2 évnél régebbi cikk

Természetvédelmi területté válhat a Maroshegy egy része
·ZöldMaroshegy·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Természetvédelmi területté válhat a Maroshegy egy része
·ZöldMaroshegy·Utolsó frissítés: undefined

Természetvédelmi területté válhat Maroshegyen a Zágoni utcai, Ősmocsárnak nevezett terület és a mellette lévő tölgyes.

A körzet önkormányzati képviselője, Brájer Éva annak érdekében, hogy ez megtörténjen, javaslattal fordult a város polgármesteréhez, aki már ki is adta a szakmai feladatot a hivatalnak az előkészítő munka elvégzésére. A védetté nyilvánítás jelentőségéről  Csete Gábort, a Városgondnokság természetvédelmi felelősét kérdeztük.

Mi a jelentősége annak, ha természetvédelmi területté nyilvánítanak egy belterületi részt?

Tájökológiai és természetmegőrzési szempontból mindenképpen hatalmas jelentősége van egy ilyen lépésnek. Ezek a természetközeli állapotú területek jelzik az adott táj fennmaradt, jellemző élőhelyeit, a hozzá tartozó élővilággal. Az itt található flóra és fauna védelme nagyon fontos, mivel legtöbbször az itt élő fajoknak az utolsó menedéket jelentik. Az ilyen területek nagyon fontos ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak. Az emberi élet és minden emberi tevékenység ökoszisztémák nélkül nem létezhet. Az általuk biztosított javak létfontosságúak a jólét fenntartásában, valamint elengedhetetlenek a jövőbeni gazdasági és társadalmi fejlődéshez. Az ökoszisztémák működésének köszönhetőek az élelmiszerek, a víz, a fa, a levegő tisztulása, a talaj képződése vagy a beporzás. Az emberi tevékenységek azonban rombolják a biológiai sokféleséget, és megváltoztatják az egészséges ökoszisztémák azon képességét, hogy a javak széles körét nyújtani tudják. A mindennapi emberi rekreációnak is szerves részét képezik, ezért fontos minél több ilyen védett zóna létrehozása!

A Zágoni utcai Ősmocsár és a mellette lévő tölgyes esetében miért lenne előnyös a védetté nyilvánítás?

A védelemre javasolt terület a Zágoni utca két oldalán található: nyugatra az Ősmocsárnak nevezett nádas, keletre egy telepített tölgyes. Az Ősmocsár megőrzése azért fontos, mert ez a hajdani fehérvári mocsárvilágnak a Sóstón kívül talán utolsó, viszonylag természetes állapotú hírmondója. Egy darabka őstermészet ez, ahol a látogató a városi környezet ellenére nádi madarak énekében és a szélben zúgó nádas hangjában gyönyörködhet. A mocsár védőzónájában, tehát a védelemre javasolt részen igen sok madárfaj él, többek között barna rétihéja. A telepített tölgyes a gazdag madárvilág és a fák esztétikuma révén önmagában is nagy érték. Fő nevezetessége a két védett kosborfaj, a vitézkosbor és a fehér madársisak. Tanulságos sétát kínál az erdőt átlósan átszelő gyalogösvény. A város belsejében a vadállomány nem végez pusztítást a tölgymagoncok között, az aljnövényzet gazdag, változatos korú, így gyerekek és felnőttek egyaránt testközelből láthatják az erdők természetes dinamikáját, megújulását. A jelenleg is véderdőként funkcionáló terület igazi önmegújuló őserdőként maradhat fenn, ahol a természetes folyamatok játszanak főszerepet.

Nagy valószínűséggel az Aradi és a Nagyszebeni utca sem lesz lakóterület: Brájer Éva önkormányzati képviselő szerint a beépítettség a 2006 előtti évek döntéseiből fakadóan már olyan mértékű, ami nem engedi a lakóövezet további terjeszkedését. Abban viszont nagyon bízik, hogy néhány éven belül elkészülhet egy játszó-, sport- és szabadidőpark, melynek koncepciótervét a természetvédő szakemberek bevonásával tervezi elkészíteni. A fejlesztés első állomása egy futópálya kialakítása lehet. Az önkormányzat a megvalósítás érdekében sikeresen pályázott: a futókör az Országos Futópálya-építési Program keretében valósulhat meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek