6 hónapnál régebbi cikk

Nemzetközi oltóhely a fehérvári kórházban
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Nemzetközi oltóhely a fehérvári kórházban

Az Infektológiai Osztály Ambulanciáján az utazásokkal kapcsolatos kötelező és ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltás is kérhető, illetve személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik.

A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház azt írja tájékoztatásában, a pácienseket előre egyeztetett időpontban fogadják, annak érdekében, hogy várakozás nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt megkapják az érdeklődők a különböző betegségek megelőzéséhez szükséges felvilágosításokat, oltásokat és az ajánlott gyógyszereket. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évente jelenteti meg az International Travel and Health kézikönyvet, amely a fertőző betegségekkel, illetve az utazásokkal kapcsolatos kötelezően előírt és ajánlott védőoltásokat területenként, országonként részletezi. Kiemelik, a munkát ennek, illetve a CDC (Centersfor Diseases Control and Prevention) és az Országos Epidemiológiai Központ szakmai javaslatai alapján, az előírt jogszabályok figyelembevételével végzik.

A fehérvári kórház nemzetközi oltóhelyén kérhető nemzetközi utazásokkal kapcsolatos szakorvosi konzultáció a védőoltásokkal megelőzhető betegségekkel kapcsolatban, személyes megjelenéssel oltási tanácsadás, valamint oltási terv készítése, továbbá egyénre szabott oltási terv készítése – életkor, krónikus betegségek, korábbi utazások, úti cél, ott tartózkodás ideje – figyelembevételével, illetve az utazással kapcsolatban felmerülő speciális tanácsadás, mint például malária profilaxis, magassági betegség, vénás keringés védelme a hosszú utazási idő alatt.

Mikor érdemes időpontot kérni utazási tanácsadásra és védőoltásra?

Lehetőség szerint legalább hat-nyolc héttel az indulás előtt javasolt időpontot foglalni utazási egészségügyi konzultációra. Ez lehetővé teszi a védőoltások általi immunizációt és gyógyszerek hatásának kifejtését, vagy amennyiben szükséges, több dózis alkalmazását. Biztosíthatja, hogy utazása során megfelelően felkészültek és védett legyünk az esetleges egészségügyi veszélyekkel szemben.

Még akkor is, ha utazására hamarabb kerül sor, hasznos tanácsokat és ajánlásokat kaphatunk a szakorvostól. Az utazási egészségügyi vizsgálat elengedhetetlen, ha olyan országokba vagy földrajzi területekre látogatunk el, ahol magasabb az egészségügyi kockázat, mint például Afrika egyes részein, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek