4 évnél régebbi cikk

Felejtsd el az öregítő appot, már az FBI is nyomoz utána
Fehérvár Médiacentrum fotójaFelejtsd el az öregítő appot, már az FBI is nyomoz utána

Ugyan két éve dobták piacra a FaceApp nevű alkalmazást, mégis most futott be igazán az időskori önmagunkat megmutató applikáció. Feltöltött fotóink mellett azonban a telefonunkon lévő összes többi képünk is rossz kezekbe kerülhet, így érdemes elkerülni az online öregítést.

A FaceApp nevű alkalmazás lényege, hogy egy általunk feltöltött, minket ábrázoló fotót a program különböző algoritmusok alapján "megöregít", így megmutatja, hogy szerinte hogy fogunk kinézni 30-40 évvel idősebben. A FaceApp ugyan már két éve piacra dobott alkalmazás, mégis most futott be igazán, világszerte, így hazánkban és persze Székesfehérváron is nagyon népszerű. A napokban még a legnagyobb hazai sportnapilap internetes oldala is külön cikket szentelt a FaceApp segítségével átváltoztatott magyar futballisták képeinek.

Szakemberek szerint azonban több mint veszélyes játék az orosz Wireless Lab alkalmazását használni. A probléma ott kezdődik, hogy a FaceApp nem csupán használja, de saját szerverére is áttölti az adott fotót, ez pedig komoly visszaélések melegágya is lehet. Azt pedig talán nagyon kevesen tudják, hogy egyes szakértői vizsgálatok alapján abban a pillanatban, hogy feltöltjük az adott fotót, az orosz fejlesztés minden más képet is felszippant a telefonunkról!

A program egyébként ott lett gyanús, hogy több olyan hozzáférést is kér a felhasználóktól, melyre alapvető funkcióját tekintve nincs és nem is lehet szüksége. Több fejlesztő ekkor vette alaposabban szemügyre a FaceApp működését, majd megállapították, hogy a feltöltött fotók egy felhő alapú szolgáltatásba kerülnek, ott történik az "öregítés", majd kapjuk vissza az új fotót. Ugyanakkor azt nem tudni, mi történik a felhőbe feltöltött fotónkkal, ráadásul a vizsgálatok alapján jött a gyanú, mely szerint nem csupán az az egy kép, de a telefon összes fotója az orosz fejlesztőknél landol.

Az Egyesült Államokban már politikai kérdés lett a FaceApp, demokrata képviselők ugyanis hivatalosan is felkérték az FBI-t és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot a szükséges vizsgálatok lefolytatására. Mint mondják, nem érzik biztonságosnak, ha az amerikai polgárok fotói olyan országban landolnak, mely jelentős, az Egyesült Államok elleni kibertámadások résztvevője volt. Az orosz oldal válasza sem késett sokáig, a Wireless Lab vezetője, Jaroslav Goncharov úgy nyilatkozott, a feltöltött képeket nem őrzik meg, 48 óra elteltével azok törlésre kerülnek ráadásul nem is saját szervereiken őrzik két napig, hanem az Amazon és a Google bérelt szerverein. Goncharov azt is elárulta, a felhasználók maguk is kérhetik a törlést, méghozzá az alábbi módon:

- nyissa meg az appot a telefonján,

- navigáljon el a Settings > Support > Report a bug menüpontra, végül

- a szöveges hibabejelentőben az üzenet témamegjelölésébe írja bele, hogy privacy (azaz magánszféra).

Nem épp XXI. századi modern technikát idéző eljárás, ráadásul már régen rossz, ha a felhasználóknak kell kérni a törlést. Eleve a 48 órás megőrzés is érdekes, ez az idő bőven elég arra, hogy átmásolják a fotókat más szerverekre, így azt ajánljuk, mindenki óvatosan öregítse magát. Érdemesebb talán kivárni azt a 30 évet és egy szép, napsütéses reggelen belenézni a tükörbe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek