3 évnél régebbi cikk

Természetesen a koronavírus ellen
Természetesen a koronavírus ellen

Itt az ideje felkészíteni az immunrendszert is a maximális járványügyi készültségre. Természetes és ingyenes módszerekkel is lehet tuningolni a szervezetet, amik nem csak a koronavírus, hanem az influenza és egyéb, tipikusan őszi és téli betegségek ellen, vagy éppen annak leküzdésében is segíthetnek.

"A négy legfontosabb elem őszre, amit jó, ha mindenki fejben tart: vitaminok közül a C és a D, ásványi anyagok közül pedig a cink és a szelén azok, amik ebben az időszakban leginkább tuningolják az immunrendszert. Ezeket ételekkel is be lehet vinni a szervezetbe, viszont az őszi/téli időszakban elengedhetetlen ezek mellé a vitaminos étrend kiegészítés is" - árulta el Supliczné Tóth Mária fitoterapeuta.

Az első és legfontosabb a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás. Arany szabály, hogy inkább többször keveset kell fogyasztani, ugyanis a túlevés a szó szoros értelmében sokkolja a szervezetet, ami pedig gyengíti az immunrendszert.

A zöldségek és gyümölcsök mindenképpen fontos, hogy jelen legyenek a mindennapokban. A káposzta nagy kincs, még savanyított formájában is. A céklát is számtalan formában lehet fogyasztani, most ráadásul szezonja ia van. Lassan pedig megkezdődik a sütőtökszezon, a bennük található A-vitamin jótékony hatással van a nyálkahártyákra. A brokkolit és a spárgát is jó néha belecsempészni az étrendbe.

A propolisz is jó dolog, hiszen kiváló gyulladáscsökkentő hatása van.

Gyógyteák arzenálja is a rendelkezésre áll, hiszen Magyarország gazdag gyógynövényekben. Az orvosi zsálya, csalán, borsmenta, bodza, hársfavirág, kamilla főzete amellett, hogy egy hűvös őszi estén felmelegíti az embert, sokkal ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben. Ajánlatos akár négy gyógynövény keverékéből teát főzni, ezekből naponta fél litert is meg lehet inni.

Vannak olyan növényi immunerősítők, amelyek nem a vitaminok szintjén hatnak, hanem az immunglobulinok működését erősítik. Ezek már az esetleges megbetegedés tüneteit is enyhíthetik, de prevenciós céllal is használhatók. Ilyen például az echinacea, az astragalus, a grapefruitmag olaja, vagy az oregano olaj.

Sport, mint természetes immunserkentő

A legjobb a szabadtéri mozgás, hiszen így az ember amellett, hogy D-vitamint szív magába, biztosan tudja tartani a védőtávolságot embertársaitól, így pedig sokkal alacsonyabb a légúti fertőzések kockázata.

Gyorsabb tempójú séta, futás, egy nagy kirándulás, biciklizés is csodás hatással van az immunrendszerre. A sport tekintetében fontos, hogy rendszeresen és mértékkel végezzük, hiszen a cél az erősítés, nem a túlhajszolás.

Pletser Ádám szerint a szuperkompenzáció elvét kell szem előtt tartani.

Ez azt jelenti, hogy az edzéseket és a pihenést úgy kell ütemezni, hogy a szervezet teljesítőképessége folyamatosan javuljon. Ehhez bizony meg kell izzadni és el kell fáradni. A szervezet ekkor újra és újra felkészül a terhelésre, ami nem csak a sportot jelenti, hanem egy esetleges megbetegedés is lehet, amit könnyebben legyűr majd.

Az egészségtan tanár és sportoktató arról is beszélt, hogy késő ősszel, de télen sem kell abbahagyni a szabadtéri mozgást csak azért, mert hideg van. Elég megtenni azokat az óvintézkedéseket, amivel a tüdőnket és ízületeinket óvjuk a hideg levegőtől. Ehhez elég egy kendő vagy egy sál és egy téliesített sportruházat. Ilyenkor is nyugodtan lehet futni, túrázni, sőt, a bicajokra is kapni már speciális téli gumit.

Azért mert járvány van, nem kell lemondani az edzőtermi mozgásról sem, viszont fokozottan ügyelni kell a higiénés szabályok betartására.

Borítókép: today.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek