3 évnél régebbi cikk

Forgalmirend-változások és csúszós utak Fejér megyében
·Közlekedésforgalom·Utolsó frissítés: undefined
Forgalmirend-változások és csúszós utak Fejér megyében
·Közlekedésforgalom·Utolsó frissítés: undefined

A Magyar Közút Zrt. Fejér megyei igazgatóját kérdeztük a közelmúltban bevezetett és várható forgalmirend-változásokról, illetve azokról az útszakaszokról, ahol nagyobb figyelemmel érdemes közlekedni Fejér megyében.

Egy új év kezdetével a változások sora is elkezdődik: módosulnak a jogszabályok, emelkednek az árak, átalakulnak egyes adózási fajták, csökken az új lakás áfája.

A változás életünk számos területét, így a közúton való közlekedésünket is befolyásolja. Molnár Istvánt a Magyar Közút Zrt. Fejér megyei igazgatóját kértük meg, foglalja össze, megyénkben mely egyedi útszakaszon történt meg a forgalmi rend felülvizsgálata. 

"Társaságunk - jogszabály alapján - az üzemeltetésében lévő mintegy 1300 kilométer hosszú megyei úthálózat forgalmi rendjét időszakosan, ötévenként felülvizsgálja. Ez történhet külső kezdeményezésre is, a helyi önkormányzat, a rendőrség, a tömegközlekedési szolgáltatók, a civil szervezetek vagy az állampolgárok javaslatai alapján. 

2020 év végén az 1. sz főút, 6.sz főút, 7.sz. főút, 8.sz főút, 61.sz. főút, 62.sz főút, 63. sz. főút, 64. sz  főút, 81. sz. főút, 801 sz. főút, 811. sz. főút felülvizsgálata történt meg, ebben az évben  pedig a mellékutak közül azok kerülnek sorra, melyek a székesfehérvári és a kápolnásnyéki mérnökség területére esnek: ezek nagyjából az M7-es autópályától északra fekvő utak" - mondta el Molnár István.

2020-ban  a következő egyedi helyszíneken történt forgalmirend-változás:
  • A 7. sz. főúton a 8. számú főút felett a felüljárón, az úgynevezett Emmarózai csomópontban. Itt az 50 km/óráról 70 km/óra emelték a megengedett sebességhatárt. Az elmúlt, legalább 5 év baleseti adatai alapján a rendőrség kezdeményezte a változást, az alacsonyabb sebesség már nem volt indokolt. 
  • A 7. sz. főút Agárd, Őrház utcai kereszteződése, itt 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be. A változást Gárdony Város Önkormányzat kérte, mivel a Városüzemeltetési Kft. és a VHG Kft. ügyfélszolgálattal együtt az Őrház utcába költözött. Az Őrház utca-7 sz. főút kereszteződése egyszerű útcsatlakozás lakott területen kívül, ezért a forgalom biztonságának növelésére volt szükség.
  • 811.sz. főút 7+468 km szelvényben lévő vasúti átjáró. Burkolata tönkrement, így a 60 km/órás sebességkorlátozás bevezetését tartotta szükségszerűnek a társaság.
  • 81.sz. főút 24+810 km szelvénye Mórnál. Az üzemen kívüli Mór-Pusztavám vasútvonal vasúti átjárója megszűnt, ezért az eddigi 60-40 km/órás korlátozás helyett a 90 km/óra, általános lakott területen kívüli sebességhatár lépett érvénybe. 

Bár a téli időszakban megnő a csúszásveszély az utakon, mi mégis azokra a szakaszokra voltunk kíváncsiak, amelyeket sem az évszak, sem az időjárás nem befolyásol.

"Azok az útszakaszok veszélyesek, ahol két oldalról is takarás van, például szomszédos erdők miatt. Ilyenek a Vértesen áthaladó utak (811-es  főút Vértesacsa és Alcsútdoboz között). Az árnyékhatás miatt a szél és a nap is jóval később tudja felszárítani a burkolatot, mint a nyílt részeken. Könnyen csúszóssá válnak a nagyobb tavak, vízfolyások környezetében (6306-os jelű út Örspusztai halastavak, Dinnyési fertő térsége) található útszakaszok, mert ezeken gyakran kicsapódik a levegő páratartalma.

Főleg téli időszakban fokozott óvatossággal kell áthajtani a nagy hidakon (7-es főút Székesfehérvár elkerülő feletti híd, Dunaújváros Pentele híd). Ezeket nem temperálja a talajhő, alulról hűlő szerkezetek, ennek következtében gyakran csapódik ki rajtuk pára tavasszal és ősszel, télen pedig minden óvintézkedés mellett is könnyen lefagynak.

Számos baleset következik be ívben, különösen külterületen a nem megfelelő sebességválasztás miatt (7-es főút Szabadbattyán és Kőszárhegy között, 1-es főúti Bicske előtt és 8126-os jelű út Vértesboglár utáni íves szakasza) - foglalta össze Molnár István

Borítókép: Youtube/Bp-i Autósok Közössége
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek