3 évnél régebbi cikk

3+1 sport, amit kipróbálhatsz a pákozdi ingóköveknél
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
3+1 sport, amit kipróbálhatsz a pákozdi ingóköveknél

A Velencei-tó egész nyáron igazi sláger, a pákozdi ingókövek azonban az év mind a négy évszakában sportolásra ajánlott. Hogy miért? Legalább 3+1 okunk van erre.

A pákozdi ingókövek 1951-ben lett természetvédelmi területté nyilvánítva. Geológiai értékek, melyek Magyarországon nagyon ritkák. Ilyen például a Kocka, mint különleges felszíni forma, illetve a Pogány-kő, Pandúr-kő, vagy éppen az Oroszlán-kő sziklái. 

Az ingókövek akkor alakultak ki, amikor a magmás kőzet, a gránit pusztult le, a gyengébb kőzetanyagot elmosta a víz, illetve a szél munkája is besegített, hogy ezek a valóban egyedülálló kőzetformák létrejöjjenek.

És akkor most jöjjön az öt ok, hogy miért látogass el az ingókövekhez!

1. Kirándulj a családdal vagy egyedül!

Hosszabb, rövidebb túrákat is tervezhetsz a Velence-hegységben, az ingóköveket azonban semmiképp se hagyd ki! Ideális kisgyerekes családoknak is, hiszen akár egészen könnyű útvonalon haladva is sok csodát láthatsz az út során. Akkor is kiváló lehetőség, ha egy hosszú hétvége után szeretnéd kiszellőztetni a fejedet, és egyedül töltenél pár órát.

2. Remek futóterep – de csak ha már van mögötted néhány edzés…

Találkozni a Bella-tónál, elfutni az Angelika-forrásig – kell-e ennél jobb terep a futásra? Akinek nem kedvence az egyre-másra szaporodó közösségi futópályákon való körözés, annak remek választás az ingókövek és környéke. Gyönyörű, változatos, minden évszakban más arcát mutatja a környék. Teljesen kezdőknek nem ajánljuk, de ha a futócipődben van már néhány kilométer, akkor hajrá! Az első pár alkalommal mindenképp legyen nálad feltöltött mobiltelefon, arra az esetre, ha valahol elvétenéd az irányt.

3. Próbáld ki itt első igazi mountain bike-odat!

Nagyon sok mountain bike-ossal találkozni az ingókövek és környékén. Hasonló okok miatt tudjuk ajánlani, mint futásra. Változatos a terep, akár a hegyi kerékpározással most ismerkedőként is kimerészkedhetsz a Velencei-hegységbe, ezelőtt azonban érdemes belőni az útvonalat, nem elhanyagolva a szintkülönbséget. Egy korábbi cikkünkben első helyen ajánlottuk, mint az öt szuper biciklistúra Székesfehérvár környékén egyikét.

+1. Fotózd körbe az ingkövektől a Velencei-tavat – tuti te leszel aznap a legmenőbb az Instán!

Te is imádsz fotózni? Ha így van, akkor szintén irány az ingókövek és környéke! Egészen elképesztő látványban lesz részed, akár a kilátásról legyen szó, akár különleges kőzetformákról, vagy éppen bármely évszakban a természetről. Lőj pár fotót, szelfit és garantáljuk, hogy sok lájkot kapsz majd az Instán, vagy a Face-en!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek