3 évnél régebbi cikk

Egyszerűbbé válik az ideiglenes forgalomból kivonás és módosul a gépjárműadó-fizetés is
·Hírekjogosítvány·Utolsó frissítés: undefined
Egyszerűbbé válik az ideiglenes forgalomból kivonás és módosul a gépjárműadó-fizetés is
·Hírekjogosítvány·Utolsó frissítés: undefined

Fontos változások előtt áll a közlekedési bürokrácia:nem kéri el a rendőr a jogosítványt és a forgalmi engedélyt, a nyilvántartásban néz utána az adatoknak. Egyszerűbbé válik a járművek ideiglenes forgalomból kivonása és módosul a gépjárműadó-fizetés is. Az ügyintézéshez már nem kell okmányirodába menned.

Megesett már veletek is, hogy beültetek az autótokba, de otthon hagytátok a jogsit és a forgalmit? Aztán főtt a fejetek, visszaforduljatok-e vagy sem?

Nos, ez a probléma megoldódik jövő év februárjától: senkinek sem kell magával vinnie járművének papírjait: a rendőr a közlekedési nyilvántartásból ellenőrzi majd az adatokat.

Egy év múlva ugyanis elektronikusan adhatják ki a vezetői engedélyt. A módosítás nem csak az autósokat és motorosokat érinti, hanem azokat is, akik mezőgazdasági gépeken és lassú járműveken dolgoznak.

Ez a változás egyelőre itthon lép érvénybe, külföldön továbbra is kérhetik mindkét iratot, ezért hagyományos módon is kitöltik számodra az engedélyt. Akinek külföldön kiállított jogosítványa van, azt továbbra is vinnie kell magával.

Az ideiglenes forgalomból kivonás és a gépjárműadó-fizetés is egyszerűbbé válik, de ezekkel a változásokkal már ez év januárjától élhetsz.

Ha ideiglenesen kivonod a járművedet a forgalomból, akkor az alapvető költségekkel - mint a súlyadó (teljesítményadó) és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás - a kivonás időtartamáig nem kell számolnod. Egy tízéves, száz lóerő körüli autónál ez éves szinten akár százezer forintos megtakarítást eredményez. Eddig csak fél évig lehetett szüneteltetni a biztosítást, a gépjárműadót és más közterhek fizetését. Most már szabadon választhatod meg, hogy egy éven belül mikor állítod vagy mikor vonod ki a forgalomból a járművedet.

Nem kell okmányirodába se menned, ügyfélkapun keresztül, otthonról is elintézheted a kivonatást és az automatikus visszahelyezést. Ennek költsége 2300 forint.

Céges autót, motort üzemeltetők számára is megjelent egy fontos változás. 

Idén januártól a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzat helyett a NAV látja el. Az adóhatóság azonban nem a tulajdonosnak, hanem a könyvelőnek küldte el az erről szóló értesítést. A törvény szerint ugyanis az adóhatósági iratot - meghatalmazott képviselővel rendelkező adózó esetében - a képviselőnek kell kézbesíteni, azaz a könyvelőnek.

Borítókép: police.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek