3 évnél régebbi cikk

Készen állnak a fehérvári iskolák a lázmérésre?
·Oktatáskoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Készen állnak a fehérvári iskolák a lázmérésre?
·Oktatáskoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Október 1-től kötelező lesz a lázmérés az iskolákba való belépéskor - jelentette be a miniszterelnök még szeptember közepén. A célegyenesben utánajártunk, hogy a székesfehérvári intézmények erre mennyire készültek fel.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján kiderült, hogy a határt 37,8 Celsius foknál húzták meg, tehát ez alatt a padba, fölötte pedig – ha az ismételt mérés is magas értéket mutat- vagy a háziorvoshoz, vagy a saját szobájába ülhet be a diák.

Több mint 41 ezer digitális hőmérő kiosztása indult el, ezenkívül ott, ahol egyszerre több mint 400 gyermeknek kell bejutnia az iskolai épületbe, hőkapukat szerelnek fel. Ezek is segítik a védekezést, a fertőzöttek kiszűrését – jelentette be hétfőn Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Székesfehérvár polgármesterének szeptember 29-i tájékoztatása szerint október 1-jétől az alábbi intézményekben lesz testhőmérséklet-mérés:
- Bölcsődék (csak felnőtteknél)
- Óvodák
- Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ
- Alba Regia Szimfonikus Zenekar
- A Szabadművelődés Háza
- Polgármesteri Hivatal
- Székesfehérvári Balettszínház
- Szent István Király Múzeum
- Városi Levéltár és Kutatóintézet
- Vörösmarty Mihály Könyvtár
- a Vörösmarty Színházban pedig már korábban bevezetésre került az intézkedés.

"Hogy eleget tudjunk tenni intézményfenntartóként a kötelezettségeinknek, abban az állam is segítséget nyújt: kollégáim ma 68 db hőmérőt vehettek át, valamint újabb adag fertőtlenítőszer-csomagra is számíthatunk. Ezzel a kontingenssel, valamint az Önkormányzatunk által beszerzett 60 db hőmérővel biztosítható valamennyi óvoda, bölcsőde és egyéb önkormányzati fenntartású intézményben a beléptetéskor a testhőmérséklet-mérés." - fejtette ki Cser-Palkovics András.

 

Van, ahol már mérnek

Hogy kiszűrje a potenciális koronavírus-fertőzötteket, itt a városban is van olyan iskola, ahol már az első becsengetés óta mérik a diákok testhőjét minden reggel, amikor belépnek az intézménybe.

A Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumba 375 gyerek jár, de mivel több telephelyen működik az iskola, valamint a diákok is különböző időpontokban érkeznek, nincs a bejáratnál fennakadás, maximum 1-2 percet állnak sorban – számolt be Handl Szabolcs iskolaigazgató.

Lézeres, digitális hőmérőt használnak, melyet akkor is elővesznek, ha egy nebuló beteget jelent az intézmény falain belül. Ekkor elkülönítés után kiértesítik a szülőt. Ezután, ha szükséges, a háziorvossal is felveszik a kapcsolatot.

A lázmérés mindösszesen 3 másodpercet jelent. Ebben az iskolában, ha az összes diák egyszerre érkezne egy ajtóhoz, az utolsó akkor sem várakozna többet durván 20 percnél.

 

Mi a helyzet máshol?

Egy másik gimnázium kivár. A protokollt már kidolgozta a tantestület, de az utolsó pillanatig nyitottak maradnak az esetleges felsőbb utasításokra.

Egy közel 800 fős gimiben úgy érzik, hamar megszokják a diákok a változást. Az ajtóban hőkapu szűri majd a gyerekeket, de emellett készenlétben lesznek a kézi lázmérők is, ugyanis ha valakinél bejelez a rendszer, szükséges a mérés ismétlése. Az igazgató elmondása alapján itt általában egy időben érkezik sok diák, így az első napokban előfordulhat torlódás, de emiatt senki sem kap majd igazolatlant. 

A hőkaput úgy kell elképzelni, hogy egy oszlopra szerelt kamera. Egyszerre több diákot is tud mérni, nem szükséges hosszasan állni alatta. Ha magasabb hőt érzékel, hangjelzést ad, valamint egy monitor is tartozik hozzá. 

Az egyik általános iskolából már kicsit aggasztóbb hírek érkeztek. Itt a lázmérők már megvannak, de a módszer még kidolgozatlan. Az egyik szülő vetette fel, hogy az eszköz alkalmas-e egy hidegből megérkező, akár áthűlt arcú gyermek pontos mérésére, vagy meg kell várni, hogy átmelegedjenek a lurkók? Mérhető- e a gyermek kint az iskola előtt, vagy bent kell ezt megtenni? Felmerült, hogy esetenként szükséges lehet többszöri mérésre is. Mivel ezeket a kérdéseket még valószínűleg senki sem vetette fel, az iskola egy szakértőhöz fordult. Ha azt a választ kapják, hogy a mérőeszköz pontos képet ad, akkor nincs baj, ha nem, akkor viszont meg kell oldania az iskolának, hogy tanulóik felmelegedjenek. Ezt viszont igen kevés iskolában tudnák kivitelezni, mert egészen egyszerűen nincs rá hely.

Itt már problémás lehet az is, hogy a kisgyermekes szülő mit tegyen? Megvárja, míg csemetéje sorra kerül, vagy otthagyhatja a kapuban?

Bár úgy néz ki, hogy eloszlik a gyerkőcök érkezése, tehát nagy torlódásokra senki sem számít, valójában még nemigen tudják mi fog történni október elsejétől.

 

Ahol ezernél is többen vannak

A Széchenyi középiskolában már semmi rendkívüli nincs abban, hogy maszkot kell viselni, és lázat mérnek belépéskor. Az iskolában ugyanis 1100 fölötti a tanulói létszám, a másfél méteres távolságot betartani lehetetlen az osztálytermekben, így itt már szeptember 1-je óta kötelező a maszk használata az iskola teljes területén és a tanórákon is. Emellett érintés nélküli lázmérőket alkalmaznak a reggeli belépéskor. Az iskola igazgatója A Fehérvár Televíziónak elmondta: az egyik tanuló édesapjának köszönhetően egy professzionális kamerarendszert sikerült beszerezni, amit szerdán már üzembe is helyeznek.

 „Így elsején már ez a hőkamerarendszer fogja fogadni a tanulókat és 100 tanuló bejuttatását teszi lehetővé egy perc alatt, és ha jól tudom, akkor még arra is felszólítja a tanulót, hogy ha véletlenül mégiscsak nem venné fel a maszkot, hogy akkor ezt ne felejtse el. Bár erre a portásaink rendkívüli módon figyelnek, mert elég határozottan tudják felszólítani a gyerekeket, hogy vegyék fel.” - fejtette ki Horváth Lajos Zoltán, a Széchenyi István Műszaki Technikum igazgatója.


Mint Kulcsár Szilviától, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárjától megtudtuk: minden intézményben rendelkezésre állnak a hőmérők, ugyanakkor a legtöbb intézményben ez idáig időszakosan, és szúrópróbaszerűen is voltak hőmérséklet-ellenőrzések. Hozzátette: a jövő hét folyamán minden iskolába érkeznek hőkamerák.

"A portára lesz elhelyezve egy olyan kamera, amelyiken látja a portás a visszajelzést, tehát nem magát a tanulót, hanem azt a visszajelzést, amit majd a rendszer adni fog, hogyha eléri a hőmérséklet azt a fokot, amit be kell állítanunk. Ha eléri a 37.8 fokot, akkor a rendszer ad egy riasztást és akkor szól a portás az illetőnek, hogy nem léphet be az intézménybe. Adatot nem rögzítünk, tehát semmit nem mentünk el és nem tárolunk. A kapu tulajdonképpen a hőmérőt helyettesíti és azt a célt szolgálja, hogy sokkal gyorsabban tudjuk a tanulókat, illetve a dolgozókat bebocsátani az iskolába.” - részletezte Kulcsár Szilvia.

Annál a tanulónál, akinek a megadottnál magasabb a testhőmérséklete, egy ellenőrző mérésre is szükség lesz, hiszen a külső hőmérséklet, és a meleg ruházat is befolyásolhatja azt.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek