3 évnél régebbi cikk

Mit engedünk és mit nem a gyereknek, ha saját okostelefonja van?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Mit engedünk és mit nem a gyereknek, ha saját okostelefonja van?

Sok ismerőssel és szülőtárssal beszélgettem már a fenti kérdés kapcsán. Azonban a beszélgetések konklúziója mindig az volt, hogy te hogyan csinálod, vagy csinálnád? Nos, akkor most mutatok egyet a sok lehetőségből, mely segíthet nekünk szülőknek a gyermek okostelefonjának felügyeletében.

Kezdjük az elején azzal, hogy engem már az kizökkentett a komfortzónámból, hogy a most 11 éves nagyobbik “kisgomba” okostelefont kapott. No, nem azért, mintha annyira szüksége lett volna rá, bár ez az idei koronavírusos év, a maga digitális tanrend-szerűségével azért rávilágított egy-két dologra. 

Többek között arra is, hogy nem nevelhetünk digitális bennszülötteket a gyermekből, így az online világ megannyi hátránya mellett látnom kell az előnyét is, mert azért akad az is. Hogy mást ne említsek, például a számítógép magabiztos kezelését, a Windows készségszintű használatát, az egér precíz mozgatását és nyilván akadna még több is.

Mindezektől függetlenül azért fenntartom azon kicsit talán vaskalapos véleményemet, hogy az online világot korlátok nélkül rászabadítani egy tizenévesre hatalmas szülői felelőtlenség. Szerintem.

Tudom, sok osztálytárs már 9-10 évesen is okostelefonnal a kezében járt suliba, sőt, láttam már óvodást is tablettel a kezében, felnőtteket megszégyenítő rutinnal kezelni azt. De az első okostelefon életkori bekategorizálásába most nem mennék bele, még kirekeszteném magam a modern szülők táborából.

Okostelefon szülői felügyelettel?

Azonban ha már megszületett a családi döntés és a gyermek megkapja élete első okostelefonját, akkor van arra is lehetőség, hogy az ne azt jelentse, hogy innentől aztán mindent is lehet már a neten.

Ennek egyik, ha nem a legjobb lehetősége a Google Family Link nevű alkalmazás használata. Azt nem mondom, hogy űrkutatónak kell lenni a kezeléséhez és a beállításához, de az mindenképp előny, ha anya és apa is jártas az okostelefonok készségszintű kezelésében.

(Forrás: play.google.com)

A Google Family Link kettő külön alkalmazásból áll: egyrészt a gyerkőc telefonjára a Google Family Link gyermekeknek és kamaszoknak nevű alkalmazás szükséges, másrészt a szülőknek pedig a Google Family Link szülőknek applikációt kell telepíteni.

A kettő alkalmazás együttműködik és a szülő nagyon részletesen, elemzés szintjét láthatja, hogy a lurkó mit használ és mennyi ideig lóg a telefonján. Azonban az elemzés csak egy része ennek a felügyeletnek, mely pont arra jó, hogy megértsük gyermekünk hogyan éli meg első okostelefonjával az életét.

Viszont a felügyeleti alkalmazás nem véletlenül kapta a felügyeleti jelzőt. Segítségével olyan digitális szabályokat állíthatunk be, mellyel korlátozhatjuk a képernyő előtt töltött időt, megszabhatjuk egy-egy alkalmazás használatát, és akár alvás időt is megadhatunk. A Family Link segítségével jobban megérthetjük gyermekünk hogyan, miként fedezi fel az internet világát, mi az, ami több időt lop el a hétköznapi dolgoktól, és kezelhetjük Google fiókját is.

Az alkalmazás telepítése után be kell jelentkeznünk Google azonosítónkkal (Gmail-címünk) az alkalmazásba. Külön-külön a gyermek és a felügyelő szülő esetében is. Ezt követően lesz lehetőségünk a szülő-gyermek viszony megadására, melyet el kell fogadni a gyermeknek saját telefonján. Az alkalmazásban van lehetőség több kiskorú gyerek felügyeletére is, sőt, felügyelőből is jelen lehet anya is, apa is, így mindenki naprakész lehet.

A Family Link annyira sokrétű, hogy felsorolni is nehéz a lehetőségeket, melyek a biztonságot igyekeznek megteremteni:

  • Képernyő előtt töltött idő felügyelete, szükség esetén annak korlátozása.
  • Alkalmazások használatának statisztikája.
  • Napi hozzáférési időkorlát beállítása.
  • Alkalmazások használatának korlátozása (akár elrejtése a telefonról).
  • Alkalmazások telepítésének korlátozása (külön engedélyek megadása).
  • Telefon zárolás, akár távolról (alvás idő beállítása).
  • Böngészőben megtekinthető tartalmak (weboldalak) korlátozása, tiltása.
  • Felnőtt tartalmak letiltása (Google kereső találatai közt sem jelenik meg).
  • Gyermek Google fiókjának teljes felügyelete.
  • Gyermek pontos helyzetének megtekintése (net hozzáférés szükséges).

A Google Family Link tényleg egy nagyon ügyesen megszerkesztett lehetőség gyermekeink online világának a felügyeletére. Azonban egyet tartsunk szem előtt mindig:

A korlátok mit sem érnek anélkül, hogy ne ülnénk le a gyermekkel megbeszélni, hogy ez miért is van! Beszéljünk az internet hasznáról, előnyéről, de ne rejtsük el előle annak veszélyét sem!

Biztosítsuk arról őket, hogy bizonytalanság, vagy kérdések megfogalmazódása esetén a szülei lehetnek a támaszai. A korlátozások, tiltások mit sem érnek, ha nincs mellette őszinte családi beszélgetés. Ennek hiányában a kíváncsi kiskamasz első dolga lesz a korlátozások kijátszása, melyhez csak egy barát, osztálytárs kell, akinek a telefonján nincs Family Link.

A Google Family Link minden funkciójának kihasználásához a Google az Android 7.0 vagy frissebb verziót ajánlja, de bizonyos korlátok mellett akár iOS 11 vagy újabb verziójú iPhone-okon is használható az alkalmazás. A könnyű kezelhetőséget az alkalmazás teljesen magyar nyelvű menürendszere és a magyarított tudásbázis is nagyban segíti. Talán ennek is betudható, hogy felhasználói értékelése is közel 5 csillagos.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek