2 évnél régebbi cikk

A Google kötelezővé teszi a kétfaktoros hitelesítést
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
A Google kötelezővé teszi a kétfaktoros hitelesítést

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az online biztonság napjainkban legalább olyan fontos, mint a közbiztonság - már ha lehet egyáltalán e kettőt párhuzamba állítani. Az viszont biztos, hogy egy feltört mail-fiók legalább annyira problémás, mint egy elhagyott, ellopott irattárca. Éppen ezért a Google rálépett a gázra, és nemsokára kötelezővé teszi a kétfaktoros hitelesítést.

A Google igyekszik is ezt rendszeresen a felhasználók számára publikálni, de csekély érdeklődés övezi a témát. Sajnos mi felhasználók az egyre gyakoribb online atrocitások ellenére sem használunk megbízható és erős jelszavakat. Tesszük mindezt úgy, hogy évek óta egyre gyakoribb téma a sajtóban is a gyenge jelszavak veszélye.

A Google már online jelszó vizsgálattal is igyekszik a felhasználók figyelmét felhívni a potenciális veszélyre, de ez idáig nem túl sok sikerrel. Azonban úgy tűnik, hogy a Google végleg le akar számolni az igen gyakori gyenge vagy könnyen kifürkészhető jelszavas beléptetéssel.

 

Hamarosan indul a kétlépcsős azonosítás

A Google múlt heti bejelentése alapján a nagyon közeli jövőben (akár már heteken belül) kötelezően bevezeti az úgynevezett kétfaktoros Google-fiók bejelentkezést. Ennek gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy az eddig szokásos felhasználónév (mail-cím) és jelszó páros már nem lesz elegendő a Gmail-fiókunkba történő belépéshez. Szükséges lesz egy második hitelesítési eszközre is.

Ez pedig a telefonunkra küldött SMS-kód lesz, melyet az eddig szokásos mail-cím és jelszó duó után kapunk a telefonunkra - ezt kell még begépelni, mint második azonosítási faktor.

Azt azért tudnunk kell, hogy ez nem egy hatalmas újdonság. Eddig is létezett ez a lehetőség, sőt, még csak nem is egyedül kínált ilyen opcionális, a sima belépésnél sokkal biztonságosabb azonosítást a Google. A Facebookon is választhatunk ilyen kettő faktoros azonosítást.

Tehát az újdonság nem a lehetőségben van, hanem abban, hogy ezt a Google akár már a jövő héttől kezdődően kötelezően alkalmazza is.

Az azonosítás eme biztonságos módját első körben azoknál vezeti be a Google, akik fiókjuk beállításakor adtak meg telefonszámot - nyilván ez alapfeltétele lesz a kétlépcsős azonosításnak. Azon felhasználók esetében, akik nem adtak meg mobilszámot, azoknak jó eséllyel még marad a hagyományos belépés lehetősége, azonban biztosak lehetünk benne, hogy az ő esetükben is záros időn belül szükség lesz egy telefonszám megadására.

 

Kicsi macera - nagyobb biztonság

Google-fiókunk használata egészen biztosan körülményesebb lesz ezután. Azonban ezt a kicsi macerát fogjuk úgy fel, hogy a Google ad a kezünkbe egy lehetőséget, mellyel megvédhetjük online fiókunkat. Fogadjuk el a lehetőséget, és ne úgy tekintsünk az SMS-kódra, hogy a Google most kiszúr a felhasználókkal. Saját biztonságunk érdekében cselekszik, még akkor is, ha ezt első blikkre nem így látjuk.

A felhasználók bizonytalanságát pedig már most igyekszik a Google eloszlatni - akár magyar nyelven is elérhető - oktató anyagokkal, melyek végig vezetnek az új, kettő faktoros azonosítás összes lépésén.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek