2 évnél régebbi cikk

Rendőri ellenőrzés: a vezetés közben mobilozókra vadásznak
Rendőri ellenőrzés: a vezetés közben mobilozókra vadásznak

Figyelem az útra elnevezéssel fokozott nemzetközi ellenőrzést tartanak szeptember 20-ig, amihez a magyar rendőrség is csatlakozik.

Bár tilos vezetés közben minden olyan tevékenység, ami elvonja a figyelmet, mégis napi szintű jelenség, hogy kihangosítás nélkül beszélgetnek sofőrök mobiltelefonon, de történt már tragédia üzenetírás és szelfizés közben is.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2020. szeptember 14-e és 20-a között Figyelem az útra elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amihez a magyar rendőrség is csatlakozik.

Az akció keretében elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon-használatot ellenőrzik majd, de a járművezetők figyelmét elvonó egyéb tevékenységeket sem hagyják szó nélkül.

A ROADPOL közlekedésbiztonsági napok keretében szeptember 17-én Magyarország teljes területén koordinált sebességellenőrzést végez a rendőrség.

A járművezetés önmagában is koncentrációt igénylő tevékenység, ezért komoly veszélyforrás, ha bármi elvonja a vezető figyelmét. A kézben tartott mobillal telefonáló sofőrök kevésbé, vagy egyáltalán nem képesek a környezetükre figyelni.

Még veszélyesebb, ha valaki vezetés közben üzenetet ír vagy olvas, a közösségi oldalakon barangol vagy akár filmet néz. A megengedett sebesség túllépése szintén kiemelt veszélyforrás. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek legnagyobb részének hátterében a gyorshajtás áll.

Borítókép: Youtube/PoliceHungary
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek