7 hónapnál régebbi cikk

Cser-Palkovics András: már oltanak a szociális intézményekben Fehérváron
·Hírekoltás·Utolsó frissítés: undefined
Cser-Palkovics András: már oltanak a szociális intézményekben Fehérváron
·Hírekoltás·Utolsó frissítés: undefined

A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben 141 ellátottat és 86 dolgozót, a Kríziskezelő Központban 94 ellátottat és 42 dolgozót, a Frim Jakab Képességfejlesztőben 18 ellátottat és 12 dolgozót oltanak be a mai nap folyamán - jelentette be közösségi oldalán Cser-Palkovics András polgármester.

"Egy jó hír reggelre: ma elindul a covid-19 védőoltások beadása városunk szociális intézményeiben! Székesfehérvár legveszélyeztetettebb polgárai és gondozóik így hamarosan védettséget kapnak a koronavírussal szemben." - írta Facebook-oldalán a polgármester.

A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben 141 ellátottat és 86 dolgozót, a Kríziskezelő Központban 94 ellátottat és 42 dolgozót, a Frim Jakab Képességfejlesztőben 18 ellátottat és 12 dolgozót oltanak be a mai nap folyamán. 

A nap folyamán majdnem négyszáz főt oltanak; a második vakcinát 21-28 napon belül kapják meg az oltottak. 

Zimmermann Tímea, a demens osztály vezető ápolója azt mondta, az oltástól az egészség védelme mellett azt várják, hogy újra visszatérjen az élet az intézménybe: a hozzátartozókkal való kapcsolattartás a dolgozók és a lakók számára is megkönnyíti, szebbé teszi a mindennapokat.

A magas átoltottsági arány sokat jelent a vírusjárvány elleni további védekezésben, a dolgozók beoltatása pedig fontos ösztönző példa a lakóknak és a város lakosságának is, fejezte ki a vezető ápoló.

A Kríziskezelő Központban 136 fő vállalta a védőoltás beadatását: 42 dolgozó és 94 ellátott. Zsabka Attila, a központ vezetője azt mondta, hogy elégedett a magas jelentkezési aránnyal. A beoltottakat a továbbiakban nem kell majd tesztelni, illetve nem lesz szükség a hat napos izolációra sem a hajléktalanok ellátásában. Az eltelt egy évben teljesen megváltoztak a mindennapok, a beoltást követően kiderül, mit lehet visszahozni a vírus előtti működésből. A Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonban 12 dolgozóval és 18 ellátottal összesen 30 főt oltottak be pénteken a kórház dolgozói.

Két hete megtörténtek a fertőtlenítések a város idősotthonaiban. Az intézkedés a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellet zajlott: az ellátottakat egy fűthető sátorba költöztették ki a szakemberek az intézmény negatív teszttel rendelkező kollégáival, majd a Városgondnokság fertőtlenítő egysége elvégezte a munkát. A lakókat másfél órás alapos szellőztetés után vitték vissza szobáikba.

A fertőtlenítést követően van rá lehetőség, hogy a hatósági engedélyek birtokában a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény Idősek Otthonaiban új ellátottakat vegyenek fel a szabad férőhelyekre.

A férőhelyek elfoglalásának feltétele 2 negatív PCR teszt a felvételt megelőző 5 napon belüli, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat; illetve negatív széklettenyésztés.

Az új lakókat az intézmény orvosa megvizsgálja, áttekinti az orvosi dokumentációkat, majd 10 napig elkülönítve figyelik meg őket, nem produkálnak-e koronavírus-tüneteket – ezután foglalhatják el helyüket az otthonban.

Borítókép: Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek