3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: EFOTT Piknik, Sárkányhajó Fesztivál, Honvédfesztivál, Fehérvári Irodalmi Napok, Makett Show és Ámokfutók
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: EFOTT Piknik, Sárkányhajó Fesztivál, Honvédfesztivál, Fehérvári Irodalmi Napok, Makett Show és Ámokfutók
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Bár a hétvégére kissé lehűl a levegő, azért napsütésben sem lesz hiány, így addig használjátok ki a jó időt, amíg lehet, ugyanis most már tényleg nyakunkon az ősz. Hogy egy kicsit ki tudjatok szakadni a szürke hétköznapokból, számos fehérvári program közül választhattok: többek között kilátogathattok az EFOTT Piknikre, kikapcsolódhattok a Honvédfesztiválon, megcsodálhatjátok a Székesfehérvári Makett Show-t, vagy bulizhattok az Ámokfutók klasszikus slágereire.

Irodalom: Fehérvári Irodalmi Napok
Mikor?: Szeptember 24-26., csütörtök-szombat
Hol?: Székesfehérvár több helyszínén

A Fehérvári Irodalmi Napok (FIN) egy közösségi irodalmi fesztivál, amelyet már ötödször bonyolítanak le Székesfehérváron. A városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak sikeres irodalmi sorozatok, a FIN célja pedig, hogy ezeket összefogja, és egy többnapos fesztivál során az irodalom iránt érdeklődők elé tárja.

Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a huszadik századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között. A teljes programot ide kattintva találjátok.

 

Életmód: Fehérvári Családi Életmód Hétvége
Mikor?: Szeptember 24-27., csütörtök-vasárnap
Hol?: Jancsárkert

Az egészségtudatos és környezetbarát életmód áll a Jancsárkert által szervezett családi életmód hétvége középpontjában. Hasznos foglalkozások, bemutatók, szűrővizsgálatok várják a témára fogékonyakat négy napon át a Jancsárkert épületében és parkolójában. A gyerekek játszóházakban és foglalkoztatókban tölthetik el az időt, és természetesen a szombatonként szokásos termelői és biopiac sem marad el. A szabadtéri rendezvény ingyenesen látogatható. A járványhelyzet miatt a maszk viselése kötelező! A szervezők a helyszínen gondoskodnak a kézfertőtlenítésről.

 

Katonaság: XI. Honvédfesztivál
Mikor?: Szeptember 25-29., péntek-kedd
Hol?: Pákozd, Katonai Emlékpark

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Honvédfesztivált a pákozd-pátka-sukorói csata tiszteletére szeptember 25-29-e között. A négynapos programsorozat során lesz bajtársi találkozó, csatatéri sokadalom, megemlékezés a szabadságharc hőseiről, valamint az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Honvédség és Társadalom Baráti Kör köszöntése. A teljes programért kattintsatok ide.

 

Zene: XI. Európai Vonósnégyes Fesztivál
Mikor?: Szeptember 25-27., péntek-vasárnap
Hol?: Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély

Az Európai Vonósnégyes Fesztivál célja a klasszikus vonósnégyes zenekultúra terjesztése a fővároson kívül, főként a fiatal generáció körében. Az esemény során három esti hangversenyen vehettek részt francia, német és magyar kvartettek fellépésével.

Szombaton napközben belehallgathattok a diákkoncertekbe, amelyen a magyar zeneiskolák növendékei is részt vesznek, találkozhattok a zenészekkel, és megleshetitek a nyilvános próbákat. Persze ezeken kívül is lesz bőben látnivaló: többek között hangszerkiállításon, családi programokon, és zenei könyvstandon üthetitek el az időt.

 

Piknik: EFOTT Piknik
Mikor?: Szeptember 25-27., péntek-vasárnap
Hol?: Kápolnásnyék, Halász-kastély

Ha már a járványügyi intézkedések végett elmaradt az EFOTT, akkor a szervezők tető alá hozták az EFOTT Pikniket, amely számos kulturális szórakozást magába foglalva próbálja feledtetni a buli nélküli nyarat. A helyszín Velence helyett ezúttal Kápolnásnyék, azon belül is a Halász-kastélyba várják a piknik iránt érdeklődőket. Többek között cirkuszi produkciók, színházi előadások, és igazi fesztiválhangulat (a Wellhellóval és a Margaret Islanddel karöltve), vagy ahogy az EFOTT Piknik Facebook-eseményénél írják, egy nyárzáró őszköszöntés várja a kíváncsiskodókat.

 

Koncert: Rómeó Vérzik
Mikor?: Szeptember 25., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Októberben jelenik meg a Rómeó Vérzik friss korongja Szűk a tér címmel, lemezelőzetesként ráadásul már az első klipes dal, a No Future is napvilágot látott. Most pedig - amennyire a még mindig tartó vírushelyzet engedi - felkerekedik a zenekar, hogy hosszú pihenő után ismét a húrok közé csapva megmutassa milyen is az a vérbeli keleti rock and roll.

Húzós riffek, odamondós, pörgős szövegek, fülbemászó dallamok - egyszóval fergeteges buli várja a közönséget a huszonöt éves jubileumi turné pár megtartható állomásán, első körben szeptember 25-én, Székesfehérváron, a Petőfi Kultúrtanszéken. Indulhat a rock?

 

Sport: 15. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál
Mikor?: Szeptember 26., szombat
Hol?: Csónakázó-tó

A vírushelyzet miatt kevesebb legénységgel, különleges lebonyolítási rendben, szombat délután zajlanak a futamok. Járosi Péter szerint szigorú szabályozás mellett bonyolítják le a fesztivált. „Igyekeztünk egy minden részletre kiterjedő protokollt összeállítani, amely betartását mindenkitől elvárjuk. Bízom benne, hogy a kialakult járványhelyzet ellenére is a magyar sárkányhajós társadalom, a résztvevők, a verseny eredményeire, sportértékére emlékeznek majd vissza évek múltán.” – nyilatkozta a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket a szabadba, ahol a kellő távolságot megtartva csodálatos élményben lehet részük.

A tavalyi fesztivál képekben: 

 

Kiállítás: Székesfehérvári Makett Show
Mikor?: Szeptember 26., szombat 9:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A Székesfehérvári Makett Show-n láthatjuk többek között Szűcs Pál kastélymakett-építő mester munkáit, bemutatkoznak a különféle klubok, lesz makettbörze, és látványmakettezés is. Az eseményt összekapcsolják egy állatvédelmi programmal: bemutatkozik a Cocker Rocker Spániel Fajtamentő Egyesület, lesz kutyasimogató, örökbefogadási lehetőséggel és adománygyűjtéssel.

 

Koncert: Ámokfutók
Mikor?: Szeptember 26., szombat 18:00
Hol?: N-JOY Club

Gyerekoromban mit meg nem adtam volna, ha Kozsó és az Ámokfutók Székesfehérvárra látogattak volna - mondjuk lehet, hogy jöttek, csak mivel éppen mindig az aznapi játszanivalóval voltam elfoglalva, nem nagyon érzékeltem, mi történik széles e vidéken. Szóval a hétvégén Fehérváron bulizik a különös loboncáról ismert Kozsó és bandája, akik olyan legendás nótákat hoztak tető alá, mint a Meghalok egy csókodért, a Szomorú szamuráj, a Ne sírj!, vagy A hold dala. 

 

Film: Enola Holmes
Mikor?: Szeptember 23-tól
Hol?: Netflix

Amikor Enola (a híresen hírhedt Sherlock Holmes testvére) felfedezi, hogy eltűnt az édesanyja, rögtön a keresésére indul. A saját jogán remek detektívvé váló lány túlszárnyalja híres testvérét, és feltárja a rejtélyes fiatal nemest körbevevő veszélyes összeesküvést. Főbb szerepekben a Stranger Thingsből ismert Millie Bobby Brownt, Az éhezők viadala Finnickjét, Sam Claflint, Supermant, alias Henry Cavillt, és a Harry Potter-filmekben is feltűnt Helena Bonham Cartert is láthatjátok, a rendezői székbe pedig nem más ült, mint az a Harry Bradbeer, aki többek között a Fleabeggel már megmutatta, hogy mire is képes a volánnál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek