3 évnél régebbi cikk

Visszatérnek a nemzetközi porondra az Alba kézilabdázói
Fehérvár Médiacentrum fotója
NoNém Média
Visszatérnek a nemzetközi porondra az Alba kézilabdázói

2020 októberében Európa-Liga selejtező vár az Alba Fehérvár KC kézilabdázóira, 44 hónappal a HC Leipzig legyőzése után játszik majd újra nemzetközi kupameccset a fehérvári klub.

Az Alba Fehérvár KC 2020 októberében ugyan 44 hónap elteltével játszik majd újra nemzetközi kupamérkőzést, mégis rutinos klubnak számít az európai kézilabda megmérettetéseiben.

Korábban a Köfém SC az 1991/1992-es szezonban megnyerte az NBI/B küzdelmeit, így jutott fel a legmagasabb osztályba, ahol egyébként első alkalommal még az 1998/1999-es bajnokságban elért 5. helyével kvalifikálta magát valamely nemzetközi sorozatba. Ez az akkor még létező City Kupa volt, amelyben a nyolcaddöntőig jutott a fehérvári klub.

A következő években már az EHF Kupában vitézkedtek a fehérváriak, nem is rosszul, a 2002/2003-as idényben az elődöntőig meneteltek. A nemzetközi szereplés csúcspontja a 2004/2005-ös idényben jött el, az akkor Cornexi Alcoa HSB Holding néven futó csapat egy fantasztikus menetelés végén megnyerte az EHF Kupát.

A csapat később is aktív résztvevője volt a nemzetközi kupáknak, igaz, a döntőig már nem sikerült eljutnia. A már szintén nem létező KEK-ben kétszer is nyolcaddöntős volt a fehérvári klub, míg az EHF Kupában a 2013/2014-es idényben az elődöntőig menetelt. Ebben a sorozatban szerepelt utoljára a klub a nemzetközi sorozatokban: a 2016/2017-es kiírásban a második csoportkör jelentette a végállomást.

Az Alba eddigi utolsó nemzetközi kupameccsének a német HC Leipzig elleni, 2017. február 12-én lejátszott győztes mérkőzés számít.

Alba Fehérvár KC – HC Leipzig (GER) 29-27 (14-11)

Köfém Sportcsarnok, 900 néző
Vezette: Vadims Jaskins, Eduard Zabko (LAT)
FKC: Sipeki, Leiner (kapus), Mendy 6, Bandelier 5, Gjorgjijevska 4, Kazai 4, Piedade 3, Pelczéder 2, Hajduch 1, Ishitate 1, Klikovac 1, Lavko 1, Májer 1. Vezetőedző: Deli Rita.
HCL: Kurzke, Kramarczyk (kapusok), Mazzucco 8, Reimer 8 (2), Urbicht 6, Bösch 3, Rode 1, Sturm 1, Einarsdottir. Vezetőedző: Norman Rentsch.
Kiállítások: 2 perc; 12 perc
Hétméteresek: 0/3 (Gjorgjijevska hagyott ki kettőt, Lavko egyet); 2/2
Az eredmény alakulása: 5. perc: 2-1, 10. perc: 4-3, 15. perc: 5-5, 20. perc: 6-8, 25. perc: 9-11; 35. perc: 15-15, 40. perc: 19-17, 45. perc: 21-19, 50. perc: 23-22, 55. perc: 25-25.

Az akkori Albából mára már kevesen maradtak a klubnál. Boldizsár Bianka és Rózsás Josephine még feltörekvő fiatal játékosként nem kapott lehetőséget, míg Claudine Mendy és Pelczéder Orsolya néhány hete távozott Székesfehérvárról. Amolyan „utolsó mohikánként” a Lipcse ellen gólt is szerző Májer Krisztina maradt hírmondónak, az anyai örömök miatt egy évet kihagyó, most a visszatérésre készülő szélső szívesen emlékszik vissza a nemzetközi kupa meccseire.

- Nagyon örültem, amikor a vezetőség jelezte, elindulunk a nemzetközi kupában, hiszen ez egy remek lehetőséget jelent mindenkinek. Jó, hogy a bajnokság mellett egy másik fronton is megmérettethetjük magunkat. A legutolsó szereplésünk kedves emlék nekem, remek meccseket játszhattunk nívós ellenfelekkel szemben, szép győzelmeket is tudtunk aratni, így mindenképpen pozitív része a pályafutásomnak.

A mostani lehetőség plusz impulzusokat jelent, nekem is nagy élmény lesz, de a fiatalabb játékosaink még inkább, hiszen olyan sorozatban léphetnek pályára, ahol rengeteg tapasztalatot gyűjthetnek. Nagyon furcsa, de egyben remek érzés, hogy egy esztendeje még az sem volt biztos, hogy folytatom a pályafutásom, most pedig már - büszke anyukaként - megint egy nemzetközi kupára készülhetek.

Deli Rita vezetőedző is egyetért játékosa szavaival, véleménye szerint a csapat nyomás nélkül készülhet a sorozatra, amelyből főleg a fiatal játékosok profitálhatnak.

- Nagyon örülünk a lehetőségnek, amelyet az érdi csapat visszalépésével kapott meg a klub. Nagyon sok tehetséges fiatalunk van, nekik remek lehetőség lesz a nemzetközi szereplés. Szerintem ennek csak hozadéka lehet, a lányok belekóstolhatnak az európai kézilabdázásba, amiből sokat profitálhatnak ők is, egyénileg, és sokat jelenthet nekünk csapatszinten is. Nyomás nélkül, de nem feltartott kézzel várjuk a sorozatot, szeretnénk sokat tanulni és fejlődni, no, és persze szeretnénk eredményesek is lenni.

A 2020/2021-es szezonban már Európa-liga néven fut a sorozat, amelybe az Alba Fehérvár KC a második selejtezőkörben kapcsolódik be októberben. A sorsolást július 28-án tartják, az EHF két kalapból húzza a csapatokat, az Alba a másodikba került, így ellenfele a lenti listából kerül majd ki:

Hypo Niederösterreich, WAT Atzgersdorf (osztrákok), Tertnes Bergen (norvég), LC Brühl Handball (svájci), Iuventa Michalovce (szlovák), Lugi Handboll (svéd).

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek