3 évnél régebbi cikk

ÚtraManó: GPS-alapú manós mese az autóban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Plukkido
ÚtraManó: GPS-alapú manós mese az autóban

A nyaralás, és úgy általában az autós kirándulások egyik nyűgje - már ha gyerekekkel utazunk - az az ominózus kérdés, melytől minden szülő haja az égnek áll, mikor hangzik el: ott vagyunk már? Hogy a gyerekek figyelmét könnyebben tudjátok lekötni, mutatok egy nagyon ötletes és érdekes megoldást: itt az ÚtraManó, mely kisimíthatja a szülők homlokát!

Így a nyár végeztével, kicsit megszeppenve, hogy itt az ősz, azon elmélkedtem, vajon volt-e olyan dolog az idei forró hónapokban, mely kockaszemmel nézve is megérintett. És igen, a hosszú és monoton autókázás egyik rákfenéjére tapintott az ÚtraManó alkalmazás fejlesztő csapata.

Mikor érünk oda?

Gyanítom nem az én gyerekeim az egyetlenek, akik autóba, buszra vagy vonatra ülve az indulást követő tíz percben menetrendszerűen megkérdezik: Messze van még? Nyugodtan válaszolok, ám szinte abban a pillanatban már jön is az újabb kérdés: de mikor érünk oda? És persze ez 20 kilométerenként ismétlődik.

Nos, mi az idén nyáron az ÚtraManókkal utaztunk szinte mindenhova. Packa, Poci, Mia, Lala és Manka az alkalmazás indítása után észrevétlenül beszálltak az autóba és velünk együtt utaztak. Kedves manó potyautasaink olyan aprók, hogy simán elférnek a kalaptartón egymás mellett, és kedves mesékkel szórakoztatják az utasokat.

Mesélnek az életükről, korábbi utazásaikról és mindezt úgy, hogy a kicsik közben az ablakon kitekintve, elmélyülve hallgatják történeteiket, melyekbe beleszövik az út közben éppen látott helyszíneket, tárgyakat, érdekes útszakaszok jellemzőit. Mondhatnám, a manók egy interaktív mesés kirándulássá változtatják a hosszúra nyúló unalmas utazást.

A vidám és vicces történetek közepette megelevenedik a kirándulás és az autóban utazva a látott világ kiteljesedik a gyerkőcök számára. A manók mesélnek az óriások teniszéről, melynek hálója az autópálya felett átívelő híd, de elmesélik hogy miért van az úttesten szaggatott fehér vonal, mint ahogy arról is beszélnek, hogy Siófoknál mi lehet az a nagy magas torony szerűség, amit az ablakból látunk. 

Az ÚtraManóval egy apró bibi van, a manók olyan meggyőzőek, hogy a lurkók nem akarnak kiszállni az autóból

Az ÚtraManó alkalmazás pont azt adja, amire az autóban utazó gyermekes szülőknek szükségünk van. Ja, nem! Pont azt, amire a gyerkőcöknek szükségük van. Kellemes, fészkelődés nélküli, nyugodt autókázást, ahol a manók segítenek az unalmat elűzni és mellette még tanulhatunk is tőlük.

Az ötlet hatalmas! És ráadásul még mi szülők is jól szórakoztunk Lala és Manka vicces történetein. Az alkalmazás GPS alapú, melynek segítségével az app pontosan tudja merre is járunk, így az éppen aktuális, helyzetfüggő mesét kapja elő a rengeteg közül.

A mesék nem folyamatosan szólnak, adnak időt a felvetett kérdések szülőkkel történő megbeszélésre, egy-egy érdekesebb téma kibeszélésre. Pont annyit, hogy mire odaérünk a következő helyszínhez, legyen mit újból mesélni.

Az alkalmazás hangzásvilága is nagyon megfogó, profi mesélők tartják éberen a figyelmet az út során. Ha van lehetőségünk, érdemes az autó hangrendszerén keresztül (bluetooth) hallgatni a meséket, így nem kell mindig a telefont fogdosni, és hallani is jobban lehet a manókat. Talán egyetlen hátránya van az alkalmazásnak: mióta Packa és társai beköltöztek mellénk, mindenhová kocsival kell mennünk.

Az ÚtraManó manói jelenleg még csak az ország autópályái mentén haladva tudnak beülni hozzánk, de a fejlesztők elmondása szerint már dolgoznak a app bővítésén. Az alkalmazás Androidra és iOS-re is egyaránt elérhető, használata kézenfekvő, figyelni csak arra kell, hogy a több száz megabájtos meseállományt még otthon letöltsük, és hogy a GPS-t ne felejtsük el bekapcsolni!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek