3 évnél régebbi cikk

10 fehérvári hely, amit szeretnek a fiatalok
·Életmóddiákok·Utolsó frissítés: undefined
10 fehérvári hely, amit szeretnek a fiatalok
·Életmóddiákok·Utolsó frissítés: undefined

Alba Pláza, Ribillió és a Palotavárosi tavak – csak néhány hely a városban, amit szeretnek a fehérvári középiskolások – derült ki a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2020-as kutatásából.

Bár gyülekezni a járvány miatt még nem lehet, és egyelőre a szórakozóhelyek is zárva vannak, de a koronavírus utáni időszakra már készülnek a fehérvári középiskolások.

A felmérés, hogy a fehérvári középiskolások szívesen használják a közösségi tereket és fontos számukra, hogy ezek közelében legyen szolgáltatás is.

 "Sok helyről kiszorult ez a korosztály, ezért is fontos, hogy legyenek olyan funkciójú terek, ahol szívesen látják őket, ami kifejezetten nekik van címezve. Sok innovatív ötlet érkezett fehérvári diákoktól például kiszuperált buszok, konténerek közösségi térré alakítására, illetve jellemzően több nyilvános töltőt, smart eszközt szeretnének" - nyilatkozta a székesfehérvár.hu-nak Dr. Baráth Gabriella, a KDRIÜ tanácsadója.

10 hely a városban, amit szeretnek a fiatalok

A kutatásban konkrét helyeket is megneveztek. Előkelő pozícióban szerepelnek a különféle vendéglátóhelyek, gyorséttermek és a könnyen elérhető parkok, terek.

Népszerű vendéglátóhelyek:

  • Menta Café
  • Ribillió Kávézó
  • Alba Pláza
  • Starbucks
  • KFC
  • Varkocs Old Pub

 A közterek közül (ha nem számoljuk külön a Belvárost) a következőket említették sokan:

  • Palotavárosi tavak
  • Halesz Park
  • Csónakázó tó
  • Piactér

A válaszokból néhány tendencia is kirajzolódik: például az, hogy a székesfehérvári diákok számára lényegesebb a „könnyen elérhetőség” szempontja, a lányok jobban el tudják képzelni a színes, párnákkal berendezett helyeket és számukra lényegesebb, hogy ismerjék a helyet használókat. Az eldugott és csendes helyeket a fiúk kedvelik jobban.

Közösségi tér 2.0 Székesfehérváron

"A fehérvári középiskolákban tanuló diákokat arra kértük, hogy rövid videókban ötleteljenek arról, hogyan lehetne használhatóbbá tenni számukra a közösségi tereket Fehérváron. Jelenleg három olyan közösségi tér van a városban - a Haleszban, a Rózsa ligetben és a Királyok Parkjában - ahol smart elemek vannak. A diákok nagyon kedvelik ezeket és ezekhez hasonló megoldásokban gondolkodnak. Az egyik beérkezett pályamunka a Gyümölcs utcai kollégium elé tervez új közösségi teret színes elemekkel, padokkal, smart megoldásokkal" - tette hozzá Baráth Gabriella.

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek