3 évnél régebbi cikk

Közlekedési alapvizsgát tesznek a fehérvári diákok is
Közlekedési alapvizsgát tesznek a fehérvári diákok is

A következő hónapban közlekedési alapvizsgát kell tennie a negyedik és ötödik osztályosoknak, a hetedik, nyolcadikosoknak pedig ajánlott. A cél, hogy a gyerekek tudatosabban és biztonságosabban mozogjanak a hétköznapi forgalmi szituációkban.

A Székesfehérvári Vörösmarty Általános Iskolában, informatika óra keretében a jövő heti KRESZ vizsgára készülnek a gyerekek. A közlekedési ismereteket egy hónapja gyakorolják az intézményben.

Szabó Ferenc azt mondja, sok újdonságot tanult a közlekedés területéről. A Vörösmarty iskola hatodikosa szerint már sokkal magabiztosabban biciklizik otthon és a táblák jelentését is ismeri.

"Nagyon fura volt eleinte, mert nem mindet ismertem, de így most már egyre jobban kezdek belejönni, mert megértem a szabályokat" - tette hozzá a diák.

A Vörösmarty általánosban a közlekedési ismereteket beépítették a tantervbe - mondta el az intézmény vezetője. Makainé Vida Bernadett hozzátette, náluk nemcsak a negyedikesek és az ötödikesek, hanem a hatodikosok és a hetedikesek is vizsgázni fognak.

"Mi beépítettük tantárgyakba, a technika és az etika tantárgy keretén belül egy-egy témánál kerülnek szóba ezek a közlekedési ismeretek, és nagyon hasznosan. Azt gondolom, nem elég korán kezdeni itt a KRESZ és a közlekedési kultúra szabályaival a szemléletformálást, mert tulajdonképpen 12 éves kor után önállóan is tudnak közlekedni a főúton" - mondta az igazgató.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda több civil szervezettel összefogva indította el a programot annak érdekében, hogy tudatosabban, ezáltal pedig biztonságosabban közlekedhessenek a gyerekek, és fejlődjön a hazai közlekedési kultúra.

"A közlekedési kisokosban olyan kérdések is szerepelnek, hogy kell buszra felszállni, leszállni, tehát nagyon széleskörű, a KRESZ-nél szélesebb körű az a tudásanyag, amit átadnak"- nyilatkozta Révész Máriusz kormánybiztos.

A program első állomásaként néhány éve közlekedési munkafüzetet kaptak az intézmények, idén először pedig a KRÉTA rendszerben teszteket tölthetnek ki a kisdiákok, és tesztüzem jelleggel vizsgázni is fognak márciusban.

Aki sikeresen teljesíti a vizsgát, tanúsítványt kap. Aki elsőre nem megy át, az újra próbálkozhat, akár többször is. A vizsga a negyedikeseknek és az ötödikeseknek kötelező, a felsőbb éveseknek pedig ajánlott.

Nemcsak a diákok, hanem ez eKréta rendszerén is elérhető próba tesztsoron akár a felnőttek is kipróbálhatják, átmennének-e a közlekedési vizsgán? Vigyázat, vannak izgalmas kérdések!

Borítókép: Molnár Artúr
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek