3 évnél régebbi cikk

Takarítás vegyszerek nélkül
·Stílustakarítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Takarítás vegyszerek nélkül
·Stílustakarítás·Utolsó frissítés: undefined

Vegyszermentesen láthatunk hozzá tavaszi nagytakarításunkhoz. Ötleteket adunk ahhoz, hogyan legyen csilli-villi otthonod olcsó, bio tisztítószerekkel.

A tavaszi nagytakarítás hamarosan elkezdődik a legtöbb háztartásban, ezt nem hátráltatja még a pandémia sem. (Sőt, gyakrabban fertőtlenítjük környezetünket, mint eddig tettük bármikor.) Feltesszük a kérdést magunknak, hogy mikor kezdjünk hozzá és mit mivel, hogyan tisztítsunk?

Bár a vegyipar méregdrága termékei csilli-villi tisztasággal kecsegtetnek, nem is gondolunk bele, mennyi káros anyag jut általuk saját és családtagjaink szervezetébe.

Amikor körbenézek otthonom helyiségein, a konyhám nagytakarítása rettent el a legjobban. Szó sincs róla, hogy elhanyagolnám és nem tartanék rendet és tisztaságot, de egy igazi tavaszi nagytakarítás, no, az mégis más! Mindenegyes polc, azoknak használt és már elfelejtett lakói kerülnek elő. Mindenegyes porfogóként funkcionáló tárgy átmosása, esetleg szortírozására is megkezdődik. S ha egyszer elkezdem, addig nem hagyom abba, amíg minden nem úgy ragyog, ahogy azt én szeretném. De ezek tisztítását vegyszerek nélkül, háztartásomban lévő anyagokkal viszem véghez.

Konyhai sütődet, főzőlapodat nem csak a tavaszi nagytakarításkor tisztítod, ez mindennapi rutinfeladataid közé tartozik. Az odaégett foltok azonban a leggondosabbaknál is előfordulnak főzés közben. Eltávolításukhoz ajánlom a szódabikarbóna és ecet keverékét, ezt vidd fel a tisztítandó felületre, majd húsz perc múlva langyos vizes szivaccsal, utána száraz ruhával töröld át. Sütődet pedig ezzel a masszával kend át és egy éjszakára hagyd hatni a keveréket. Reggel meglepődsz, amikor megpillantod a szerek hatását. Természetesen azt is mosd át tiszta, langyos vízzel. Ha nincs otthon szódabikarbónád, helyettesítheted szalalkálival is.

Nézzük külön-külön az ecet és a szódabikarbóna tisztító hatását

Az ecet nagyon jó vízkőoldó. A kellemetlen szagokat és a penészt is elűzi. Az ecetszagtól nem kell tartani, hamar elillan, viszont fertőtlenítő hatása tartós. Ezt a környezetbarát tisztítószert használhatjuk ablakmosáshoz, ruhák öblítéséhez vagy dohos-penészes falak áttörléséhez.

Szódabikarbónával akár az egész lakást kitakaríthatjuk. Hatékony folttisztító, zsír- és vízkőoldó, így jó szolgálatot tesz a konyhában, a fürdőben, kárpitok tisztítására vagy akár ablakmosásnál. A zsíros, odaégett ételmaradék eltüntethető, ha az edényt megtöltjük vízzel, abba 4-5 evőkanál szódabikarbónát teszünk, majd felforraljuk és hagyjuk kihűlni. Egyéb felületek tisztításához, vízkő-mentesítéséhez a legjobb nedves rongyra vagy szivacsra szórni, és azzal áttörölni a megtisztítandó területet.

Szintén sokoldalú és a környezetre teljesen ártalmatlan a citromlé, citromsav

Nagyszerűen funkcionálnak vízkőoldóként, de ablaktisztításhoz, csaptelepek, zuhanyrózsák, tepsik, edények és egyéb fémfelületek tisztításához. Tökéletesen eltávolítják a vízkövet vagy más lerakódást a csempékről és a padlóról, vagyis a lakás szinte minden pontján sikerrel alkalmazhatók. Elég, ha 1 liter langyos vízben feloldunk belőlük 4-5 evőkanálnyit, és máris kész a bio takarítószerünk.

A mosószódát nem csak a mosásra használhatjuk

Erős zsíroldó, vízlágyító és tisztítószer, amiből már egészen kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy kifejtse a hatását. 1 liter meleg vízben oldjunk fel belőle 1 evőkanálnyit, és máris belefoghatunk a gáztűzhely, a sütő vagy a csempék lemosásával, de a hűtő áttörölgetéséhez is remek választás. Ha a járólapot szeretnénk ezzel megtisztítani (kül- és beltéren egyaránt működik!), akkor az 1 liter meleg vízhez 3 evőkanálnyi mosószódát adjunk, és a jól megszokott módon mossunk fel.  A ruhákon ejtett makacs foltokat eltávolíthatjuk mosószódás áztatással, majd gépi mosással. Ennek menete: 5 liter langyos vízbe keverjünk bele 3 evőkanál mosószódát, áztassuk benne fél-egy órán át a piszkos ruhát, majd mossuk ki gépben (mosódióval!) 3 evőkanál mosószódát téve a mosószer-adag.

Tehát olcsón, környezetet védve kezdhetünk hozzá a Húsvét előtti nagytakarításhoz. A drága vegyszerek helyett ezek a természetes anyagok segítenek abban, hogy otthonunk tiszta, por- és zsírmentes legyen. Nem kell gázhalmazállapotú vegyszereket beszívnunk vagy kezünkre kerülve bejuttatnunk azokat a szervezetünkbe.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek