3 évnél régebbi cikk

Érdemes lenne kikapcsolni a közlekedési lámpákat este 8 után a kijárási tilalom alatt Fehérváron, vagy balesetveszélyes?
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Érdemes lenne kikapcsolni a közlekedési lámpákat este 8 után a kijárási tilalom alatt Fehérváron, vagy balesetveszélyes?

Este nyolc után a kijárási korlátozás miatt szinte megáll az élet Székesfehérváron. De vajon megáll-e annyira, hogy ki lehessen korábban kapcsolni a forgalmi lámpákat a műszakváltók, ételkiszállítók, buszok közlekedésének gyorsítása érdekében, vagy feleslegesen balesetveszélyes lenne? Megkérdeztük a szakembereket.

Székesfehérvár közigazgatási területén a forgalmi lámpák rendjének jelentős részéért az önkormányzat felel, ugyanakkor a több főközlekedési útvonal, például a Berényi, a Kadocsa és a Seregélyesi út a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tartozik.

Jelenleg az önkormányzati lámpákat este 9 óra után, a "közutasokat" pedig este 10 után kapcsolják ki, vagyis váltanak át sárgán villogóra.

A november 11-e óta érvényben lévő kijárási korlátozás miatt azonban este 8 óra után gyakorlatilag megáll az élet Székesfehérváron is.

Az autóforgalom soha nem látott mértékűre csökken vissza, ám a közlekedési lámpák ettől még - a fent leírt időpontokig - éberen őrzik a kereszteződéseket. Ahogy egy ételfutár kedves ismerősöm írta:

"Szinte csak mi, futárok közlekedünk és állunk az üres kereszteződéseknél."

Így adódik a kérdés, nem lenne-e indokolt a rendkívüli helyzet fennmaradásáig este már a kijárási korlátozás kezdetétől, vagyis este nyolctól átállítani a lámpákat, hogy könnyebb és gyorsabb legyen azok közlekedése, akiknek ilyenkor is szolgálatban kell lenniük?

"Forgalombiztonsági okokból a városi hálózatban este 9 órakor kapcsolják ki a közlekedési lámpákat, de - főleg a téli időjárási körülmények között - erre szükség is van, mert helyközi és helyi buszjáratok, valamint azok, akik ezt engedéllyel tehetik, még közlekednek ebben az időszakban" - válaszolta kérdésemre az önkormányzat Közlekedési Irodája.

"A közlekedési lámpák szabályozását program végzi, ennek esetleges megváltoztatását több műszaki paraméter is befolyásolná, szükség lenne forgalomszámlálásra, a forgalom eloszlására a kereszteződésekben. Jelenleg a 10 órás műszakváltáshoz van igazítva a lámpák kikapcsolása, hiszen ebben az időszakban megélénkül a forgalom, most is. Az esetleges korábbi kikapcsolás balesetveszélyes helyzetet is teremthetne" - hívta fel a figyelmet rá Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatóságának igazgatója.

Remélhetőleg a nyolc órai kijárási tilalom nem marad sokáig az életünk része, és így a kérdés is hamar okafogyottá válik...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek