3 évnél régebbi cikk

Jelentős bírság szabható ki sárfelhordás miatt - a szennyezést okozó feladata az úttakarítás
·HírekSárfelhordás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
hu.wikimedia.org
Jelentős bírság szabható ki sárfelhordás miatt - a szennyezést okozó feladata az úttakarítás
·HírekSárfelhordás·Utolsó frissítés: undefined

A sárfelhordás Fejér megyében is sok útszakaszon okoz problémát és balesetveszélyt is jelent: ha az autós egy ilyen szakaszon megy át, könnyen megcsúszhat.

A mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, a földutak és az aszfaltozott utak kereszteződésének közelében megnő a sárfelhordás kockázata. Veszélyt jelent, ha az autós egy ilyen szakaszon megy át: könnyen megcsúszhat és akár személyi sérüléses baleset is történhet. Megyénkben is találhatóak ilyen területek, erről tájékoztatott Molnár István, a Magyar Közút Zrt. Fejér megyei igazgatója. 

Az úton közlekedőknek nemcsak a forgalomra, a táblákra, a csúszós utakra kell figyelniük, a sárfelhordás is komoly kockázatot jelent számukra. Az ilyen útburkolaton a gumiabroncsok hamar elveszítik a tapadásukat.

Sárfelhordás bárhol kialakulhat, és ez egész Fejér megyére jellemző - tudtuk meg Molnár Istvántól. Ott ölt nagy mértéket, ahol földmunkát végeznek, és annak földanyagát szállítják, deponálják, illetve az őszi betakarítások vagy a talajmunkák idején.

A Magyar Közút Zrt. Fejér megyei igazgatója külön kiemelte a cukorrépa betakarítását, rakodását és szállítását, amely az őszi esők idejére esik. Ugyanakkor a tavaszi mezőgazdasági munkálatok megindulását követően is tapasztalható a jelenség. 

A burkolatra került sár a forgalom miatt letapad, csapadék esetén pedig csúszós felületet ad. Ezt a járművezetők akkor érzékelik, amikor irányt váltanak vagy fékezni próbálnak és a jármű megcsúszik.

 Az elmúlt években a leginkább érintett szakaszok Enying környékén (64-es főút, illetve a Lajoskomáromba vezető út), a 61-es főúton Előszállás - Alsószentiván - Cece között és a Zichyújfaluba vezető úton voltak. 
Molnár István igazgató hozzátette: munkatársaik sárfelhordás esetén, ha van gépjárműmozgás, helyben felszólítják a szennyezést okozó sofőrt, hogy tisztítsa meg maga után a burkolatot. A jogszabályok szerint minden esetben a szennyezést okozó feladata a sárfelhordás megszüntetése.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges az út menti területeken elvégezni a munkákat. Eben az esetben szintén fontos, hogy a közútra való felhajtást megelőzően az adott gépjármű kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetője távolítsa el a felragadt sarat. A megelőzést szolgálják a karbantartott, mezőgazdasági táblák útcsatlakozásában épült köves sárrázók, illetve a burkolt csatlakozások. 

Azokban a mezőgazdasági útcsatlakozásokban, ahol rendszeres be- és kihajtás történik, szükséges olyan személyzetet biztosítani, akik a burkolatra került sarat azonnal letakarítják.  Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, nemcsak balesetveszélyes, de azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt.

A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni, nem beszélve arról, hogy egy több napos sárfelhordás eltakarításának költsége százezres nagyságrendű is lehet. Közös érdek - így minden közlekedő felelőssége -  az útburkolat szennyezésének megelőzése, eltávolítása vagy ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a többi közlekedő tájékoztatása.

Amennyiben a közúti burkolat vagy közúti jelzés rongálását, beszennyezését vagy egyéb akadályt látnak a közlekedők, akkor kötelesek a rendőrséget vagy társaságunkat értesíteni, melyet megtehetnek megyei diszpécserszolgálatunknál vagy a http://www.kozut.hu E-Ügyfélszolgálat menüpontján keresztül is.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek