3 évnél régebbi cikk

Cipősdoboz Akció: több mint 34 ezer gyerek karácsonyát tette szebbé a Baptista Szeretetszolgálat
Cipősdoboz Akció: több mint 34 ezer gyerek karácsonyát tette szebbé a Baptista Szeretetszolgálat

34 170 cipősdobozban, mintegy 100 millió forintnyi értéket gyűjtött össze a 2020-as évben a jótékonysági programot 17. alkalommal lebonyolító Baptista Szeretetszolgálat. A kampány a koronavírus-járvány miatt feleannyi gyűjtőponton tudta fogadni az adományokat, és a szigorú egészségügyi előírásoknak is meg kellett felelniük.

A Baptista Szeretetszolgálat 17. alkalommal hirdette meg a Cipősdoboz Akciót, amelynek célja, hogy a jótékonykodók cipősdobozba csomagolt ajándékkal tegyék szebbé a rászoruló gyerekek karácsonyát. Az akció honlapján útmutatást adtak a csomagok elkészítéséhez, amelyeket 203 gyűjtőponton vártak, hogy karácsony előtt eljuttathassák azokat a rászoruló gyerekeknek: nevelőotthonokban lakóknak, mélyszegénységben élőknek, nehéz sorban nevelkedőknek.

A kampány ideje alatt több mint 34 ezer cipősdoboz érkezett, ezeket az ország különböző részein élő rászorultaknak osztották ki, de jutottak dobozok határon túlra, Erdélybe és Kárpátaljára is.

"Valamelyest láttuk, hogy megváltozott az adományozási hozzáállás. Cipősdobozok mellett tartós élelmiszerrel is tudtunk segíteni több ezer családnak. A pandémia ellenére sok családhoz el tudtunk jutni" - nyilatkozta Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke.

A dobozolók köre soha nem látott mértékben bővült: közel 500 cég és közösség csatlakozott munkatársaival, köztük a BKK Mikulás trolija, Kovacsics Anikó kézilabda csapatkapitány és a Ferencváros, az Újpest vagy az Agrárkamara. A hazai ismert emberek közül csatlakozott Béres Alexandra, Mező Misi, de például a balatoni kisboltjukkal Nánási Pál és Ördög Nóra is.

"Nem volt lehetőség ezeket a gyűjtőpontokat megnyitni. De ami csodálatos volt, hogy a barátaim is gyűjtöttek. Az egyik ismerősömnek fodrász szalonjai vannak, és amikor megtudta, hogy én is dobozolok, akkor a vendégeit felszólítva cipősdobozokat gyűjtött. Úgyhogy csodaszámba ment az idei év, annak ellenére, hogy látjuk, mik történtek nem csak Magyarországon, hanem a világban" - mondta Mező Misi, az akció nagykövete.

Persze a Cipősdoboz Akció idén sem ismert határokat:

a Hollandiai Magyarok Közössége 800 dobozt szállított Magyarországra, de érkeztek felajánlások Szlovákiából, Angliából, Írországból, de még Hawaiiról is.

A világjárvány miatt rekordot döntött az online adományozás, az érintésmentes virtuális cipősdoboz-vásárlás: a tavalyihoz képest az érdeklődés idén megnégyszereződött, így 7400 adományozó vásárolt online dobozt.

A 2020-as Cipősdoboz Akció kampányát egy jótékonysági felajánlásból megvalósuló látványos fényfestés zárta a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjánál, december 21-én 17 órakor.

Borítókép: Baptista Szereteszolgálat
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek