3 évnél régebbi cikk

Újdonság a Google-tól: online jelszóvizsgálat
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Újdonság a Google-tól: online jelszóvizsgálat
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az online világ alapja a felhasználónév és a vele együtt járó jelszó. Ennek fontosságát, illetve a velük együtt járó veszélyekről már sokszor, sok helyen szó esett. Azonban mi sem bizonyítja jobban ennek fontosságát, hogy a Google is igyekszik a felhasználók figyelmét felhívni erre. Mutatjuk, hogyan működik az online jelszóvizsgálat!

Örökzöld téma, hogy jelszavainkat kezeljük bizalmasan, ne adjuk meg másnak. Válasszunk komoly, összetett jelszavakat, melyek nem köthetők személyünkhöz, és lehetőség szerint nyilvános, ismeretlen internet hotspotokon ne használjunk olyan alkalmazásokat, melyek csak bejelentkezéssel használhatóak.

A biztonságot fokozó tanácsoknak sosem lesz vége, mert a rosszindulatú támadók folyamatosan fejlődnek a biztonsági rendszerek fejlődésével együtt. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk egy-egy kiszivárgott vagy feltört jelszavunkkal. Ebben segít most a Google.

A feltört jelszavak legnagyobb veszélye, hogy azokkal a rosszindulatú hackerek nagyon könnyen visszaélhetnek. Lehet, hogy “csak” kizárnak a felhasználói fiókunkból (Gmail, Facebook, stb.), mely szimplán csak sekélyes bosszú az online világ ellen, de akár anyagi kárt okozó hackerkedés áldozatai is lehetünk. 

Azonban a fentiek ellenére is a felhasználók zöme a kényelem oltárán áldozva, szeret veszélyesen élni és egy vagy kettő kevésbé bonyolult jelszóval beéri. Igaz, a bonyolult jelszavak is könnyen megszerezhetők a hackerek számára, ha a felhasználó nem jártas az online világ használatában.

A Google pár hete élesítette azt a jelszóvizsgáló lehetőségét az androidos telefonokon, melyet a Chrome böngésző asztali verziójában már egy ideje használhatunk.

A funkció lényege abban van, hogy akár a Chrome böngészőben, akár az Android rendszerében lementett jelszavainkat a Google folyamatosan szkenneli. Összeveti a nyilvánosságra hozott, kiszivárogtatott, korábban feltört jelszavakat tartalmazó adatbázisokkal, és amennyiben egyezést talál, azt jelzi a felhasználónak, illetve segít a jelszó megváltoztatásában is.

Fontos tudnunk, hogy a Google csak azokat a jelszavainkat ellenőrzi, melyeket rá bízunk, vagyis azokat, amelyeket kényelmünk érdekében lementünk a Chrome böngészőben, hogy legközelebbi használatkor ne kelljen újból begépelni. Azonban ezeket sem tárolja adatbázis jellegűen, hanem csak online alapon veti össze azokkal az adatbázisokkal, melyek nyilvánosan is elérhetők a hozzáértőknek.

 

Androidos telefonon így néz ki a jelszóvizsgálat beállítása (Forrás: Gombaszögi Attila)

A jelszóvizsgálat eredményéről atrocitás esetén azonnal értesít minket a Google, amint bejelentkeztünk a Chrome böngészőbe vagy a Gmailbe. Ha nincs azonnali teendőnk, a vizsgálatot akkor is elindíthatjuk, ha belépünk a Google-fiókunk biztonsági szekciójába, vagy ha ide kattintunk, akkor máris a Jelszóvizsgálathoz jutunk.

Androidos telefonunkon ezt a funkciót a Beállítások > Google > Google-fiók kezelése menüben találjuk meg, de amennyiben a Google kritikus biztonsági problémát talál, akkor azt felugró ablakban mostantól külön értesítésben fogja jelezni.

De a legfontosabb, hogy amennyiben jelszavunk veszélyben van, akkor azt változtassuk meg! Még akkor is, ha ez macerás, kényelmetlen, mert az online biztonságunk legalább olyan fontos, mint a lakás ajtót bezárni munkába induláskor.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek