3 évnél régebbi cikk

Naponta 3-4-en halnak meg koronavírus miatt a Szent György kórházban, plusz támogatás a fehérvári vendéglátósoknak
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Naponta 3-4-en halnak meg koronavírus miatt a Szent György kórházban, plusz támogatás a fehérvári vendéglátósoknak
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Nem csökken a koronavírusos betegek száma a fehérvári kórházban és több millió forintos támogatást kapnak a fehérvári vendéglátósok – hangzott el a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. kerekasztal-beszélgetésén.

Cser-Palkovics András polgármester a beszélgetés elején elmondta, hogy a koronavírus kizökkentette az életet a megszokott kerékvágásból, és semmi sem lesz már olyan, mint régen.

Naponta 3-4 beteg hal meg fehérvári kórházban koronavírusban

Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház intézményvezetője elmondta, hogy sajnos a beáramló covidos betegek száma nem csökken a fehérvári kórházban.

Jelenleg a koronavírusos osztályok telítettsége még mindig 2/3 és 3/3 közötti.

„Jó negyven éve vagyok a szakmában ortopéd szakorvosként. 40 év alatt 3-4 halott beteggel találkoztam. Most napi 3-4 koronavírusos beteget vesztünk el a fehérvári kórházban. El lehet képzelni, milyen lehet azoknak az ápolóknak a lelki állapota, akik naponta három-négy halottat csomagolnak be.”

A fehérvári intenzív osztály betegeinek nagy részét még mindig a koronavírusos páciensek teszik ki.

A kórházigazgató kiemelte, hogy a fehérvári intenzíven a lélegeztető gépre került covid-betegek 20-30 százaléka „jön le".

„Aki nem hiszi el még mindig, hogy baj van, szívesen elvinném egy vizitre a covid-intenzívre”– tette hozzá a főigazgató, majd kiemelte, hogy elsők között kezdték el az egészségügyi dolgozók oltását.

"Az orvosok közel 100 százaléka kérte az oltást, aki nem, azért nem, mert épp covidos volt. A szakdolgozók 20 százaléka jelentkezett első körben. Ez az arány mostanra már 60-70 százalékra kúszott fel. Én már a második oltást is megkaptam. Az eredmény már látszik. Decemberben a fehérvári kórház egészségügyi dolgozói közül több mint százan voltak karanténban, jelenleg harmincan."

Egy vakcina egy élet

A kórházigazgató azt mondta, hogy az orosz vakcinától nem kell félni, ő maga is beoltatná vele magát. Jelenleg az egészségügy a tömeges oltások szakaszára készül.

 

„4000 szociális dolgozót és lakót kell leoltani a hét végéig. Fehérváron 10 helyre kell odaérnünk időre, ezért vagy egy megkülönböztetett jelzésű mentővel, vagy rendőrautóval fogjuk vinni a vakcinákat” - fejtette ki a kórházigazgató.


Fejlődést is hozott a koronavírus

Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke hozzátette, hogy az autóipari visszaesés és a járványi miatt új piaci lehetőségeket kerestek, hogy meg tudják védeni a munkahelyeket. Így kezdtek el maszkot, gyógyszer- és étrendkiegészítő csomagolást, illetve a MOL-fertőtlenítőnek flakont gyártani. Ezen kívül robottargoncát is beépítettek a fehérvári üzembe.

"Jó látni, hogy az a raktári munkás, aki eddig raklapokat húzott, most megtanulta a robotot kezelni" - mondta Karsai Béla.

Török Szabolcs tankerületi vezető hozzátette, a koronavírus nagy próbatétel volt pedagógiai szempontból, de szerinte a társadalom és tankerület intézményei is jól vizsgáztak. Az online oktatáshoz digitalizáló táblákat vezettek be, amelynek leginkább a természettudományokat oktató kollégák örültek, hiszen a képleteket sokkal könnyebben el tudták magyarázni a diákoknak az online térben.

Az online oktatásban – ha nem számítjuk a középiskolákat – részlegesen több intézményt is érintett. Szeptemberben négy, októberben hat-hét, decemberben tíz, jelenleg négy iskola egy-egy osztályának kell a koronavírus miatt ebben a formában tanulnia.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az élet akkor térhet vissza a normális kerékvágásba, ha minél többen regisztrálnak az oltásra, és adatják be a vakcinát.

Plusz támogatás a vendéglátósoknak

Cser-Palkovics András végül megjegyezte, hogy a fehérvári gazdaság várakozáson felül teljesített, mert a tervezett 4-5 milliárd helyett csak 2-3 milliárddal csökkent az iparűzési adóból befolyó bevétel.

 „A járvány nem egyformán érintette az egyes gazdasági szektorokat. A szállodák, a vendéglátóhelyek és a szórakoztató helyek nehéz helyzetbe kerültek, ezért nekik erőteljesebb állami támogatásra van szükségük” - fejtette ki a polgármester, majd hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a fehérvári vendéglátósokat külön is, több tíz millió forinttal támogatni fogja, amelynek részleteiről a későbbiekben ígért tájékoztatást.

 

Borítókép: fmkorhaz.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek