3 évnél régebbi cikk

Érkezik a kétszeres BEK-döntős a Vidihez Fehérvárra
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.stade-de-reims.com
Érkezik a kétszeres BEK-döntős a Vidihez Fehérvárra

A legutóbbi francia bajnokság hatodik helyén végző, egykor kettő BEK-döntőt is elbukó Stade de Reims lesz a MOL Fehérvár FC vendége az Európa Liga selejtezőjének szeptember 24-i játéknapján.

A nemzetközi labdarúgásban jártas szurkolók számára nem ismeretlen a Stade de Reims neve, az 1909-ben alapított klub egykoron fényes napokat élhetett meg, kétszer is döntőbe jutott a Bajnokok Ligája elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, ráadásul a kor olyan sztárjai erősítették, mint Raymond Kopa és Just Fontaine.

A jelen ugyan kevésbé dicsőséges a francia csapatnál, de a Vidire így is kőkemény kupacsata vár.

A Stade de Reims története során hat francia bajnoki címet gyűjtött be (1948–49, 1952–53, 1954–55, 1957–58, 1959–60, 1961–62), mindezt megspékelve kétszer elhódította a Francia Kupát is (1949-50, 1957-58). De nem csupán a hazai pontvadászat aranyérmei miatt számít ez a korszak a legsikeresebbnek. Két alkalommal is, 1956-ban és 1959-ben is BEK döntőbe jutott a gárda, ám mindkétszer alulmaradt a Real Madriddal szemben.

1956. június 13-án ráadásul hazájában, Franciaországban, egészen pontosan Párizsban küzdhetett meg a BEK-serlegért a Reims, azonban a spanyol sztárcsapat 4-3-ra legyőzte a reims-i edzőlegenda, Albert Batteux irányította francia gárdát.

Három évvel később, 1959. június 3-án aztán ismét eljutott a Bajnokcsapatok Európa Kupájának fináléjába a Reims, ám a stuttgarti döntőben megint a Real Madrid bizonyult jobbnak, ezúttal 2-0 lett a végeredmény. Ezt követően szűkebb esztendők következtek, a később világsztárra avanzsáló Raymond Kopa és Just Fontaine egykori klubja már csak egy Liga Kupát (1990-91) tudott a vitrinbe tenni. Többször is megjárta az alsóbb osztályokat, a legutóbbi idény azonban nem sikerült rosszul, így a klub visszatérhetett a nemzetközi kupákba.

2019/2020-as szezon a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt Franciaországban, az eredetileg 38 fordulósra tervezett szezonban már 28 forduló után végeredményt hirdettek.

A Stade de Reims ekkor a tabella hatodik helyén állt, 28 meccsen 10 győzelemmel, 11 döntetlennel és 7 vereséggel, 41 pontot begyűjtve.

A csapat ezzel a hatodik pozícióval vívta ki az Európa Liga selejtezőjében való szereplés lehetőségét.

Ami a Vidi számára kedvező lehet, hogy a Stade de Reims pocsékul kezdte az új idényt. A csapat négy forduló alatt mindössze egy pontot szerzett a francia pontvadászatban, a Monaco elleni 2-2-es pontosztozkodást három vereség (Lille 0-1, Angers 0-1, Metz 1-2) követte, így négy kör után mindössze 19. a tabellán David Guion vezetőedző csapata.

Az Európa Liga selejtezőjét azonban jól kezdte a csapat, a svájci Servette ellen idegenben nyert a gárda 1-0-ra, így jutott tovább a Vidi elleni következő körbe.

A Stade de Reims keretében a francia játékosok mellett rengeteg légióst találunk. A legértékesebb labdarúgónak a szerb kapus, Predrag Rajkovic számít, értékét 8 millió euróra teszi a transfermarkt.de szakportál. Őt 6 millió eurós értékkel követi a francia Mathieu Cafaro és Boulaye Dia, utóbbi játékos a Reims eddig három bajnoki góljából kettőt is jegyez.

A MOL Fehérvár FC-re tehát egy veretes múlttal rendelkező klub vár az Európa Liga selejtezőjében, ugyanakkor a piros-kék malmára hajthatja a vizet, hogy a Stade de Reims egyértelműen nincs jó formában. A mérkőzés szeptember 24-én 18 órakor kezdődik a MOL Aréna Sóstóban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek