3 évnél régebbi cikk

Élet a koronavírus után: mi az a post-Covid szindróma, milyen tünetekkel jár?
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Parentingupstream
Élet a koronavírus után: mi az a post-Covid szindróma, milyen tünetekkel jár?
·Egészségkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A koronavírus-fertőzést követően gyakran nem várt, további egészségügyi problémák merülnek fel. Mi az a post-Covid szindróma, és milyen tünetekkel jár?

Élet a Covid után - post-Covid szindróma címmel érdekes és informatív videót tett közzé a Pécsi Tudományegyetem. Dr. Kanizsai Péter, az intézmény  Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetője arról beszél benne, hogy milyen nem várt tünetek keseríthetik meg - ráadásul sokszor hosszú időn keresztül - a fertőzésen átesettek életét. 

A fertőzést követően néhány héttel, de folyamatában is jelentkezhetnek a tünetek, amelyek hasonlítanak magához a fertőzéshez: gyakori a szaglásvesztés, nehézlégzés, fáradékonyság, heves szívdobogás érzés, illetve van egy rémfoknak nevezett ködös tudatállapot, és a poszttraumás stressz szindróma is jellemzik a post-Covidot úgy, hogy közben már a vírus jelenlétét nem lehet kimutatni.

Dr. Kanizsai Péter kiemelte, a post-Covid alapvetően ugyanazokra szervekre hat, mint maga a vírus:

  • a keringési rendszerre, jellemző az ingadozó vérnyomás és a heves szívdobogás;
  • a tüdőre, és hasonló ct-képet is mutat, mint aktív Covid-fertőzés esetén. Nehézlégzésben, köhögésben, oxigénfelvétel zavarokban nyilvánul meg;
  • a vesét meg tudja támadni, veseelégtelenséget idéz elő;
  • idegrendszeri kórképeket mutat, mint a gyengeség, az izomfájdalmak, a végtagfájdalmak és pszichés terhelés, vagyis a fent említett rémfok, amit korai demenciás jelként értékelnek a pszichiáterek.

A pécsi intézménybe meglepő számban jelentkeznek be olyanok, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, és a post-Covid szindrómától szenvednek - mondta el a szakember. Naponta legalább 1-2 ilyen beteg jelentkezik, de vannak napok, amikor többen is.

Hozzátette, óvatos becslések szerint a post-Covid megjelenése 25-50 százalék, de van olyan angol felmérés, amely szerint 70 százalékot is elérheti. 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek