3 évnél régebbi cikk

Újabb funkció a Facebookon: itt a Facebook Társkereső!
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Újabb funkció a Facebookon: itt a Facebook Társkereső!

Több mint két éve jelentette be a közösségi óriás, hogy a Tinder babérjaira kíván törni. Az azóta eltelt idő alatt a Facebook azon dolgozott, hogy ez így is lehessen. A bejelentést rövid idő alatt tettekre váltva a múlt héten az európai régióban is bekapcsolták a társkereső funkciót. Nézzük, hogyan muzsikál a Facebook Társkereső!

Lassan nem múlik el hónap úgy, hogy ne fussunk bele legalább egy bejelentésbe a kék óriástól. Az október különösen is érdekes, mivel - az amerikai régiót ugyan egy év késéssel követve, de - nálunk is elindult a Facebook legújabb agymenése, a Facebook Társkereső. 

Úgy tűnik, hogy az internet adta lehetőségekre építő rengeteg randi- és társkeresőoldalt megirigyelve a Zuckeberg-művek valamiféle trónfosztásra készül. A hírek szerint a Facebook Dating (Társkereső) egyenesen a Tinder riválisa kíván lenni. Bár ezt nagy valószínűséggel inkább a gazdasági szempontokra alapozza a Facebook, mert a valóságban maga a Társkereső sokkal visszafogottabb kíván lenni, mint azt a Tindernél láthatjuk.

De vajon lehet a Facebook Társkereső gazdaságilag sikeres, ha nem pont olyan egyszerű, mint a konkurens?

Nos, a kérdést majd az idő, no, meg a felhasználók eldöntik.

Az viszont mindenesetre kellemes és nagyon jó, hogy a partnerkereső nem külön alkalmazásként érkezett, hanem a már eddig is használt Facebook applikáción belül érhető el. 

A funkció jelen pillanatban még csak a mobilos alkalmazás beállítások menüjéből hívható elő, nemes egyszerűséggel a Társkereső menüpontban. Azonban használatához még így is külön regisztráció szükséges. Ez külön is dicséretes. A Társkereső-profilra csak a keresztnév, az életkor és a tartózkodási hely kerül át automatikusan, a többi adatot és a bemutatkozó szöveget mindenki maga írhatja be.

 

A Facebook Társkereső megjelenése és használata is letisztult, könnyen követhető (Fotó: play.google.com)

Külön érdekesség, hogy a Társkereső algoritmusa sosem kínálja fel automatikusan a facebookos ismerősöket potenciális partnerként, és használói sem a hírfolyamban, sem másutt nem kapnak értesítést arról, ha egy ismerősük profilt hozott létre a Társkeresőn. A magánszféra védelme érdekében a felhasználók szükség esetén jelenteni és blokkolni is tudják a zaklató egyedeket.

A Facebook társkeresőjének három nagy újítása van a hasonló appokhoz képest: a párba állás utáni videócsetelés, a közös események és csoportok szerinti szűrés lehetősége, és a titkos kedvenc funkció, mely talán a szolgáltatás legújszerűbb eleme.

Ennek lényege, hogy segítségével a facebookos ismerősök, illetve az Instagram-követők közül lehet megjelölni legfeljebb kilenc felhasználót Secret Crush-nak, titkos kedvencnek. A megjelölt fél csak akkor szerezhet tudomást a jelölésről, ha ő maga is feliratkozott a Facebook Társkeresőre, és ott ő is Secret Crush-ként jelölte meg ugyanazt a felhasználót. Az algoritmus nem kínál fel senkit potenciális randevúpartnernek, senkinek a bejelölését sem sugallja. Ha két felhasználó nem jelölte egymást kölcsönösen, nem szereznek tudomást arról, hogy a másik fél bejelölte őket.

Azt, hogy a Társkereső a valóságban hogyan váltja be a hozzá fűzött reményeket, illetve a felhasználók mennyire fogják használni, majd elválik. Azt viszont érdemes megjegyeznünk, hogy Mark Zuckerberg maga mondta még 2018-ban a szolgáltatásról: "valódi, hosszú távú kapcsolatok építését kínáljuk, ez nem holmi felszedős app” - célozva ezzel a Tinder kétes hírű párkeresőre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek