2 évnél régebbi cikk

Árpád-kori települést tárnak fel Kisfalud határában
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Szent István Király Múzeum
Árpád-kori települést tárnak fel Kisfalud határában
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined

Gödörházak, cserépbogrács és az elfogyasztott állatok csontjai is előkerültek már.

Kisfalud határában egy Árpád-kori település feltárásán dolgoznak a Szent István Király Múzeum munkatársai - tették közzé a múzeum Facebook-oldalán azt a videót, amelyben Reich Szabina régész a folyamatban lévő ásatási munkákról mesél.

"Egy beruházás kapcsán értesítettek bennünket, hogy jöjjünk, és végezzük el a régészeti megfigyelést. Már a humuszolás során nagyon sok régészeti objektum került elő, például gödörház, árok, kút, illetve tárolóverem. Az előkerült leletek alapján egyértelmű, hogy egy 11-13. század közé tehető településsel van dolgunk" - emeli ki a régész.   

Többségében a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó tárgyakat találtak a területen: cserépbográcsot, fazekakat, illetve az elfogyasztott állatcsontok maradványait. A videóban jól látható a Reich Szabina mögött kirajzolódó félig már kibontott gödörház is, amelyben az akkor itt élők laktak.

"A házon belül a azok a cölöplukak is láthatók, amelyek az épület tetőzetét tartották, az egyik sarokban pedig a kemencét alakították ki" - mondja Reich Szabina, hozzátéve dolgoznak még az árok feltárásán, illetve tárolóvermek kibontásán is. Utóbbiban tartották például a gabonát, tehát a mindennapi élethez szükséges élelmiszereket, a megfelelő minőségű ivóvízhez pedig kutakat, ciszternákat ástak ki. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek