2 évnél régebbi cikk

Az iskola udvarát is átvizsgálták a Palotavárosban több száz éves romok után kutatva
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Az iskola udvarát is átvizsgálták a Palotavárosban több száz éves romok után kutatva
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined

Már írtunk róla, hogy a Johannita rendház maradványai után kutatnak a Palotavárosban a régészek, amit 40 éve Siklósi Gyula tárt fel. A korabeli térképek alapján 2 helyszín érintetlen maradhatott a panelépítések során. Az egyik a Bory Jenő iskola udvara.

Úgy tűnik, a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola udvarát nem bolygatták meg a panelépítkezések során, ezért is végeztek a napokban földradaros mérést ott a szakemberek. 

„Két olyan területrész van, ami az elmúlt 200 évben nem volt beépítve, ezt a Wüstinger-féle 1826-ban kiadott térképen pontosan láthatjuk: az egyik az egykori Sziget utcának egy része, a másik pedig a Bory Jenő Általános Iskola udvara” mondta el kérdésünkre Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója. 

A régészek úgy látják, az iskolaudvarban akadálymentesebb mérésekre számíthatnak, hiszen újabb kori építkezések vélhetően nem fedik el az egykori romokat. A vizsgálatokat földradarral végzik. A műszer többcsatornás, úgynevezett 3D-s földradar, ami egyszerre nyolc csatornán mér, és nagyon érzékeny képet ad a felszín alatti két-háromméteres felületről. 

Kapcsolódó
900 éves épület rejlik a Palotavárosban a föld alatt

A Johannita rendház maradványai után kutatnak a Palotavárosban a régészek, amit még Siklósi Gyula régészprofesszor az egykori Szigeten, a mai Palotaváros területén végzett ásatások során tárt fel. Most a modern kor eszközeivel vizsgálják a szakemberek a területet.

Ilyen terület még a parkban a szökőkutas tér, ami szintén üresen állt, és nem érintette építkezés. Sándorfi Gergely, az iskola igazgatója elmondta, hogy kihasználva az udvaron folyó kutatást, interaktív történelem órákat szerveznek majd.

„Az a jó iskola, ami nyitott mindenre, főleg a tudományokra és a jó dolgokra. Amikor értesültem erről a lehetőségről, akkor azonnal jeleztem is, hogy szeretnénk interaktív történelem órákat tartani a gyerekeknek az udvaron, hogy a történelem kézzelfogható részét ne csak a tankönyvből ismerjék meg, hanem meg is tapasztalják”  fogalmazott Sándorfi Gergely.

A jelenlegi kutatás célja, hogy meghatározzák a korábbi feltárások és építkezések után a földben megmaradt építészeti emlékeket. Az eddigi földradaros mérések során már történtek is új megfigyelések. A Palotavárosi Központi Parkban például az aszfaltos pályán végzett mérések kirajzolták a földben a régi Selyem utcai házak nyomait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek