3 évnél régebbi cikk

A rágógumi története: Frank H. Fleer tette csattanó, pukkanó kedvenccé a rágót
·Kultrágógumi·Utolsó frissítés: undefined
A rágógumi története: Frank H. Fleer tette csattanó, pukkanó kedvenccé a rágót
·Kultrágógumi·Utolsó frissítés: undefined

Van, aki szereti, rágja, felfújja, van, akit idegesít és borzaszt a látványa. De abban megegyezhetünk, hogy senkinek sem közömbös Frank Henry Fleer találmánya, a rágógumi.

Először a mai Mexikó területén élő azték indiánok jöttek rá, hogy a kaucsuk, egy dzsungelben növő fa megszáradt nedve rágcsálható. A kaucsuk az 1800-as évek közepén jutott el az Egyesült Államokba. Önmagában íztelen, de a feltalálók ízesítőszerek és szirupok hozzáadásával javítottak rajta. Így vált a rágógumi nemsokára népszerű csemegévé.

Frank Henry Fleert nagyon érdekelte a rágógumi pukkanása és csattanása. Az amerikai feltaláló különböző megoldásokkal kísérletezett és az 1900-as évek elején előállt egy új rágógumival, amit Blibber-Blubber Rágóguminak nevezett. Bár a gyerekek azonnal rákaptak, az új terméknek voltak hibái: szétdurrant, mielőtt nagy lufit lehetett volna fújni belőle, és a gumi olyan nedves volt, hogy ráragadt az arcra, ahonnan nehéz volt eltávolítani.

A Blibber-Blubbert sikertelennek nyilvánították, és  kivonták a piacról, de Fleert ez sem állíthatta meg. Tovább kísérletezett és 1928-ban bemutatott egy erősebb rágógumit, amelyet Dubble Bubble-nak keresztelt el. Ezzel már nagy, hibátlan lufikat lehetett fújni, nem volt nedves, és ha kidurrant, könnyen levált a bőrről.

Frank Henry Fleer még népszerűbbé tette a filléres gumit azzal, hogy egy másik találmányból, a rágógumi-automatából árulta.

Eleinte nem hitt benne, hogy az emberek használják majd az automatákat, de egy gépekkel foglalkozó kereskedő látott benne fantáziát. Ő azt állította, hogy az emberek még akkor is dobálnának pénzt egy gépbe, ha semmi sem lenne benne.

Hogy bebizonyítsa igazát, egészen szokatlan kísérletbe fogott: felállított egy automatát New York egyik forgalmas épülete előtt, amely nem csak a turisták kedvelt célpontja volt, hanem a város egyik legszelesebb helye is. Kitett egy táblát: „ Dobjon be egy pennyt a nyíláson, és hallgassa a szél fütyülését!”

Több százan dobtak be pénzt a felállított automatába. Végül a rendőrség leállította a kísérletet, a kereskedő azonban addigra bebizonyította igazát a meghökkent Frank Fleernek.

Az új továbbfejlesztett Dubble Bubble-lal és az automata jelentette csábítással Fleer csattanó, pukkanó kedvenccé tette a rágógumit.

Borítókép: Pexels.com/Matheus Bertelli
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek