1 évnél régebbi cikk

Veszélyes és fertőző vetőmagcsomagok a postaládákban - adjuk le a megyei kormányhivatalban!
Veszélyes és fertőző vetőmagcsomagok a postaládákban - adjuk le a megyei kormányhivatalban!

Kínából és más távol-keleti országokból érkeznek a meglepetés vetőmagcsomagok, amelyeket semmiképpen se használjunk fel - figyelmeztet a NÉBIH.

Aki bármilyen formában is kertészkedik, szenvedélyesen tud örülni egy-egy új szerzeménynek, ami aztán kincse lehet kertjének, veteményesének, balkonjának. Ha azonban mostanság bármilyen meglepetés vetőmagcsomaggal találkoznánk postaládánkat kinyitva, ne ültessük el a benne található magokat, sőt, lehetőleg ki se nyissuk a gyanús csomagot, és a kommunális hulladékgyűjtőbe se tegyük bele!

Nemcsak Magyarországon, hanem több országban kaptak már kéretlen vetőmagcsomagokat, amelyek - az eddigi információk szerint - elsősorban Kínából, illetve más távol-keleti országokból (Szingapúr, Taiwan, Malajzia, Wanuatu) érkeztek magánszemélyek postacímére.

A kis „ajándékcsomagokban” ismeretlen eredetű vetőmagok bújnak meg, amelyek több esetben szennyeződéseket, illetve károsítókat tartalmaztak, ezért a felhasználásuk semmiképpen sem javasolt! - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih értesülései szerint a harmadik országokból érkező csomagok általában egynél több fajból származó magokat tartalmaznak.

A vizsgálatok esetenként növényi törmeléket, talajmaradványokat, elhullott rovarlárvákat és a hozzájuk kapcsolódó szennyeződéseket, valamint gombás fertőzést is kimutattak a csomagokban.

Kiemelik, a fentiek mindegyike veszélyt jelenthet a hazai élővilágra és mezőgazdaságra, hiszen különféle invazív fajok, növénybetegségek vagy ártalmas gyomok behurcolását eredményezhetik.

A súlyos kockázatra való tekintettel a Nébih kéri mindazokat, akik ilyen jellegű postacsomagokat kaptak vagy kapnak, hogy adják át azokat az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának, de legalább értesítsék a hatóságot a csomag érkezéséről.

Nyomatékosan kérik továbbá, hogy a csomagok tartalmát semmiképpen ne ültessék el, ne etessék meg állatokkal, ne dobják a lefolyóba vagy a kommunális hulladékgyűjtőbe!

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek