3 évnél régebbi cikk

8 szobanövény, amely nem árthat házi kedvenceidnek
·Zölddísznövény·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Zen Chung
8 szobanövény, amely nem árthat házi kedvenceidnek
·Zölddísznövény·Utolsó frissítés: undefined

Nem kell lemondanod sem a dísznövényekről, sem a házi kedvencek tartásáról. A kettő jó megfér egymás mellett, ha okosan válogatod meg otthonod virágait - ezekből választottunk ki nyolcat.

Nem könnyű szobanövényekkel és házi kedvencekkel egyszerre együtt élni lakásunkban. A virágok széppé és meghitté teszik otthonunkat, de sokszor nem gondolunk bele, hogy rengeteg fajta növény mérgező lehet állatkáink számára.

De ne rettenjünk meg, vannak szép számmal olyanok is, amelyek pompázásuk mellett sem ártanak háziállatainknak. Összegyűjtöttünk nyolc olyan beltéri növényt, amely mutatós és nem jelent veszélyt kutyád, macskád, vagy egyéb házi kedvenced számára.

Szobapáfrány

Világos és a félárnyékos szobában is jól érzi magát. Párakedvelő dísznövény, így érdemes például a fürdőszobában tartanod. Ha alacsony páratartalmú helyiségbe teszed, tavasztól őszig kézi permetezővel 1-2 naponta öntözd a leveleket. Ügyelj rá, hogy földje ne száradjon ki. Télen két öntözés között hagyhatod, hogy földje kissé szárazzá váljon. Az elszáradt leveleket mindig metszd le a növény tövénél.

Aranypálma

Az egyik legjobb légtisztító szobanövény, kedvező körülmények között akár három méter magasra is megnőhet. A lakás világos helyére tedd, ahol leveleit nem éri közvetlen napsütés. Bár vízigényes, a pangó vizet nem kedveli, érdemes a föld tetejére és a cserép aljába agyaggolyót szórnod, amely felszívja a felesleges vizet.

Afrikai ibolya

Számtalan árnyalatában elérhető, minimális gondozást igényel. Nincs szüksége erős fényre, mindössze arra figyelj, hogy tartsd nedvesen a talaját. Ne felülről, hanem alulról öntözd, különben könnyedén károsodhatnak a levelei, virágai. 

Zöldike

Polcokon, szekrényeken vagy függő növénytartókban mutat legjobban. Kedvező körülmények között folyamatosan hozza sarjnövényeit, melyeket, ha cserépbe ülteted, új növényeket kaphatsz. A zöldikét lakásod félárnyékos részébe tedd, ahol nem éri közvetlen napfény. Vízigénye közepes, jól tűri a szárazságot, télen csak ritkán öntözd.

Közönséges elefántláb

Buzogányfának is hívják, az egyik legjobb szárazságtűrő. Világos, napfényes részre tedd. A legtöbb szobanövénnyel ellentétben, a fűtőtest mellé is rakhatod. Lassan nő, nem kell gyakran átültetned.

Mexikói bambuszpálma

Ha beltéren szeretnél kis fát nevelni, érdemes megpróbálkoznod ezzel a növénnyel. A kevés karbantartást igényel, tökéletes választás  egy kezdő „növényszakértő” számára. A világos, közvetett napfényt kedveli, de elviseli a gyengébb megvilágítást is. Ha a talaja felső része száraz, akkor érdemes meglocsolnod. Ettől függetlenül nem sok gondozást igényel.

Fáskövirózsa

Szárazságtűrő képességéről is híres, amely a lakás napos, világos részén érzi jól magát. De ablakpárkányra is teheted. Nyáron érdemes a szabadba vinned, félárnyékos helyre tenned, ahol nem éri közvetlen napfény. Két öntözés között hagyd a földjét kiszáradni, nyáron szinte ne is öntözd.

Gyógynövények

Bátran tarthatsz otthonodban bazsalikomot, petrezselymet, kakukkfüvet, zsályát. A levendula és az oregano viszont nem ajánlott, ez a két fűszernövény árthat kedvenceid egészségének. Ezeket a növényeket érdemes napfényes helyen tartanod, legalább napi 4-5 óra fény érje őket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek