3 évnél régebbi cikk

A Köztársaság mozi helyén kutatóintézet és látogatóközpont nyílik 2022 nyarán
·Kultmozi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A Köztársaság mozi helyén kutatóintézet és látogatóközpont nyílik 2022 nyarán
·Kultmozi·Utolsó frissítés: undefined

Kulturális, közösségi és tudományos célra is használhatják majd a fehérváriak a megújuló Köztársaság mozi épületét. Kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont létesül a most még romos épületben.
Húsz hónapon át tartó munkálatok kezdődnek idén novemberben, a Petőfi után, most a Köztársaság mozi megmentésén a sor. 2022 júliusára kel tehát új életre a régi moziépület, amihez bizonyára rengeteg fehérvári lakosnak kötődnek feledhetetlen emlékei. 

A pénteki közgyűlésen hozott döntéssel eredményesen zárta le a Köztársaság mozi épületének felújítására vonatkozó közbeszerzési pályázatát a város.

Állami forrásból a kormány döntése szerint 3,5 milliárd forintból újul meg a volt Köztársaság mozi, ami Hübner Tibor tervei alapján épült és építészettörténeti emlék is.  - részletezte Vargha Tamás, az Árpád-Ház Programért felelős kormánybiztos - Itt lesz a Bazilikatörténeti Kiállítóhely, a Látogatóközpont és a Városi levéltár és kutatóközpont keretén belül működő Árpád-ház kutatóintézetnek otthont adó épületegyüttes. Az augusztusi kormánydöntésnek része az Aranybulla 2022-re való megvalósítása, az Aranybulla és környékének rendbetétele ez mintegy 650 millió forintos beruházás lesz.”

"A nemzeti emlékhely is megérdemli, hogy legyen a nemzet történelmi bölcsőjeként egy olyan látogatóközpontja, ahol akár fiatalnak, akár egy turistacsoportnak el lehet mondani, hogy miért mondjuk azt, hogy ez a magyar nemzet történelmi bölcsője, mik történtek azon a helyen, mi lett annak a helynek a sorsa, mit kell róla tudni - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester. - Az a kőállomány, ami megmaradt, az is mai helyzetéhez képest egy nagyon-nagyon szép és míves és kutatható helyszínre fog egyébként kerülni, és mellette pedig a királyi sétával egyidejűleg megújul egy nagyon szép tradicionális épület a Várkörúton."

A polgármester köszönetét fejezte ki a társasház tulajdonostársai irányába, akik egyhangú döntéssel hozzájárultak a beruházás megvalósításához.

A Köztársaság mozi megmentésével egy építészettörténeti emlék is megmarad az utókornak, hiszen a volt mozi épületét a híres székesfehérvári építész, Hübner Tibor tervezte. Az 1937-39 között épült egykori Alba, majd Köztársaság mozi és bérház mára már rendkívül rossz állapotban van.

Így elsőként a pince és az afölötti födém megerősítésére, illetve a beázás-mentesség biztosítása miatt a tető megerősítésére kerül sor. Természetesen a belső terek is teljesen átalakulnak majd, és kiegészítő parkolók is létesülnek a központ látogatóinak jobb kiszolgálására.

Az egykori moziépület belmagasságát kihasználva létesül egy különleges kiállítótér, amely 21. századi technikai megoldásokkal lehetőséget ad az egykori bazilika tömbjének bemutatására, a megmaradt kövek és az azok kiegészítésére szolgáló installációk révén ismerhetik meg a látogatók a Székesfehérvár történelmében oly fontos Szent István-i korszakot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek