3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére és a jövő hétre: Mangalica Napok, III. Color Festival, Etyeki Piknik light, Magyar Nemzeti Cirkusz, Toldi Utcai Napok és süllőfesztivál
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Székesfehérvár Turizmus
Fehérvári programok a hétvégére és a jövő hétre: Mangalica Napok, III. Color Festival, Etyeki Piknik light, Magyar Nemzeti Cirkusz, Toldi Utcai Napok és süllőfesztivál
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Az ősz első hétvégéjén igazi ínyencségekbe botolhattok, így olyan fehérvári (és környéki) programok várnak rátok, amelyeket vétek lenne kihagyni: többek között körbekóstolhatjátok a Mangalica Napokat, bulizhattok a III. Color Festivalon, lazulhattok az Etyeki Piknik lighton, kiélhetitek halmániátokat a velencei süllőfesztiválon, netalántán beugorhattok a 13. Toldi Utcai Napokra.

Tánc: Táncos Nyílt Hetek
Mikor?: Szeptember 1-30.
Hol?: Fehérvár több táncstúdiójában

A Tercia StArt Egyesület, a Helyben elérhető kulturális és közösségi szolgáltatások támogatása, városi sajátosságokra, értékekre alapozott programok kialakítása, helyi igénybevételének elősegítése elnevezésű pályázati projekt égisze alatt meghirdeti a Táncos Nyílt Hetek című programot, amelynek célja egyrészt a segítségnyújtás azoknak, akik tanácstalanok abban, hogy mely táncstílust kezdjék el tanulni, vagy éppen csak kipróbálni.

Másrészt hosszabb távon a programmal szeretnék elősegíteni a helyi táncklubok és -egyesületek fenntarthatóságát, virágzását, valamint a város lakosságának egészségmegőrző életmódját, hogy a táncot kedvelők egy nagyobb közösségi egységgé kovácsolódjanak. A teljes programot ide kattintva találjátok.

 

Gasztro: Mangalica Napok
Mikor?: Szeptember 4-6., péntek-vasárnap
Hol?: Piac tér

Immár nyolcadik alkalommal bonyolítják le Székesfehérváron a Mangalica Napokat a város szívében az Alba Plaza és a Piac tér közötti Palotai Kapu téren, mely összességében a Mangalica Fesztivál-sorozat negyvenkettedik állomása lesz.

A rendezvény egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat-kiállítás: ideiglenesen felépített karámokba költözik a három mangalicafajtából (szőke-vörös- fecskehasú) három-három példány és egy anyakoca a malacokkal. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei is a bemutatkozásra a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb, mangalicából készült street foodok közül is válogathatnak, ezen kívül lesz helyben sült tepertő, és mangalicazsírban pattogtatott kukorica is.

Cirkusz: Magyar Nemzeti Cirkusz
Mikor?: Szeptember 9-13., kedd-vasárnap
Hol?: Vásártér

A jövő héten ismételten cirkusztól lesz hangos Székesfehérvár, ugyanis szeptember 9-13-ig a Magyar Nemzeti Cirkusz artistái lepik el a várost, hogy feledtessék a nyár végével beköszöntő szomorúságot. A Magyar Nemzeti Cirkusz alapítóinak története igencsak régre nyúlik vissza: a német Brandenburgi kapunál felállított Richter Cirkuszról szóló első feljegyzések 1821 óta olvashatóak.

Cirkuszi generációs hagyományt teremtve, elismert szakmai tekintélyt és világsikereket vívtak ki az öt világrészt felölelő vendégszerepléseik során. Világhírű lovas akrobata produkciójukkal és egyedülálló elefánt akrobata számukkal a Magyar Nemzeti Cirkuszért is felelős Richter család tagjai visszavonhatatlanul belevésték a minőséget jelentő családnevet a cirkusztörténelem könyvébe - és még hol a vége? További infókat az előadásokról ide kattintva találhattok.

 

Gasztro: Velence Korzó Süllő Fesztivál
Mikor?: Szeptember 4-6., péntek-vasárnap
Hol?: Velence Korzó

Nos, a hétvégén lesz Velence legnagyobb halfesztiváljára is, amelyre kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a szervezők, ugyanis mindenféle halat megtaláltok, ami szem-szájnak ingere. Persze a halak mellett is akad ennivaló, így kóstolhattok kézműves hamburgereket, különböző street foodokat, lángosokat, palacsintákat, valamint vegán és gluténmentes ételeket is. A parton emellett lesz óriáskerék és a vízi vidámpark is, így mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebb programot. Ja igen, a Velence Korzó Süllő Fesztiválra a belépés ingyenes.

 

Zene: Csókakői Zenés Esték
Mikor?: Szeptember 4-5., péntek-szombat 18:00
Hol?: Csókakő vára

Amíg még kitart a jó idő, olyan programokkal is találkozhattok, mint a Csókakői Zenés Esték, amelyet középkori forgatagával, na, meg igencsak látványos várával a térség egyik legpofásabb programjaként tartanak számon. A kétnapos rendezvényen szinte megszámlálhatatlan mennyiségű koncerten bulizhattok: többek között a Viking, az Alvin és a mókusok, illetve a P. Mobil együttesek fergeteges koncertjein tudjátok levezetni a hét fáradalmait.

 

Buli: III. Color Festival
Mikor?: Szeptember 4-5., péntek-szombat 19:00
Hol?: Fezen Klub

Fehérváron a hétvégén többek között Color Festival is lesz - ráadásul már a harmadik -, így aztán a zenés-táncos-habzsolós programok után simán összekenhetitek magatokat mindenféle színes porral, közben pedig olyan előadók nótáira tombolhattok, mint a székesfehérvári Pixa (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok) vagy Cashtag, de fellép a manapság igencsak trendinek számító T. Danny is. Színes porokat csak a kilenc óráig megérkező vendégek kapnak (illetve különböző nyereményjátékok során juthattok még hozzá), úgyhogy siessetek, ugyanis bőven megéri kimenni. Ja igen, a por klinikailag tesztelt, bőrbarát, nem gyúlékony és minden Európai Uniós engedéllyel rendelkezik, úgyhogy bátran hemperegjetek meg a cuccban.

 

Kiállítás: Országos díszmadár-kiállítás
Mikor?: Szeptember 5-6., szombat-vasárnap
Hol?: VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház

 

Szeptember 5-én (szombaton) 10:00 és 18:00, szeptember 6-án (vasárnap) 9:00 és 15:00 között országos díszmadár-kiállításnak ad otthont a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház. A Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesületének hagyományos seregszemléjén csaknem háromszáz díszes szárnyast láthatnak a résztvevők.

 

Gasztro: Etyeki Piknik light
Mikor?: Szeptember 5-6., szombat-vasárnap
Hol?: Etyek, Újhegy

A klasszikus, megszokott piknikre ugyan még várni kell, de a hétvégén a járványügyi szabályokat betartva már kinyitnak a pinceajtók az etyeki Gasztrosétányon. A Piknik Kódex útmutatásait betartva, az egyes helyszínek befogadóképességét figyelembe véve várják a kikapcsolódni, kóstolni, e-bike-túrázni vágyókat a hétvégén Etyeken.

A pikniket 2013 óta látogathatják a kulináris élvezet-hajhászok nemcsak egy, hanem mindjárt két alkalommal: nyári, illetve őszi turnuson is tiszteletüket tehetik a gasztronómia szerelmesei. Az Etyeki Piknikre a belépés természetesen ingyenes, és a Piknik ligeten található népi játszótéren túl számos pincében és faházban kóstolhattok finomabbnál-finomabb falatok, illetve minőségi borokat.

 

Bicikli: Bebiciklizés! Bringázz szabályosan!
Mikor?: Szeptember 5., szombat 9:34, 14:18
Hol?: Hotel Magyar Király előtt

Avagy gyakorlati KRESZ-oktatás kerékpárosoknak, amely során a szervezők megmutatják a városi közlekedés fortélyait. Ez alkalommal két időpontban, 9:34-kor és 14:18-kor indul útjára a város legfontosabb bicajos pontjait érintő bringás vezetés. A menethez útközben csatlakozni nem lehet: ennek egyik oka, hogy a szervezők, egyben oktatók minden résztvevő járművét leellenőrzik még az indulás előtt, ezen felül a bicajostudást is felmérik, hiszen a legfontosabb a közlekedésben történő biztonságos részvétel.

A két turnusra csapatonként huszonöt fő jelentkezhet. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a program esemény oldalán megtalálható jelentkezési lap kitöltésével véglegesíthetnek az érdeklődök. Ruházattal kapcsolatos kikötés nincs, a legfontosabb hogy legyünk láthatóak és mindig kiszámíthatóak, ezzel is segítve az előzékeny székesfehérvári autósokat.

 

Kultúra: 13. Toldi Utcai Napok
Mikor?: Szeptember 5., szombat 10:00
Hol?: Toldi Miklós utca

A közösségi kezdeményezés 2008 augusztusában indult az utcabeliek összefogásával, akik évről évre egyre színesebb programokkal várják az idelátogatókat. Céljuk a kikapcsolódás mellett az, hogy megismerjék egymást, hogy figyelhessenek és segítsenek egymásnak.

Az idei Toldi Utcai Napok szombaton 10:00-kor garázsvásárral kezdődik. A lakók házaik, garázsaik előtt kiárusíthatják azokat a ruhákat, cipőket, műszaki cikkeket, háztartási gépeket, játékokat, amiket már nem használnak, de kidobni sajnálnának. A szervezők különösen felhívják a figyelmet arra, hogy az esemény nem lomtalanítás.

15:00-tól a gyermekeket várják izgalmas programokkal, játékokkal, és 17:00-től gyermekjátszó táncház is lesz, ahol a Szedtevette zenekar muzsikál. Az esti programok 18:00-kor közös faültetéssel indulnak, 18:30-kor garázskoncerttel, 20:00-kor kertmozival várják a környéken lakókat és vendégeiket. A már kicsit hűvösebb szeptemberi estén a Seveled című magyar romantikus vígjátékot vetítik majd, ami garantáltan üdítő élmény lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek