3 évnél régebbi cikk

Lábakat fel! - megnyugtat, vérkeringést gyorsít és szórakoztat
·Egészségegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Lábakat fel! - megnyugtat, vérkeringést gyorsít és szórakoztat
·Egészségegészség·Utolsó frissítés: undefined

Emeld a lábaidat egy falnak támasztva és máris élvezheted jótékony hatását minden extra erőfeszítés nélkül. Ez a gyakorlat felfrissít, csökkenti a lábdagadásod, ellazítja az izmaid, növeli a boldogsághormonjaid. Tehát, lábakat fel!

Emlékszel még arra, amikor gyerekként egyszerűen csak "feldobtad" a talpad az ágy melletti falra, szekrényre vagy a szőnyegen bohóckodva emelgetted fel-le a lábaidat?  Én nagyon is. Arra is emlékszem, hogy ilyenkor nagymamám nevetve mondogatta, hogy már megint nem bír magával ez a gyerek, érzi a vesztét!

Épp ellenkezőleg! A gravitációt kicselezve nagyon is jól éreztem magam, felfrissült a gyerektestem és az elmém. A boldogsághormonok elszabadultak és nevetve, egyre jobban végeztem a gyakorlatot. Élveztem, hogy a tornamutatványom látványától karbafont kézzel gurult a nevetéssel a nagyim.

Megvallom, most is szívesen mókázok és mai napig szeretek falra támasztott tappanccsal relaxálni. Tehát, lábakat fel! Nem is gondolnád, milyen jótékony hatással van ránk ez az igazán nem megerőltető, tornának nem nevezném pihenés.

Összegyűjtöttem 5 okot, hogy miért is pihenjünk „feldobott talpakkal”! Ráadásul nem kell hozzá semmilyen különös mutatványt sem végrehajtanod; egyszerűen csak emeld az égnek a lábaidat egy falnak támasztva és élvezd az eredményt, minden extra erőfeszítés nélkül.

Lábdagadásra

Ha észrevetted, hogy bokád megdagad, a zoknid benyomatot hagy a bokád felett, akkor ezt ne bagatellizáld el! A lábdagadásnak ezernyi oka lehet. Ezek közül vannak ártalmatlanok és nagy odafigyelést igénylők egyaránt. Mielőbb fordulj orvoshoz és kérd a kivizsgálásod, de addig is csináld a gyakorlatot: csökkenti a láb ödémásodását, az alsó végtagjaidban felgyülemlett felesleges folyadék elszivárog. A gyakorlat főleg akkor nagyon hasznos, ha alacsony a vérnyomásod  vagy egész nap sokat vagy talpon.

Izomlazításra

Leveszi a nyomást a lábakról, a megfáradt izmokról, de a csípőd feszességén is segíthet. A fáradt, sajgó végtagjaid meg hálálják, ha egy kicsit tovább maradsz  égnek emelt pozícióban.

 Csak játékra

Az elméd tudja, hogy jól esne a fordított testhelyzet, de a kéz- vagy fejenállás sok lenne neked. Vannak, akik a gyenge csuklóízületeik miatt ezt nem tudnák kivitelezni. A  lábaidat azonban gond nélkül égnek emelheted egy falnak támaszkodva.

Megnyugvásra

A póz a mély relaxálásra is tökéletesen alkalmas. Ha hosszabban kitartod, közben koncentrálsz az egyenletes légzésedre,  jót teszel az emésztésednek és az idegrendszerednek. egyaránt.

Lecsendesítésre

A felemelt lábak pózt hosszabb ideig megtartva eljuthatsz a relaxáltságig. A meditatív állapotban az elme megnyugszik, megbékél és lecsendesül. Egy hosszabb és nehezebb nap végén is kedvesebb leszel a családtagjaidhoz, nem húznak fel a gyerekeid, akik egymást szavába szeretnék elmesélni napjaik történéseit.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek