3 évnél régebbi cikk

Hogyan érdemes felkészülni az új tanévre, ha esetleg digitális tanrend lenne
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Hogyan érdemes felkészülni az új tanévre, ha esetleg digitális tanrend lenne

Még csak július vége van, de a nagyáruházak már most is ontják magukból a szeptemberi iskolakezdéshez szükséges felszereléseket. Igaz, jobb túl lenni rajta idejében, mint augusztus utolsó hetében hajat tépve rohangálni a kellékekért.

Bár egyelőre nem kérdés a szeptemberi normál iskolakezdés, azért nem árt mindenre felkészülni a koronavírus-járvány esetleges második hulláma kapcsán. Persze tapasztaltuk és túléltük már a digitális tanrendet, most azonban még van lehetőségünk idejében felkészülni. 

Gondoljuk át, hogyan áll a családi informatika

Júniusban alig vártuk, hogy vége legyen a sulinak, sokan az utolsó hetekben már nem foglalkoztak a számítógépek, tabletek megbízható működésével, mondván vége az online sulinak. De most még van rá lehetőség, hogy számba vegyük az elmúlt hónapok tapasztalatait, és az esetleges kritikus pontokon jobbítsunk.

Érdemes megnézni a számítógépek, notebookok állapotát.

Jól jöhet, ha átnézzük a meghajtókat, hogy mennyi szabad hely van még dolgozni, mennyire lassú esetleg a számítógép. Szükség esetén hallgassuk meg a ventilátorok hangját is, egy-egy furcsa, kerregő hang sok mindennek lehet az előjele. Egy esetleges megelőző karbantartás most nem csak ócska frázis. Ha az online tanítás kellős közepén áll meg a notebook, az lesz csak az igazi kihívás! 

A szoftvereket is vegyük górcső alá!

A Windows állandóan frissül, és ezek a frissítések a mai napig sem mentesek a hibáktól. A vírusirtókat és a diákok online munkájához nélkülözhetetlen Office és Teams programokat is érdemes frissíteni.

Ezeket a felkészülési mozzanatokat szerintem jobb megtenni most a nyáron. Emlékeimben még ott él a március vége/április eleje, amikor mindenki pánikszerűen lerohanta az informatikai üzleteket, szervizeket - többek közt az Excom Computert is -, és tumultus jelenetek mellett fejvesztve dolgoztunk azon, hogy mindenkinek legyen működképes számítógépe, notebookja, szinte azonnal.

A Tisztaszoftver Program honlapja (forrás: o365.oh.gov.hu)

Legális és ingyenes Office/Teams minden diáknak, tanárnak

Sokan nem is tudják, hogy illegális Office-t használnak az online tanuláshoz, miközben minden hazai diák, tanár ingyenesen és legálisan használhatja a Tisztaszoftver program égisze alatt a Microsoft irodai alkalmazás csomagját, az Office365 ProPlust.  

Ehhez nem kell más, mint regisztrálni az o365.educatio.hu oldalon: a 16 évesnél fiatalabbak nevében a szülő regisztrálhat, az idősebb diákok pedig saját maguk is megtehetik ezt. A regisztrációhoz a 7-essel kezdődő, 11 számjegyből álló oktatási azonosítóra, valamint a születési időre és egy működő e-mail-címre van szükség  - valamint, ha szülő regisztrál, akkor a szülő nevére és személyi igazolványának számára.

A megadott e-mail-címre érkezik egy, a regisztráció megerősítésére szolgáló e-mail. Kattintás után egy weboldalra jutunk, ahol ki kell választani egy felhasználónevet. Fontos, hogy a felhasználónév alapján készül egy @sulid.hu végű e-mail-cím is, amit adott esetben az iskola is láthat; ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni a választáskor.

A regisztráció megerősítése után érkezik egy második e-mail a belépési adatokkal; ezt lehet használni az Office letöltéséhez és aktiválásához a portal.office.com weboldalon. A rendszertől kapott, véletlenszerű jelszót az első belépés után meg kell változtatni. A belépést követően a telepítő a jobb felső sarokban lévő gomb segítségével tölthető le: az Office telepítése/Office 365 appok. A telepítés a gép sebességétől függően 5-10 percig tart.

A telepítést követően az Office-t hozzá kell rendelni az első lépésben létrehozott fiókhoz, ami bármelyik Office alkalmazás elindítása után egyszerűen a belépési adatok megadásával történhet. Ezt követően az Office 365 használatra kész.

Az így telepített Office programhoz is jár a Microsoft OneDrive 1 TB felhő tárhelye, valamint egy regisztrációval akár öt különböző eszközön is használhatjuk az Office alkalmazásait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek