3 évnél régebbi cikk

Mi lesz veled FEZEN? - még kivárnak a szervezők
·KultFEZEN·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMi lesz veled FEZEN? - még kivárnak a szervezők
·KultFEZEN·Utolsó frissítés: undefined

Idén sem lesz nyári bulizás a soproni VOLT Fesztiválon, és a Balaton Soundon sem – a két nagy fesztivál szervezői lefújták a rendezvényeiket. Fehérváron egyelőre nincs minden veszve, a FEZEN szervezői több tervvel is készülnek. A megvalósításhoz és fennmaradáshoz azonban a járvány leküzdésére, és a mielőbbi nyitásra lenne szükség.

Csütörtökön jelentették be, hogy két nagyobb hazai fesztivál, a VOLT és a Balaton Sound már biztos, hogy elmarad a nyáron. Az ezeknél kisebb léptékű, de szintén népszerű fehérvári FEZEN szervezői egyelőre nem ilyen borúlátók, igaz konkrétumok híján tervezni sem igen tudnak. Több elképzelés is van jelenleg, erről Kovács Antal, a FEZEN főszervezője beszélt a Fehérvár Televízióban.

Nyilván a legszomorúbb verzió az, hogy nem lesz FEZEN, sajnos ez is benne van a pakliban. Felesleges áltatni magunkat, nem tudjuk befolyásolni az esetszámokat, a haláleseteket, az oltások beadását. Én is azt látom, hogy ezeken múlik az idei nyárnak, vagy akár az ősznek az üzemelése. Van olyan verzió is természetesen, hogy megtartjuk. De ebben az esetben is rengeteg kérdés van. Át tudnak-e jönni az amerikai zenekarok? Ha nem tudnak átjönni, akkor tudnak e utazni az európai produkciók? Szabad-e megtartani csak magyar előadókkal, hiszen az emberek nem arra a programra váltottak jegyet.”

Utóbbihoz annyit: sokan a mai napig nem váltották vissza a korábbi fesztiválra érvényes bérletüket, ami az életben maradáshoz is nagy segítséget nyújtott a szervezőknek. A lehetséges verziók közt egy nyári rendezvénysorozat terve is szerepel – amire szintén beválthatók lennének a korábban vásárolt jegyek is, azonban ez is csak ötlet szinten létezik jelenleg, a konkrét döntések meghozataláig.

A tervek szerint július 28. és 31. között rendeznék az idei fesztivált, egyelőre nincs „pótidőpont”.

Arról is lehet olvasni, hogy a nyári rendezvényeken történő részvételt a védettségi igazolvány meglétéhez kötnék az országban, erre irányuló kérdés az online Nemzeti Konzultációban is szerepelt. Fesztivál szempontból azonban ez is aggályos. Ahogy Kovács Antal fogalmaz, a már beoltottak és a fesztiválközönség nem éppen közös halmaz…

„Legyünk őszinték: a könnyűzenei események közönségének nagy része valamikor ősszel, vagy jövőre kerülhet sorra. Így aztán, ha a védettségi igazolványhoz köthető ez a dolog, akkor nem szabad rendezvényeket csinálni, mert nem lesz kit beengedni. 65 év felett annyira nem domináns a résztvevők száma, mondjuk egy FEZEN-en… Mi ugye a 15-30 közötti korosztályt lőttük be közönségként, mint minden fesztivál, azt pedig, hogy nekik meglesz-e a védettségi igazolványuk a FEZEN idejéig, nem tudjuk.”

Az egy éve tartó bizonytalanság után a fesztivál főszervezője azt mondja, nem sokáig tudják tartani magukat, hiszen a az őszi-téli klubszezon is elmaradt.

A különböző intézkedéseknek és pályázatoknak köszönhetően őszig még ki tudják húzni valahogy, de jó ideje már hitelből finanszíroznak minden kiadást.

Közben mégis készülnek a 2022-es fesztiválra, hiszen abban az évben ünnepli majd 25. születésnapját a Fezen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek