3 évnél régebbi cikk

Kora Árpád-kori leletek kerültek elő Szabadbattyán határában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Kora Árpád-kori leletek kerültek elő Szabadbattyán határában

Egy kora Árpád-kori település nyomaira bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei Szabadbattyán határában. A feltárás során mindennapi élet használati eszközei, úgymint kerámiaedények, csonteszközök is előkerültek.

Egy kora Árpád-kori településnek a nyomait találták meg Szabadbattyán határában, ahol a Szent István király Múzeum munkatársai régészeti megfigyelést látnak el egy vasútvonal villamosítással kapcsolatos nagyberuházásnál. Magát a települést a nyomvonalban 200 méter hosszan sikerült megfogni a régészeknek.

Maga a település valószínűleg kisebb, falusias jellegű lehetett, ahol 20-30 család élhetett. Az Árpád-kori falvak jellegzetes objektumai az elszórtan vagy csoportokban elhelyezkedő félig földbemélyített veremházak, kültéri kemencék és tárolóvermek, valamint a különféle funkciókat betöltő árkok. A közelben található két nagyobb kiterjedésű település is, Tác-Föveny és Fehérvár, melyekkel valószínűleg kereskedelmi kapcsolatban is állt a falu" - árulta el Kiss Alexandra régész.

A Szent István Király Múzeum munkatársa azt is elmondta, hogy valószínűleg a település szélét találhatták meg és 10 Árpád-kori jelenséget sikerült azonosítani.Ezek közül a tárológödörből került elő számos kerámiatöredék, többek között egy nagyobb edénynek a töredéke. "Az edényt hullámvonal díszíti. Ezek jellegzetesen kora Árpád-kori kerámia töredékek, melyek segítségével tudtuk a korát meghatározni a településnek" - tette hozzá Kiss Alexandra.

Az előkerült árokszakaszok egy része a vízelvezetés és telekhatárolás mellett a háziállatok körülkerítésére is szolgálhatott. A feltárás során mindennapi élet használati eszközei, úgymint kerámiaedények, csonteszközök, kerültek elő, melyeket a település lakói maguk készítettek el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek