3 évnél régebbi cikk

Eltűnök a sötétben (I’ll Be Gone in the Dark) kritika: sokkoló dokusorozat Michelle McNamara évtizedes nyomozásáról és a Keleti Környéki Erőszakoló elfogásáról
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
HBG
Eltűnök a sötétben (I’ll Be Gone in the Dark) kritika: sokkoló dokusorozat Michelle McNamara évtizedes nyomozásáról és a Keleti Környéki Erőszakoló elfogásáról
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Amikor nyomozós sorozatok után kutattam, belebotlottam egy felettébb titokzatos tűnő dokumentumszériába, amelynek már a címétől is a frász kerülgeti az embert: Eltűnök a sötétben. Ahogy meghallottam a főcímet, majd jöttek a nyomasztó képek, egyből tudtam, jó helyen járok, ám Michelle McNamara és a Keleti Környéki Erőszakoló történetére még én sem voltak felkészülve. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Eltűnök a sötétben!

Külcsín

Miután pár hónapja, Michael Jordan dokujának (kritikánk: Michael Jordan - Az utolsó bajnokságig (The Last Dance) kritika: Michael Jordan és a Chicago Bulls cseppet sem zökkenőmentes útja az örökkévalóságba) köszönhetően újra felfedeztem a dokumentumsorozatokat, egyből az ugrott be: milyen jó lenne olyan szériát nézni, amely egy sorozatgyilkos leleplezésének történetét dolgozza fel.

Persze rögtön beugrott a Az elátkozott: Robert Durst halálos élete, amely az egyik, ha nem a legjobb a műfajban, illetve a Gyilkosfaragás (angolul Making a Murderer), ám ezekhez már volt szerencsém - sokkal inkább valami újdonságra vágytam.

A nagy keresgélés közben bukkantam rá az Eltűnök a sötétben című alkotásra, amelynek angol megfelelője (I’ll Be Gone in the Dark - ezt suttogta a erőszaktevő áldozatai fülébe) egyből megbabonázott, nem beszélve arról, hogy a sorozat a Keleti Környéki Erőszakoló bűncselekményeit mutatja be az azonos nevű regény írója, Michelle McNamara szemszögéből.

Mondanom sem kell, hogy azon nyomban rávetettem magam a dokuszériára, ám amit tapasztaltam, arra még a krimiken edződött gyomrom sem volt ráhangolódva...

 

Sztori

Mivel az Eltűnök a sötétben egy dokumentumsorozat, ebből már minimum sejthető, hogy megtörtént eseményeket dolgoz fel, így igencsak nehéz úgy leírni a történetét, hogy ne áruljak el sok mindent a részletekről. 

Nos, az Eltűnök a sötétben Michelle McNamara bűnügyekkel foglalkozó újságíró azonos című könyve születésének folyamatát dolgozza fel úgy, hogy a szerző a bűntényekben való elmélyülés és a nyomok gyűjtögetése közben egyre közelebb jut a Keleti Környéki Erőszakoló valódi személyazonosságához, aki 1976 és 1986 között tizenhárom gyilkosságot és ötven nemi erőszakot követett el.

Michelle, bár vallottan kettős életet élt (amellett, hogy éjjel-nappal a sorozatgyilkos foglalkoztatja, családanyaként helyt kellett állnia), férjére, Patton Oswalt színészre, barátaira és nyomozótársaira mindig számíthatott.

Végül több évtizedes meló után, amelynek köszönhetően nem merült feledésbe az ügy, a regény bemutatója után egy nappal sikerült beazonosítani a Keleti Környéki Erőszakolót, aki a letartóztatás után minden gyilkosságot bevallott.

Mondanom sem kell, hogy a bűnős leleplezése utána Michelle regényének népszerűsége az egekbe szökkent, ám a tehetséges írónő és hobbinyomozó sajnos nem élvezhette munkája gyümölcsét...

 

Karakterek

Az Eltűnök a sötétben Michelle McNamara remekbe szabott könyvének a megalkotását dolgozza fel, így nem nehéz kitalálni, hogy ki lesz a dokumentumsorozat középpontjában.

Persze Michelle nyomozásain túl az életébe is bepillantást enged a széria, így többek között megtudhatjuk: milyen volt kiskorában, mikor kezdett írással foglalkozni, miből jött rá, hogy a rejtélyek felkutatása az élete, milyen kapcsolatban volt szüleivel, testvéreivel és más családtagjaival, illetve hogyan élte meg azokat a borzalmakat, amelyekkel a Keleti Környéki Erőszakoló áldozataival készített interjúi során szembesült?

Annyit elárulhatok, hogy amikor minden részletre kihatóan mutattak be egy-egy támadást, konkrétan felfordult a gyomrom. Ja, és nem nagyon mertem elaludni sem, amikor az első pár epizódot ledaráltam. 

Az Eltűnök a sötétben dokumentumsorozatban nagy szerep jut Michelle McNamara férjének és hű társának a bajban, Patton Oswaltnak is, aki mindenben támogatta szíve választottját: amikor Michelle a könyvet írta, vagy a nyomozással haladt, akkor Patton vigyázott pici lányukra, ő mosott, takarított és ő felelt a ház körüli teendőkért. Egyszóval igazi mintaférjként viselkedett - még akkor is, amikor bekövetkezett a nagy tragédia...

Meg kell említenem Michelle McNamara nyomozótársait is, többek között Paul Haynest, Billy Jensent és Paul Holest, akik a kutatások során mindenben az írónő segítségére voltak - nekik is köszönhető, hogy végül sikerült kiadni a híres regényt és elkészült a sorozat.

 

Összegzés

A kritikáim írása közben általában ez az utolsó rész a kedvencem, ugyanis már az általam választott alkotások utolsó képkockái után összeáll a kép, így könnyűszerrel pötyögöm le a sorokat a laptopomba.

Nos, az Eltűnök a sötétben című dokuszériánál más volt a helyzet, ugyanis bár rendkívül nagy hatást gyakorolt rám a produkció, napokig nem tudtam rendezni a gondolataimat.

Michelle McNamara fenomenális könyvet írt, amelynek bemutatóját és sikereit sajnos nem élhette meg, ugyanis a nyomozása egyfajta megszállottságba csapott át, amelynek (és a depressziónak, illetve a paranoiának) köszönhetően egyre mélyebbre és mélyebbre került - úgy is lehet fogalmazni, hogy nem a klasszikus értelemben, de ő is a Keleti Környéki Erőszakoló áldozata lett.

Az Eltűnök a sötétben című dokumentumsorozat az első pillanattól kezdve képes magába szippantani, nem beszélve arról, hogy olyan részletesen mutatja be a sorozatgyilkos módszereit, hogy még most is feláll a szőr a hátamon, ha rá gondolok.

Ha ehhez hozzáveszem Michelle McNamara tragédiáját, illetve azt, hogy munkájának köszönhetően (még ha a rendőrség ezt másképpen látja is) sikerült elkapni a Keleti Környéki Erőszakolót, olyan alkotást kapok, amelyet egyszerűen vétek lenne kihagyni.

10/9 - Bár nem feltétlenül azt kaptam, amit vártam, a Michelle McNamara könyvéről készült dokusorozatot minden krimirajongónak látnia kell

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek