3 évnél régebbi cikk

Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál
·Hírekfejlesztés·Utolsó frissítés: undefined
Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál
·Hírekfejlesztés·Utolsó frissítés: undefined

Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1,25 milliárd forint értékű fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez.

A nagyszabású projekt 2019 októberében kezdődött el a Széchenyi 2020 program keretében. A déli tónál rendezvényteret, főzőteret, színpadot, egy kisebb játszóteret, valamint kosárlabda- és focipályát építettek ki, valamint készült egy, a mountain bike-, BMX-közösséget kiszolgáló dirt-bringpark is.

"Néhány évvel ezelőtt azt a cél tűztük ki magunk elé, hogy minden nagyobb városrészben szeretnénk egy szabadidőparkot, egy sportközpontot, egy olyan közösségi teret, ahol az emberek természetes környezetben tudnak találkozni, sportolni, közösségi programokat szervezni. Különösen nagy szükség volt erre a Palotavárosban, hiszen annak idején, amikor épült ez a lakótelep, akkor pont ez az ütem sajnos már nem fért bele a '80-as évekbeli projektbe, így most egy nagy adósságot sikerült törlesztenünk" – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

Az északi tó mellé az István Király Általános Iskolát is kiszolgáló funkciókat telepítettek. Került ide fitnesspark, kondipark - fogyatékkal élők számára is, KRESZ-tanpálya, játszótér kicsiknek és nagyobb gyerekeknek egyaránt.

"Mindenki nagy örömére elkészült a rég áhított fejlesztés. Azt kívánom, hogy ne csak a palotavárosiak, hanem a város minden részéből ide érkező fehérváriak örömüket leljék itt. Jöjjenek, mert a terület fantasztikus kikapcsolódási, sportolási, pihenési lehetőséget kínál" – emelte ki az eseményen Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Hozzátette, a járványhelyzet miatt különösen fontos és felértékelődik a fejlesztés, hiszen a megengedett egyéni sportolást a területen kiválóan lehet űzni.

Az északi és déli egységet elválasztó Varga-csatornán két gyalogos híd épült az átjárhatóság és a területek bekapcsolása érdekében. A déli tó körül egy vegyes használatú, kerékpározásra, futásra, sétálásra egyaránt alkalmas murvás sétány került kialakításra közvilágítással. A sétány az északi tónál folytatódik, egészen az iskoláig.

"Egy nagyon régi álmunk vált valóra! 2012-ben fogalmazódott meg az igény, akkor felvázoltuk, hogy mit szeretnénk ebben a városrészben megvalósítani. A javaslat befogadásra került, de EU-s projektként elhúzódott a fejlesztés. Nyolc év után azonban megvalósult, most itt vagyunk, örülünk és hálásak vagyunk" – mondta Viza Attila önkormányzati képviselő.

Fejlesztették a közműveket is közvilágítással, a sportpályák megvilágításával és kamerarendszerrel. A szabadidőpark területén két vizesblokk épült, melyekben mozgáskorlátozott WC és pelenkázó is biztosított. A piac melletti vizesblokk magában foglal egy piacfelügyeleti irodát is.

"A sport- és szabadidőközpontot nemcsak Palotavárosnak, hanem egész Székesfehérvárnak építettük. Ha visszatekintek harminc évvel ezelőttre, akkor nem gondoltam volna, hogy ennyi év után ezen a területen meg tudunk valósítani egy ilyen gyönyörű közösségi teret. Az utóbbi tíz évben, ami ebben a városban történt, az példa nélküli, fantasztikus" – zárta gondolatait Farkas László önkormányzati képviselő.

A meglévő parkolók bővítésével és a Varga-csatorna mellett új szilárd burkolatú parkoló és út kiépítésével bővült a parkolási lehetőség, amely közúti kapcsolata a csomópont körforgalommá történő átépítésével valósult meg.

A kivitelezés során – tekintettel arra, hogy a projekt költségvetése lehetővé tette – további igények merültek fel, így telepítettek játszóvárat, csaknem 300 négyzetméter műfű burkolatot és kettő Petanque-pályát is.

A sport- és szabadidőközpont projektzáró bejárásáról a Fehérvár Televízió is készített anyagot:

(Forrás: ÖKK)

Borítókép: Németh-Nagy Róbert
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek