3 évnél régebbi cikk

Visszatért az operatív törzs: már nem elég a sál vagy az arcot eltakaró ruhadarab, csak a maszk jó
Visszatért az operatív törzs: már nem elég a sál vagy az arcot eltakaró ruhadarab, csak a maszk jó

Három hónap után tér vissza az operatív törzs napi tájékoztatója.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt hónapokban is figyelték a hazai és külföldi járványügyi adatokat, a bevezetett intézkedéseket. Jelenleg is dolgoznak a határok védelmén, ahogy a karanténszabályok betartását is felügyelik. Több mint 1 millió alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását.

Kiemelte: készen állnak arra, hogy a járvány további terjedését megakadályozzák. 

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, tavasszal a kedvező járványügyi adatok ellenére is  tudható volt, hogy nem ért véget a járvány.

Tanúi vagyunk, hogy a pandémia az egész világon újabb fertőzötteket eredményez, Magyarországon körülbelül ötödik napja az ezret közelíti az új fertőzések száma. Ez a pandémia természete - emelte ki a tisztifőorvos


Hozzátette a második hullám más, eltérő a tavaszitól, így a járvány kezelése is eltér.

Tavasszal megállt körülöttünk az élet, ám azóta rengeteg tapasztalatot szereztünk, rengeteg információ áll rendelkezésünkre. Éppen ezért a második hullámban más stratégiát alkalmazunk. A védekezés célja most a mindennapi élet biztonságos megélése. Nem szabad megbénítani az országot, de garantálni kell a biztonságot - mondta el Müller Cecília.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy míg az első hullámban inkább az idősek voltak érintettek, most a másodikban jellemzően a fiatalok. A mai helyzet alapján túlnyomórészt a 20-29 éves korosztályból kerülnek ki az új fertőzöttek, és náluk a betegség enyhén, akár tünetmentesen néhány nap alatt lezajlik. Ugyanakkor át tudják adni a fertőzést azoknak, akik veszélyeztetettek: az idősek és krónikus betegségben szenvedőknek, akiknél viszont súlyosan zajlik le a fertőzés, akár halálos lehet.

Müller Cecília ismertette a szombati adatokat is: 16 920 az összes azonosított fertőzött száma, aktív fertőzötteké pedig 11 863 fő. Az elmúlt 24 órában 809 fő új fertőzöttet regisztráltak, és 6 fő hunyt el. A legfiatalabb elhunyt 55 éves, a legidősebb 81 éves. Jelenleg 386 fő van kórházban, közülük 30-an lélegeztetőgépen.

Elsősorban a fiatal korosztályt kérik, hogy tartsák be a higiénés szabályokat, hogy ne adják tovább a vírust a veszélyeztetett korosztálynak. Míg tavasszal a fertőzöttek átlagéletkora magasabb volt, jelenleg alacsonyabb. Ha a teljes pandémia időszakát nézzük, akkor az átlagéletkor 41 év, ha az utolsó 10 napot, akkor 35 év.

A cél, hogy kevés, de jól irányzott, célzott szabály legyen - emelte ki a tisztifőorvos.

Több szabály is megváltozik:

  • Szeptember 21-től változik a maszk viselésére vonatkozó szabály: hétfőtől kiterjedtebb lesz a maszkviselési kötelezettség. Olyan zárt helyeken is hordani kell, amelyek nyitva állnak a közönség előtt. Például a színházakban, mozikban, illetve az üzletközpontokba, plázákban már nem csak az üzlethelyiségben.
  • Míg korábban elég volt a sál, vagy bármilyen arcot eltakaró ruhadarab, hétfőtől csak maszkot lehet viselni, ami az orrot és szájat is eltakarja.
  • Maszk hiányát szankcionálják, ha kell.
  • Hétfőtől a vendéglátóhelyek 23 óráig maradhatnak nyitva.
  • Idősek védelme miatt marad a látogatási tilalom a szociális és egészségügyi intézményekben.
  • Októbert 1-től a diákok és tanárok testhőmérséklet-mérést követően léphetnek be az iskolákba, óvodákba. A testhőmérséklet-mérést a kicsi gyerekeknél maszkban megvárhatják a szülők.
Influenza elleni védőoltás október második felétől áll rendelkezésre, térítésmentesen a háziorvosánál hozzá tud jutni mindenki.

Borítókép: Facebook/kormanyzat
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek