3 évnél régebbi cikk

Megszűnik a távirat! Hogyan tovább?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gombaszögi Attila (gomba)
Megszűnik a távirat! Hogyan tovább?

Igaz, április 1. már elmúlt, így a címben is szereplő állítás nagyon is igaz. És hogy miért is lenne vicces a cím? Nos, ha másért nem is, azért biztos, mert szerintem ember nincs már, aki az elmúlt tíz évben küldött volna táviratot.

Sokunk emlékében még ott él az a nosztalgikus emlék, amikor a távol élő rokonokat köszöntöttük egy-egy névnap, születésnap alkalmából küldött dísztávirattal. De az is ugyanilyen emlék, hogy a táviratoknak külön stílusuk volt. Feladásukkor a postáskisasszony pedig egy sor különböző, már-már művészi kivitelű táviratot tett elénk, hogy válasszunk a nekünk vagy inkább a címzett ízlésének megfelelőt. 

Léteznek olyanok, akik ennek a letűnt kornak a mementóit, melyből - talán az idősebbek még emlékeznek - léteztek rézkarc kialakításúak is, még gyűjtötték is. Sok politúros bútor dísze volt egy-egy művészi ihletésű köszöntő távirat. Bár legtöbbünk emlékében csak az egyszerű "postazöld" boríték van már meg, melyben ikonikusan csak a sima táviratot kézbesítette a postás elsőbbséggel, akár az esti órákban is.

Azonban ez április 30-ától már csak megfakult emlék lesz. A Magyar Posta ugyanis 174 év után 2021-ben nyugdíjazza a táviratot és kivezeti szolgáltatásai közül a táviratküldés lehetőségét. Ez igazából nem is meglepő. Sokkal inkább az, hogy 2021-ig még létezett egyáltalán. 

Maga a távirat igazából nem sokkal volt több, mint a szintén végnapjait élő SMS. A lényegét tekintve a távirat egy rövid szöveges üzenet, melyet a posta kézbesítője juttatott el a címzetthez. Ugyanezt a funkciót képviseli napjaink bármelyik instant üzenőplatformja, azzal a különbséggel, hogy a kézbesítő közeg nem a postás, hanem a modern kor vívmánya, az internet. 

Modern korunk egyik jelensége, hogy a fejlődés egy sor érdekes, de idejétmúlt szolgáltatást küld a múzeumok tárolóiba. Ilyen például a nyilvános telefonfülke, a telefonkártya, a telefax, és lassan már a hagyományos levélküldés is csak emlék lesz. 

Helyettük, az internetnek köszönhetően, itt vannak a korlátlan üzenet elküldésére alkalmas felületek: Messenger, Viber, Skype, Telegram, Snapchat, Whatsapp, Duo, Allo, Hangouts, WeChat, iMessage és biztos van még, amit kihagytam.

30 évvel ezelőtt a táviratküldés olyan egyetemes szolgáltatás volt, mint napjainkban az internet. Bár a kettőt nehéz egymáshoz hasonlítani, lévén a távirat csak egy szolgáltatási szegmens volt, míg az internet pedig az alapja napjaink széles lehetőségeinek. Addig is, ha gondolják április 30-áig még küldhetünk egy utolsó táviratot a jövőbe:

Megszűntem. STOP. Az internet betett nekem. STOP.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek