3 évnél régebbi cikk

A tahó, a kalapos, az orrturkáló - összegyűjtöttük a 10+1 legjellemzőbb sofőrtípust
·HírekSofőrtípus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Daria Shevtsova
A tahó, a kalapos, az orrturkáló - összegyűjtöttük a 10+1 legjellemzőbb sofőrtípust
·HírekSofőrtípus·Utolsó frissítés: undefined

Tagadhatatlan, hogy vannak autós sofőrsztereotípiák. Köztünk járnak, idegesítenek, bosszantanak, olykor megnevettetnek, rosszabb esetben veszélybe sodornak bennünket. Mutatjuk, milyen sofőrtípusok vannak!

Mindenki találkozott már az utakon - akár vezetőként, akár utasként - olyan sofőrökkel, akik egyedileg, saját maguk törvényéhez igazítják a KRESZ szabályait vagy vezetési stílusokban saját lelki problémáit vetítik ki  ránk. Olyanokat is láthatunk, akik évek óta nem tudják felvenni a forgalom ritmusát és ezzel idéznek elő balesetveszélyes helyzeteket. Ezek gyűjtésében volt segítségemre Galántai Zsuzsanna a Vörösmarty Rádió műsorvezetője és Ábrahám Csaba, a Perpetuum Mobile Autósiskola vezetője.

Folyton másik autó farában álló sofőr

Állandóan rohan, soha nem ér rá, csak neki van dolga. Közvetlenül mögéd sorol hosszú kilométereken át, nem törődve a követési távolság szabályaival. Jelzel, hogy menjen, ha annyira sietős! Nem megy, továbbra is az autód farába fúródik. Tanácstalanul nézel, akkor mit akar? Aztán végre megelőz és a képedbe kiabálja  a menj anyádba búcsúszavát.

Tahó sofőr

Ő az igazságosztó, az önkéntes rendőr és oktató, a „megmondom a tutit” vezető. Mindenki hülye, senki nem vezet szabályosan az utakon, bezzeg ő, maga a tökély! Meggyőződése, hogy az ő vezetési stílusának kellene az etalonnak lennie. Szerinte az is rendben van, hogy 130-as sebességgel halad a belső sávban.

Vasárnapi sofőr

Ők azok, akik csak a hétvégi bevásárlások alkalmával veszik elő gépkocsijukat a „ne cipekedjünk már, ha van autónk is” jeligével. Mottójuk a minél lassabban megyünk, annál biztonságosabban közlekedünk. Büszkeséggel tölti el őket, hogy minden szabályt betartanak az utakon. De nem így van! A forgalom akadályozása az indokolatlanul lassú haladással ugyanolyan veszélyforrás, mint a gyorshajtás.

Nem lát, nem hall rendesen, de még vezet sofőr

Ha már a lassú közlekedésről beszélünk, ide sorolhatjuk azokat, akik már szemüvegben sem tudják elolvasni az újságok apróbb betűs cikkeit és hallásuk sem sorolható a normális kategóriába. Ha tömegközlekednek, nem okoznak bajt az utakon. Saját magukra nézve is kevésbé veszélyesek, ha tapasztalt buszsofőrre bízzák utazásukat.

Minden mással foglalkozó sofőr

Kortól, nemtől függetlenek. Voltál már úgy, hogy a reggeli dugóban vagy a piros lámpánál várakozva azt veszed észre, hogy a másik autóból mereven figyelik, hogy mit csinálsz a saját járművedben? Mások ilyenkor veszik elő a rántotthúsos szendvicseiket vagy szürcsölgetik a reggeli kávéjukat. A hölgyek tökéletes profizmussal igazítják sminkeiket, hiszen minden perc számít.

Csajokat bámuló sofőr

Akkor a legveszélyesebbek, amikor a hölgyeken a nadrágokat és hosszú ruhákat felváltja a rövid szoknya. A kivillanó combok látványa miatt a vér hevesen tolul a fejükbe (vagy kinek hova). A másik nem látványa lehúzott ablak mellett heves kurjongatást vált ki belőlük és arra húzzák a kormányt, amerre a fejük fordul.

Kalapos sofőr

Nincs azzal semmi probléma, ha bírjuk a stílust. Imádjuk a fejünkön a menő kalapokat, sapkákat, amelyeket vezetés közben sem szívesen veszünk le. A típus érdekessége, hogy minden évszakban láthatjuk őket az utakon.

Kormányszorítós sofőr

Nem keveset látsz ilyet, ugye? Én megsajnálom. Bizonyára fél valamitől, mert vérhólyagot képez a tenyerén a kormányba kapaszkodás. Ilyenkor jobb, ha te taposol rá jobban a gázra és hagyod őt tovább evickélni a saját útján.

A sötétben is jól látó sofőr

Látni és látszani. Azért kapcsoljuk be járművünk lámpáit, hogy lássuk az utat és főleg lássanak bennünket. Vannak a megrögzött lámpa kapcsolgatók, akiket megőrjít a felesleges áramfogyasztás és ki-be kapcsolják autójuk fényszóróit. A kategória másik véglete a ködlámpás sofőr, aki  egyszer felkapcsolta a ködlámpát és azóta sem sikerült lekapcsolnia.

Téli sofőr

Azokat sorolhatjuk ide, akiknél az első hópihe megjelenésével bevillan, hogy van egy autójuk a garázsban. Semmi baj nincs ezzel, irigylésre méltó, ha valaki csak havazáskor vagy az utak masszív jegesedésekor veszi elő féltve őrzött járművét. Viszont veszélyes, ha autója nincs rendszeres használatban és nincs felkészítve a télre. Még veszélyesebb, ha a sofőr sem rendelkezik a téli útviszonyokon közlekedő kellő gyakorlattal.

 Elértünk a 10+1, a hab a tortán típusra!

 Orrtúró sofőr

Nekünk kellemetlen, ha valakit azon kapunk, hogy a mellettünk álló autóban könyékig turkál az arcüregében. Persze, az orrunk belsejében zavar az a megszáradt valami, de zsebkendővel is nyugodtan eltávolíthatjuk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek