2 évnél régebbi cikk

Egy székesfehérvári post-Covid szindrómás tapasztalatai. Milyen tünetekkel, hova kell fordulni?
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Egy székesfehérvári post-Covid szindrómás tapasztalatai. Milyen tünetekkel, hova kell fordulni?
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A Fejér Megyei Szent György Kórházban is egyre több a beteg, így amint a járványhelyzet lehetővé teszi, az intézmény is tervezi post-Covid rehabilitáció elindítását.

Egyre többen vannak - azt kell sajnos mondanom -, vagyunk, akik hiába esnek át a koronavírus-fertőzésen, nem lélegezhetnek fel: a diagnózis post-Covid szindróma. 

Nálam körülbelül másfél héttel a teljes tünetmentesség után kezdődtek a furcsaságok: időnként és abszolút váratlanul újra fel-felszökött a testhőm, nem lázig, csak 37,1-37,2-ig. Ugyan ezek egyáltalán nem magas értékek, de sokkal többnek éreztem, és teljesen kipirosodott az arcom is ilyenkor. Egy-egy szakasz vagy roham nem tartott 10-15 percnél tovább, ám a hozzá társuló mellkasszorítás nagyon ijesztő volt. Egy kedves, hasonló cipőben járó ismerősöm fogalmazta meg remekül: olyan érzés, mintha bármelyik pillanatban szívinfarktust kaphatnék. Ráadásul a szorító érzés mellé össze-vissza kalimpáló szívverés társult. 

A tünetek aztán nem maradtak magukban, jött a nehézlégzés, újra elkezdtem köhögni, ugyanazzal az ugatós, mélyről jövő, kaparó köhögéssel, mint a betegség alatt, majd megérkezett a gyengeség és az általános rosszullét. Ekkor döntöttem úgy, hogy ennek a fele a sem tréfa, szakemberhez kell fordulni. A háziorvosom egyből jelezte, ezekkel a tünetekkel fel kellene keresnem a kórházat. 

Mivel ekkor még bőven tartotta magát itthon a harmadik hullám, először azért felhívtam a kórházat, ahol a Sürgősségi Osztály Covid Ambulanciáját kapcsolták. Úgy voltam vele, hogy oké, rosszul vagyok, de sokan vannak, akik nálam ezerszer rosszabbul vannak. Biztos akarom én még terhelni az egészségügyet? Egy nagyon kedves és türelmes hölgy azonban megerősítette: jobb, ha orvos elé kerülök.   

Kora délután érkeztem be a Covid Ambulanciára, ahol bejelentkező pultnál felvették az adataimat, majd ezt követően igencsak hamar a triázs szobába hívtak. Itt lázat, vérnyomást mértek, meghallgatták a tüdőmet és vért vettek. Gyorsan és szakszerűen ment minden. Utána jött egy várakozási szakasz. Ehhez hozzá kell tenni, hogy akkor és ott nagyon sokan voltak. Idősek-fiatalok egyaránt, és legtöbbükön látszott: nagy a baj.

A laboreredmények megérkezése után orvoskézre kerültem, aki megnyugtatott, a véreredményeim rendben vannak, de egy tüdő- és szívröntgen még vár rám. Egy újabb rövidebb várakozási szakasz után ez is megtörtént, majd ismét várakozás, és végül újra behívtak az orvoshoz, aki kimondta a végső diagnózist: post-Covid szindróma, azaz a Covid-19 koronavírus jelenléte nélkül.

Összességében azt kell, hogy mondjam, le a kalappal, hogy ekkora terhelés mellett ilyen gyorsan történnek a dolgok, ráadásul kedves voltak, a feltett kérdéseimre is választ kaptam. Én hat órát töltöttem az ambulancián, ami nagyjából megfelelt annak annak az időtartamnak, amiről az egyébként több helyen kifüggesztetett táblákon tájékoztatnak: ezeken leírják várhatóan körülbelül mennyi az átfutása a különböző eredmények megérkezésének, az orvosi konzultációnak.  

Az élet fricskája, hogy alig egy hónapja éppen a Pécsi Tudományegyetem Élet a Covid után című videójával foglalkoztam, amelyben a post-Covid szindróma tüneteit mutatják be. Ott hangzik el az is, hogy óvatos becslések szerint a post-Covid megjelenése 25-50 százalék, de van olyan angol felmérés, amely szerint 70 százalékot is elérheti.

Székesfehérváron is érezhetően növekszik a forgalom


– erről már dr. Kovács Attila, a Fejér megyei Szent György Kórház orvosigazgatója tájékoztatott, akit arról is kérdeztem, hogy Székesfehérváron és környékén, ha valaki a post-Covid tüneteket észlel magán, akkor mi a teendője?  

- Az orvoshoz fordulás szükségességét a tünetek súlyossága és jellege határozza meg. Intézményünkben jelenleg a Covid ellátásra fókuszált ellátás működik, a kórházi osztályok jelentős hányadban az aktív fertőzöttek ellátását végzik. A post-Covid tünetek szerteágazóak, emiatt első körben a háziorvosi konzultációt javasoljuk, a háziorvos az, aki el tudja dönteni, kell-e és milyen specialistához ajánlott fordulni. Intézményünk szakrendelései fogadják a beutalóval érkező betegeket.

- Székesfehérváron és környékén milyen gyakori a post-Covid tünetekkel kórházban jelentkezők száma?

- A kórházban jelentkezők súlyosabb esetekben elsősorban a Sürgősségi Osztályon jelennek meg. Enyhébb tünetekkel a szakrendeléseink találkoznak. A forgalom érezhetően emelkedik.

- Jobbára milyen panaszokkal érkeznek? Vannak-e tipikus tüneteik?

- A tünetek változatosak, részben posztinfekciós tünetek – gyengeség, fulladás, köhögés, ritmuszavar, mellkasi panaszok, hasi panaszok, pszichés, mozgásszervi panaszok, fájdalom. Ezek nem ritkán már korábban is jelentkeztek, csak enyhébb formában. Nem könnyű eldönteni, mennyi ebből a post-Covid eredetű. 

- Az ország több kórházában olyan mértékű a komolyabb post-Covid tünetekkel jelentkezők száma, hogy már külön részlegek alakultak. Székesfehérváron van-e ilyen tervben?

- Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, tervezzük post-Covid intézményi rehabilitáció elindítását.

*

Az én tüneteim némi pihenésnek köszönhetően lassan csökkentek/csökkennek. Érdekes, hogy a kórházi kivizsgálás után két nappal, amikor kezdtek mérséklődni a rosszullétek, volt egy nap, amíg semmilyen étel nem maradt meg bennem, majd másnap az ízületeim fájtak, de borzasztón. Most, közel két héttel a kórházi kivizsgálás után időnként szorít még a mellkasom, elsősorban akkor, ha hirtelen-gyorsan kell csinálni valamit, ami koncentrációval, esetleg kisebb stresszel jár. Olyan, mintha azt nem szeretné a szervezetem, ha a pulzusom gyorsan emelkedik.

Ebben azonban semmi meglepő sincs, az orvos is "megnyugtatott" hetekig, akár hónapokig jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, és olyankor be kell nyomnom a stop gombot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek