workshopokkal várnak mindenkit. Most ráadásként várják a fél pár vagy éppen lyukas zoknikat is.

Ez a július is a végéhez ér - ezzel pedig a Műanyagmentes kihívás is. A hónap utolsó hétvégéjét még érdemes kihasználni, hiszen a Jancsárkertben július 25-én is találkozhatnak újdonságokkal azok, aki szeretnék csökkenteni ökolábnyomukat.

Amikor újrahasznosításról beszélünk, elsősorban a papírhulladék jut az eszünkbe. Pedig a textilekkel, ruhákkal is érdemes foglalkozni. Ezeken belül pedig a zoknikkal. Kinek ne lenne otthon páratlan, vagy éppen már lyukas zoknija? Ennek ellenére furcsa csak úgy kidobni őket. És nem is kell!

A szombati piacon megismerkedhettek a zokni-csereprogrammal: ehhez azt kérik a szervezők, hogy az otthon megtalálható fél pár vagy lyukas, esetleg más okból már nem használható zoknikat vigyék el a vásárlók most szombaton, július 25-én. A csereprogram ezek begyűjtésével ugyanis tűnemezelt filcet készít.

A Zokni csereprogram egy olyan szervezet, mely összegyűjti a családoknál lévő elhasznált, lyukas, páratlan vagy megunt zoknikat. A használhatatlan zoknikból újrahasznosítás során tűnemezelt filc készül, melyet főleg a bútoripar használ szigetelőanyagként.

A szervezet számításai szerint egy átlagos pár zokni elkészítéséhez 500 liter vízre van szükség. Eddig 657 ezer pár zoknit gyűjtöttek így össze, amivel több mint 2000 család éves ivóvíz felhasználását takarították meg.

 A fél pár vagy lyukas zoknik leadása mellett méhviaszos kendőt és pólószatyrot is készíthetnek  a piacra látogatók Tóthné Balázs Kata, a Sárréti Ökokör és a Használd újra, Sárrét csoportok vezetőjével.

A méhviaszos kendő meglévő textil és méhviasz felhasználásával készül, és az alufóliát/celofánt helyettesíti, amikor a hűtőbe akarunk tenni valamit becsomagolva, vagy le akarunk fedni egy edényt. Hűvös időben szendvicscsomagolásra is használható. A pólószatyor a használt, kinőtt pólóknak ad új életet, egy egyszerű technikával varrás nélkül lehet bevásárlószatyrot készíteni, legkönnyebben az ujjatlan pólókból. Ehhez kérjük, hozzanak magukkal pólót a piacra látogatók! – részletezi Kecskés Timi, a Ki? Ti & Mi egyik tagja, szervező.

A Ki? Ti & Mi mellett ott lesz a KDRIÜ és a Mum Goes Green, és folytatódik a pontgyűjtő akció: aki a termelőknél eldobható csomagolás nélkül vásárol, az egy aláírást kap a pontgyűjtő füzetbe, amit ezen a szombaton lehet leadni a gyűjtődobozba (akkor is, ha nem telik be a füzet). Összesítik a gyűjtött pontokat és nyereményekben részesítik a vásárlókat.

A Műanyagmentes július a Jancsárkertben a Ki? Ti & Mi, a KDRIÜ - Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részvételével a 2LIFES program keretében valósul meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek